Sådan bruges Sille og Sigurd

I en Sille og Sigurd-udgivelse er der to versioner af den samme historie - en lang version og en læselet version. 

Den lange historie

I lederhæftet findes den lange oplæsningshistorie. Historien kan læses op på de ugentlige møder og på den måde danne baggrund for de Sille og Sigurd-andagter og -aktiviteter, der også er at finde i lederhæftet, men man kan også overveje at gemme den til godnatlæsningen på en weekendtur eller en sommerlejr.

Den lille bog

Den lille bog er en læselet udgave af historien i lederhæftet. Handlingen er den samme som i oplæsningshistiorien, men sværhedsgraden passer til at et barn i 2. kl. selv kan læse den (Lix 17-19). Den lille bog udleveres til alle børn, så de kan tage den med hjem. Her kan mor eller far læse højt, eller man kan læse den selv og på den måde tage noget af FDF med sig hjem. I kan vælge at udlevere bogen når den kommer, eller gemme den til en slags afslutning når I har været igennem den på klassemøderne.

Sådan bruger du den lange historie

Det er ikke meningen, at den lange historie i lederhæftet læses op i sin fulde længde på et enkelt møde. Børn i puslinge- tumlingealderen kan allerhøjst sidde stille og koncentrere sig i 12 minutter ad gangen.

Del historien op

Det er en god idé at dele historien op i mindre portioner og læse den over en række møder. Husk blot at samle op på handlingen inden I læser videre. Det kan være svært for børnene at huske noget, der er læst for en uge siden, og måske er der nogen, der ikke var der til sidste, og det er ikke sjovt at komme ind midt i en historie

Genfortæl historien

En anden mulighed er at genfortælle historien for puslinge- tumlinge-klassen. Det kræver lidt mere forberedelse, men til gengæld fanger det børnene utrolig meget når man fortæller en historie med sine egne ord.

Forbered dig

Uanset hvilken model man vælger, vil vi anbefale at du som leder læser hele historien igennem inden du tager hul på den sammen med dine puslinge- tumlinge. Om du vælger at læse historien færdig, inden I tager hul på andagterne og aktiviteterne i lederhæftet, eller om højtlæsningen skal foregå sideløbende, vil vi lade være op til dig. 

Aktivitetssider

Sammen med en historie om Sille og Sigurd udgives der en række aktiviteter. Disse aktiviteter lægger sig direkte op ad historien eller historiens tema, og det er vigtigt for os i redaktionen at aktiviteterne er nemme at gå til. Derfor bestræber vi os også på ikke at foreslå noget, hvor man for eksempel skal bestille en hel masse specielle ting hjem alverdens steder fra, eller noget, hvor man er nødt til at forberede sig i timevis. En anden kæphest er at der skal være en vis grad af nytænkning i aktiviteterne. Der er ikke noget mere irriterende end at modtage et materiale fyldt med ting, man kender ud og ind i forvejen.

Stor variation

I alle Sille og Sigurd udgivelserne sørger vi for at der er varierede aktiviteter, så der er noget der henvender sig til alle aldersgrupper, ligesom vi er meget opmærksomme på at der både er noget for dem, der bor i byen og for dem, der bor på landet. Vi prøve også at fange alle typer af ledere. Både hende der er friluftstypen og ham der helst vil nørkle med noget indenfor i kredshuset.

Brug hvad du vil

Aktiviteterne i lederhæftet er tænkt som et idékatalog. Man kan bruge dem alle sammen eller man kan plukke i dem. Man kan vælge at sammensætte et hele møder med Sille og Sigurd aktiviteterne, eller man kan vælge enkelte ting ud og lade dem stå lidt alene. En helt anden mulighed er at samle sammen og lave en hel weekend om Sille og Sigurd eller måske en sommerlejr.