FDF Bycenter Rysensteen fejrer 25 års jubilæum

I dag er det 25 år siden, at FDF åbnede sit første bycenter. Jubilæet bliver markeret fredag aften, når 150 FDFere samles for at fejre 25 år med FDF Bycenter Rysensteen. 

17. Mar 2016
Mai Christensen

Den 17. marts 1991 slog FDF Bycenter Rysensteen for første gang dørene op. Det er i dag 25 år siden, og bycenteret på Rysensteensgade 3 i København kan dermed fejre jubilæum. Jubilæet bliver markeret fredag den 18. marts, når nye såvel som gamle brugere af bycenteret mødes for at fejre de sidste 25 år.  

-Jubilæet er selvfølgelig noget, der skal fejres. Ambitionerne var meget høje allerede fra starten af, hvor vi havde mange arrangementer om ugen. Det er noget, der er værd at markere. Der ligger mange følelser i bycenteret fra dem, som var med fra starten af, siger Erik Rasmussen, der udover at være formand for FDF-museet på Jomsborg også var med til at etablere FDF Bycenter Rysensteen. 

På FDFs Landsmøde i 1988 blev det besluttet, at FDF skulle have et bycenter. 

Det første af sin slags

Allerede fem år før indvielsen af FDF Bycenter Rysensteen, begyndte tankerne om et bycenter lige så stille at pible frem. Medslemstallet steg, og flere by-kredse så dagens lys. Derfor ønskede man et sted i byen, hvor der var plads til både forbundskontor, mødelokaler og mulighed for lejrovernatning. Det resulterede i, at FDFs Landsmøde i 1988 besluttede at oprette et bycenter.

- FDF have sin storhedsperiode i 1980’erne med 40.000 medlemmer. Der var stor fokus på by-arbejdet, og interessen for et ledertræningscenter på Sjælland voksede. I starten kiggede man på forskellige muligheder midt på Sjælland i lighed med Sletten. Da man ikke fandt det rette, og fokus på by-kredse var oppe i tiden, så kom kravet om et bycenter, forklarer Erik Rasmussen. 

At FDFs bycenter netop skulle få adresse på Rysensteensgade 3 var dog langt fra en tilfældighed. Ejendommens faciliteter og beliggenhed passede nemlig perfekt ind i den forestilling, man havde om FDFs nye bycenter. Navnet derimod var ikke så lige til.  

-Man udskrev en konkurrence, og der kom rigtig mange forslag. Blandt andet F-huset, Det blå hus, Den blå borg, Tornøehuset, Stenbroen, Den blå bro, Regnbuen, Hurlumhejhuset, Vuptihuset, Blålyset, siger Børge Schmidt fra FDFs Historiske Samling, Æblegården. 

Mere end bare et bycenter

Gennem tiderne har FDF Bycenter Rysensteen fungeret som meget mere end et hjemsted for staben. Udover at danne rammen om alt lige fra 7.-8. klassekurser til fællesspisning og Sing-In, har bycenteret også opfostret flere fremtrædende FDF-profiler. Blandt andet har Peter Randorff Larsen, der i dag er formand for FDFs legeudvalg, og landslejrchef Morten Krogsgaard begge startet deres FDF-karriere som Giv-Et-År-medarbejdere her. 

-Det er ret pudsigt, at Morten Krogsgaard faktisk begyndte sin arbejdsbane som Giv-Et-År-medarbejder (GEÅ) på Rysensteen i 2007. Så vidt jeg husker, nævnte han det herlige ved at være FDFer døgnet rundt med lommepenge, fortæller Børge Schmidt. 

Morten Krogsgaard som Giv-Et-År-medarbejder på FDF Bycenter Rysensteen.