Til kamp mod madspild: FDFs landslejr samarbejder med Wefood

Wefood aftager overskydende mad fra FDF Landslejr 2016. Samarbejdet sætter fokus på det sociale ansvar, der ligger i at mindske madspild.

01. Jul 2016
Mai Christensen

Wefood, Danmarks første butik med overskudsmad, ligger på Amager i København.

FOTO: Folkekirkens Nødhjælp.

På FDF Landslejr 2016 vil mængden af mad, der ryger i skraldespanden, være langt mindre end de foregående år. De ansvarlige for forplejningen på lejren har nemlig indgået et samarbejde med Wefood - Danmarks første butik med overskudsmad, hvis overskud går til Folkekirkens Nødhjælps arbejde. Det betyder, at Wefood afhenter brød, mælk og grøntsager ved lejrens afslutning, mens FDFs egne kurser for unge i efteråret aftager havregryn, cornflakes og lignende.

– Jeg var rigtig godt tilfreds, den dag de ringede og fortalte, at det var faldet på plads. Jeg læste en artikel om Wefood, og fik der ideen til at kontakte dem, siger Flemming Lund, der er en af initiativtagerne til samarbejdet. 

Tanken bag samarbejdet er, ifølge Flemming Lund, at gøre lejrens deltagere opmærksomme på det sociale ansvar, der ligger i at mindske madspild. For når lejrdeltagerne kun tager den mad, de skal bruge, er de med til at lette presset på klimaet og samtidig støtte verdens fattigste.  Derfor håber initiativtagerne også, at samarbejdet vil gøre, at hamstring ikke bliver et problem på lejren.

– Jeg håber, vi kan lære børnene og de unge på lejren at undgå madspild og samtidig give dem en social bevidsthed, fordi andre også får glæde af overskudsmaden på den her måde, siger Flemming Lund.

Ikke så ligetil

At finde en måde at mindske madspild på FDF Landslejr 2016  har langt fra været en nem opgave. Alle madbestillinger er nemlig lavet på forhånd, og fabrikkerne har planlagt deres arbejde efter ordren. Derfor kan maden ikke bare afbestilles, hvis der bliver spist lige så meget mad som forventet. Dog understreger Flemming Lund, at omlægningen til det nye system, hvor deltagerne selv henter mad, har gjort, at der nu bliver bestilt langt mindre mængder brød og mælk.

– Det har tidligere været svært at finde nogen, der ville aftage overskudsmaden fra FDFs landslejr, men verden forandrer sig heldigvis. Det er 20 år siden jeg første gang var ansvarlig for forplejningen på landslejren. Dengang talte man ikke om madspild, og vi smed meget mad ud, men nu er der opstået denne mulighed, og det er jeg rigtig glad for, siger Flemming Lund.