Kredsens historie
Vi er en kreds, med en rig historie, du kan læse herunder
En frisk start i 1945
Den 2. november 1945 blev FDF Esbjerg 4. kreds stiftet, dengang under navnet Esbjerg 3. kreds, af Valdemar Sommer og brødrene Einer og Richard Jensen. Det hele startede beskedent med møder i kælderen på et privat hus, men det varede ikke længe, før kredsen voksede sig større. Allerede i januar 1946 blev den officielle aftale med Landsforbundet indgået, og kort tid efter havde vi vores første kredsmøde i missionshuset “Bethesta”, hvor 50 friske medlemmer mødte op.
📷 Foto af væbnere i FDF Esbjerg 4 – år 1959
Navneændringer og faner
Maj 1946 bragte en lille ændring – kredsen fik nemlig sit nuværende navn, FDF Esbjerg 4, efter at have lavet en aftale med FDF Jerne. I 1947 fik vi vores første fane overrakt af Danmarkssamfundet. Den hænger stadig i vores kredshus i dag, side om side med FPF’s gamle fane – en fin lille bid af vores historie!
📷 Foto af pilte i FDF Esbjerg 4 – år 1957
📷 Foto af væbnere i FDF Esbjerg 4 på lejr i Norge – år 1961
Pladsproblemer og jernbanevogne
Som årene gik, voksede vi hurtigt, og i 1953 begyndte det at knibe med pladsen i “Bethesta”. Så hvad gør man? Jo, man køber da en gammel jernbanevogn til 750 kr. og smækker den op i missionshusets have! Den blev kredsens første “kredshus” og lagde grunden for mange sjove møder.
📷 Foto af væbnere i FDF Esbjerg 4 ved Marselisborg – år 1962
Kvinder i kredsen og tamburkorps
1958 var et spændende år – ikke kun indviede vi weekendhytten “Storkereden”, men vi udnævnte også kredsens første kvindelige ledere. Det var lidt kontroversielt dengang, men vi fik heldigvis overtalt Landsforbundet. Senere, i 1960, startede vi et tamburkorps, der bestod af trommer, fløjter, signalhorn og selvfølgelig en tamburmajor. Musik og fællesskab gik hånd i hånd!
📷 Foto af pilte i FDF Esbjerg 4 ved Grænseborg – år 1961
📷 Foto af pilte i FDF Esbjerg 4 på gåtur i klitterne – år 1962
Sommerlejr og Zefiren
I maj 1962 blev sommerlejren “Vestborg” vores ejendom. Efter en større istandsættelse kunne vi endelig indvie den i juni 1964. Samme år kom vores kredsblad, Zefiren, på gaden for første gang, og det er stadig i fuld gang den dag idag.
📷 Foto af FDF Esbjerg 4 ved Vestborg – ukendt år, sandsynligvis 1964
En ny tilknytning
1970 blev et vigtigt år for vores kreds. Vores tilknytningsforhold ændrede sig nemlig fra Esbjerg KFUM til den nye Grundtvigskirke i bydelen. Det har vist sig at være en stærk og vedvarende forbindelse, for den dag i dag er vi stadig en del af Grundtvigskirken – og stolte af det!
📷 Foto af pilte i FDF Esbjerg 4 ved Trenehytten – år 1965
Nye traditioner og samarbejde
1971 markerede en ny tradition, da vi for første gang holdt Sct. Hans fest i Lergravsparken – en tradition, som har udviklet sig til at være en vigtig del af vores kreds’ økonomi. Året efter, i 1972, slog vi os sammen med FPF Vor Frelsers Sogn og blev en fælles drenge- og pigekreds med navnet FDF/FPF Esbjerg 4.
📷 Foto af væbnere i FDF Esbjerg 4 ved Julsølejren – år 1967
Store forandringer
I årene, der fulgte, skete der mange store ting: Tamburkorpset blev desværre nedlagt i 1975, men vi fejrede større ombygninger af både “Vestborg” og “Storkereden”. I 1981 måtte vi sige farvel til “Vestborg”, som blev solgt, da det var blevet en økonomisk belastning, men vores kreds fortsatte med at udvikle sig.
📷 Foto af FDF Esbjerg 4 ved ankomst til Julsølejr – år 1981
📷 Foto af tumlinge/pilte i FDF Esbjerg 4 på Sommerlejr – år 1981
Egne lokaler og et navneskifte
I 1994 indviede vi vores egne lokaler i Gammelby Fritidscenter, efter mange år i kælderen på Gammelby Skole. Samme år ændrede vi også vores navn tilbage til FDF Esbjerg 4, efter en landsmødebeslutning. Selvom vi nu kun bruger navnet FDF, er piger stadig en lige så stor del af kredsen, præcis som de har været siden sammenlægningen med FPF i 1972.
📷 Foto af pilte i FDF Esbjerg 4 ved Piltelandsstævne – år 1993
Digitale tider og store bedrifter
1999 blev året, hvor vi tog vores første skridt ind i den digitale verden med vores første hjemmeside, men det var i år 2000, at kredsen fik en særlig ære. Vores egen Johanne Gregersen, der var væbnerleder i kredsen, blev som den første nogensinde fra FDF Esbjerg 4. valgt ind i FDF’s hovedbestyrelse på landsmødet. En imponerende bedrift, som vi stadig er stolte af!
📷 Foto af Johanne ved FDF hovedkontor Rysensteen – år 1995
Stærke traditioner
I 2001 fejrede vi 30 års jubilæum for Sct. Hans festen i Lergravsparken – en begivenhed, der stadig er et højdepunkt hvert år.
Godt tre år efter i 2004 blev Johanne Gregersen genvalgt til FDF’s hovedbestyrelse og endda valgt som næstformand. At have en så markant leder i hovedbestyrelsen har været en stor ære for kredsen.
📷 Foto af pilte i FDF Esbjerg 4 ved Varde-Borg – år 2003
Nye højdepunkt og følelsesladede afskeder
Året efter, den 2. november 2005, kunne vi fejre vores 60-års jubilæum. Men det var også året, hvor vi tog afsked med vores trofaste weekendhytte, “Storkereden”, som blev solgt efter at have været en del af kredsen siden 1958. Mange af os husker de gode, gamle dage med cykelture til hytten i Grimstrup Krat – en epoke, som nu er afsluttet, men som vil leve videre i minderne hos mange FDF’ere.
📷 Foto af FDF Esbjerg 4 ved Sommerlejr ved Middelgrunden – år 2007
Anerkendelse til en ildsjæl
I marts 2006 blev endnu en af vores ledere, Berit West Pedersen, anerkendt for sit store arbejde i kredsen. Hun modtog Esbjerg Ungdommens Fællesråds lederpris 2005 – en velfortjent hæder til en ildsjæl, som har været en fast del af kredsens arbejde i mange år. Berit er elsket af børnene, og hendes engagement har gjort en stor forskel for både kredsen og landsforbundet.
Berit er i dag også vores kredsleder, og det er vi stolte af!
📷 Foto af FDF Esbjerg 4 ved kredslejr – år 2009