Når man er afsted på tur, og skal sove væk hjemmefra, kan man godt komme til at få hjemve. Det er helt normalt, og viser bare, at man elsker og tænker på dem derhjemme.

”Man ska’ sgu snak’ med børn”

Vores bedste råd: Lyt og spørg ind til, hvad der er barnets tanker. Vi oplever nogle gange, at det som barnet går og tumler med, kan være noget helt andet end det du som forældre, tænker på.

Note til 2022: Vi kan se i FDF, at børn der i dag er 6 år (ca årgang 2016), er en generation der er vokset op under Corona, og derfor ikke har prøvet at være på lejr med Børnehaven, til pyjamasfest med klassen, og har overnattet hos bedsteforældrene. I skal vide, at vi i F 10 er opmærksomme på dette.

Så snart invitationen lander

Læs invitationen sammen med dit barn. I behøver ikke, at komme frem til noget første gang. Men, nu ved barnet at turen kommer, og kan genkende det hvis vi snakker om det til et mandagsmøde. Det hjælper også altid, at tale med barnet om, hvad der skal ske på lejren (fx vi skal snitte, tænde bål, lyse med lommelygte), sådanat det er forventningens glæde der fylder mest.

Fortæl og snak helt ærlig om: Hvornår er det, hvem kommer og vinker farvel, hvor mange dage er turen, hvordan skal du sove, hvor mange gange skal du sove, og hvornår skal du hjem? I kan også snakke om, hvad resten af familien skal lave mens i er væk (fx rydde op i haven) og hvad skal I lave som det førstes sammen, når I kommer hjem (fx lege med hunden, spille PlayStation osv).

Ugen op til

Har du prøvet, at sove i din sovepose? At prøve at sove i sin sovepose i sin seng hjemme på værelset, og lyse med sin lommelygte, så I ved hvad det går ud på.

1-2 dage inden

Pak tasken sammen. Giv jer god tid til at pakke taske sammen. Det giver mulighed for at snakke med dit barn om de tanker de har, og, samtidig tjekke at der står navn i tingene. Herudover ved barnet bedre hvad de rent faktisk har med på tur.

Prøv at undgå

Prøv at undgå, at lave aftale om at ”de bare kan ringe” når de savner dig.
Og, prøv at undgå, at lave aftale om at man kan ”ringes hjem”.

Al erfaring siger os, at en sådan aftale gør det næsten umuligt for os voksne at kunne lykkes, når vi sammen med barnet skal prøve at vinde over hjemveen. Hjemve kommer ofte når man er træt, hvis der lige er pause i programmet, eller kombinationen af de to. Ofte kan hjemve kureres med god nats søvn. Et barn der oplever at overvinde hjemve kommer hjem en halv meter højere - det lover vi!

Du er altid velkommen til at snakke med en leder undervejs, og høre hvordan det går.