Samværsregler

HER ER KREDSENS SAMVÆRSREGLER

Samværsreglerne revideres mindst en gang årligt

Overnatning:
I forbindelse med kredsens arrangementer sover drenge og piger hver for sig. Det vil sige i hvert deres soverum, telt eller bivuak. Det skal som udgangspunkt overholdes dog med, hensyn til den enkeltes blufærdighedsgrænser, som kan variere fra person til person. På samme måde skal ledere/medarbejdere og deltagere som udgangspunkt sove hver for sig. Der kan være omstændigheder, som umuliggør fuldstændig kønsopdelt deltager/medarbejderopdelt overnatning. Her er det lederes/medarbejderes pligt at sikre, at overnatningen foregår under hensyntagen til alle.

Toilet- og badeforhold:
Der skal så vidt det er muligt, være adskilte toilet- og badeforhold for drenge og piger på alle kredsens arrangementer. Desuden bader ledere/medarbejder aldrig sammen med deltagere af modsatte køn, ligesom ledere/medarbejder kun må bade sammen med deltagere af samme køn, hvis der er mere end én ledere/medarbejder tilstede.
Ovenstående gælder også i forhold til omklædningsforholdene ved badning i sø, hav, pool eller lignende.

Respekt for forskellighed:
Børn og unge er forskellige og skal af den grund også mødes forskelligt. Det gælder i et bredt perspektiv og vi anerkender at medlemmer, både børn og voksne, kan identificere sig på anden måde end sit biologiske køn. Som udgangspunkt gælder de ovenstående regler for overnatning og toilet – og badeforhold alligevel ud fra et biologisk perspektiv, men der kan laves aftaler, så der kan tages hensyn til alle. I tvivlstilfælde eller behov for hjælp, skal kredslederen eller formanden kontaktes.

Sprog og kommunikation:
Til alle kredsens arrangementer bruger ledere/medarbejdere og deltagere, et ordentligt, sobert og respektfuldt sprog. Sagt på en anden måde betyder det, at omgangstonen hverken må virke stødende, nedsættende eller krænkende, eller indeholde sjofle tilråb og ditto kommentarer. Alle skal være opmærksomme på, at ens bemærkninger kan blive modtaget anderledes, end de var tiltænkt. Det kan altså sagtens ske, at det, man siger, bliver opfattet stødende, nedsættende eller krænkende, selv om de ikke var tænkt sådan. Så overvej, hvordan dine bemærkninger kan blive modtaget. Ledere/medarbejder til kredsens arrangementer skal altid være rollemodeller for en ordentlig omgangstone, så derfor gælder ovenstående i høj grad også ledere/medarbejder indbyrdes. Det er vigtigt, at vi som voksne FDF er opmærksomme på, hvordan vi selv og vores lederkammerater agerer i forhold til børnene og hinanden. Opstår der situationer, der gør os utrygge, eller som vi hver især føler kan misforstås, er det vigtigt at konfrontere vedkommende.
Hvis man er i tvivl eller har brug for hjælp skal kredslederen eller formanden kontaktes.

Ledere:
Til alle lejre i kredsen skal det efterstræbes, at der både er mandlige og kvindelige ledere repræsenteret. Dette er blandt andet ønskeligt, for at imødekomme situationer, hvor en deltager bliver bragt i forlegenhed, fordi vedkommende ikke kan gå til en leder af eget køn for at snakke fortroligt.
Men det skal dog understreges, at mangel på det ene eller andet køn ikke må komme i vejen for, at en lejr kan gennemføres.
Hvis der på en lejr eller i en gruppe kun er ledere af et køn, er det vigtigt, at der tages hensyn til deltagerne af det køn, der ikke er repræsenteret i lederflokken. Det er vigtigt, at ét køn ikke får lov til at ”styre” lejren eller gruppen. Undgå at være alene med et barn fra FDF i dit eget hjem.

Rusmidler og Rygning:
Voksne må ikke nyde alkohol i forbindelse med et FDF-arrangement, hvor man har en lederrolle overfor børn og unge. På lejr med overnatning må voksne gerne nyde alkohol i moderate mængder i forbindelse med lederhygge, når børnene er i seng.
Ledere/medarbejdere, der arbejder med børn og unge, fungerer som forbilleder.
Der må ikke ryges, dampes eller bruges snus indendørs i vores kredslokaler, samt i forbindelse med arbejde med børn og unge – heller ikke i det fri.
Det er et ledelsesansvar, at rygepolitikken overholdes. Lederen af et kursus, arrangement, lejr med videre har ansvaret for, at de gældende regler overholdes.

Sociale medier og Mobiltelefoner:
Mobiltelefoner bør blive i lommerne under møder.
Hvis lederne ønsker at lave aktiviteter, hvor mobiltelefonen er et redskab, skal de inden sikre sig, at alle børn har egen mobiltelefon, så ingen bliver udstillet. Det er ledernes ansvar, at børnene er nærværende til møderne.
På lejre må børnene gerne have deres telefoner med, men skal respektere ledernes anvisning og regler for brug af den på lejren. Lederne bør gå foran med et godt eksempel. Ønsker forældre at kontakte deres børn på en lejr, bør det foregå via en ledere/medarbejder.
På sociale medier som Facebook og lignende, bør ledere ikke have børn, der er yngre end senioralderen, som kontaktpersoner. Ledere må ikke anmode om at blive kontaktperson med et medlem, men det er tilladt at sige ja tak til en anmodning. I dette tilfælde skal lederen være opmærksom på, at medlemmet får adgang til det, man deler med sin omgangskreds udenfor FDF. For væbnere og op kan der oprettes en gruppe, som bruges til kommunikation for klassen. Forældrene gøres opmærksom på gruppen og dens formål. Gruppen må gerne kun være for medlemmer, men hvis en forældre ønsker at være med, skal de have lov til det. Det er tilladt at snakke med forældrene om, hvorfor de ønsker at være med. Kommunikation mellem en leder og et enkelt medlem må kun foregå gennem medlemmets forældre.
Det er selvfølgelig tilladt at være kontaktperson med unge, man kender uden for FDF.

Alle voksne, der deltager i børne – unge arbejde tjekkes i Det Centrale Kriminalregister.
Alle, der som led i udførelsen af deres opgaver har direkte kontakt med børn under
15 år, og som selv er fyldt 15 år, skal ifølge loven tjekkes i Det Centrale Kriminalregister, der indhentes derfor en børneattest hver 3. år.