Mødelokalet

Lige bag døren fotografier af formænd og generalsekretærer fra 1960ere til i dag.

På de skrå vægge en komplet samling af plakater fra landslejre og orkester- og musik-stævner. To meget sjældne ved køkkenregionen: Orkesterstævnet 1925 i Aarhus og Aalborg 1935.

Ved indgangen plancher med hele historien kort fortalt. I montrerne dels sjældne rariteter fra de første år samt historien om forbindelsen til Boys Brigade og øvrigt internationalt samarbejde.

På væggen ind mod det næste rum en samling udvalgte fotos fra landsforbund og kredse. Læg mærke til billedet med FDF Frederiksberg fra 1903, og det store foto med FPF.

”Blå stue”

En kort præsentation af samtlige landslejre helt fra Marselisborg 1926 og frem til Julsølejren 2016. Piltelandsstævnerne 1988 og 1993 er også med. På bordet en samling af sider, der gennemgår alle landslejres særpræg år for år.

FDF under Besættelsen 1940-1945. Dels fortællingen om FDF-førere, der deltog i modstandskampen og dels om, hvorledes livet blev levet i FDF med de mange trængsler og indskrænkninger de fem år bød på. Bemærk også listen over de mange nye kredse, der blev stiftet i den tid.

Den store samling

Lige inden for døren til venstre malerier og tegninger fra FDFs allerførste år. Over døren hænger to store malerier af FDFs stiftere Holger Tornøe og Ludvig Valentiner.

Reolerne anvendes til særudstillinger med bøger og billeder. Øverst på reolerne er der en samling lysbilledfremvisere med kulbuelamper. Billederne er på glasplader. Filmfremviseren er fra 1930erne og er faktisk den, der fungerer bedst! Øverst de to kopier af lurene fra Bronzealderen. De blev skænket til FDF ved 40-års jubilæet af instrumentmager Gottfried, der gennem årene havde forsynet orkestrene med masser af blæserinstrumenter. Lurene blev anvendt mange gange ved store arrangementer.

På den anden side en afdeling om musikkens historie i FDF. Især de mange fine instrumenter. Skabet er udført af ”gamle drenge” fra Nyborg og fortæller historien om en trompets vej fra USA til Danmark ved hjælp af kongen!

I næste afdeling historien om Sletten. Fra de første jordkøb i 1927 og frem til vor tid. Taburetterne er de originale fra den første Slettebygning i 1939.

Et par skridt videre til historien om Frivilligt Pige-Forbund og UPV. I en montrene ligger papirer og protokol fra stiftelsen i juni 1952. Også en lille afdeling om FDF og kongehuset.

I den lange montre finder man en komplet samling af March og Lejr sangbogen. Derefter præsenteres landslejrene med lejraviser og souvenirs. Over montren en række tavler, som gennemgår hele historien gennem en række temaer.

Forbundsdragterne er en afdeling for sig! Her finder man eksemplarer af samtlige beklædninger fra FDF og FPF. Bemærk den store glasmontre i hjørnet med dukkerne. På væggen hænger en af de allerførste matroshuer fra 1904. Her hænger også et gammelt forladegevær udlånt af Krigsmuseet. Det er magen til dem, FDF lånte i de første år til ekcersits.

På den store væg bl.a. fotostater fra 1904 og 1905. Drengene står opmarchret med de omtalte geværer. Billederne er udført fra glaslysbilleder – læg mærke til billedernes tydelige detaljer. De mange drenge i hvide bluser fra Vesterbro er fotograferet i 1905.

Den store træfigur med fanen var en gave til Egon Andsbjerg Larsen, da han fratrådte som forbundssekretær i 1991. Se iøvrigt mere om Egon ved indgangen til mødelokalet.

Ved trappen en samling af de fakler, der blev sendt landet rundt før piltelandsstævnet i 1988.

Trappeopgangen byder på en stor samling af diplomer, æresskind og patruljestandere. Endvidere en samling af fanestænger med mange sølvplader. Landsforbundenes faner hænger dels under loftet og står ved trappen. Fanen med det lille Rigsvåben var i brug frem til sammenlægningen af FDF og FPF i 1974. Bemærk også fanen fra den tid, hvor kaldtes FDF/FPF.

Væbnerarbejdets historie præsenteres ved en stor samling af lejrudstyr, hvoraf noget er helt tilbage fra 1930erne. Her er også masser af patruljestandere og andet særpræg. På bjælken hænger et stort sværd, der var førsteprisen ved LAPAKU i 1950. Den blev vundet af Skive-kredsen.

Herefter følger en samling af udstyr, der er blevet anvendt til møder og i lederuddannelsen, men også kontormaskiner, der blev anvendt på forbundskontoret. Den allerførste bærbare computer blev anskaffet til GLIMT-redaktionen midt i 1990erne. Ydelsen var på omkring 1 MB!

På væggen hænger den originale dekupage (sammensatte udklip), som Dronningen fik i en kunstmappe med andre fine tegninger fra FDF-livet på landslejren 2011. Den blev udført i anledning af, at majestæten havde været protektor for FDF gennem 40 år i 2012.

På opslagstavlen en gennemgang af historien bag en lang række af vore mærker.

Biblioteket

Her findes en komplet samling af alle udgivelser i FDF og FPF fra over 100 år. Endvidere masser af patruljedagbøger, fotoalbums, scrapbøger og jubilæumshæfter fra kredsene. Der ligger en fortegnelse, hvor man evt. kan finde frem til sin egen kreds – hvis den er med i samlingen. Endelig er der også nogle store albums med FDF-postkort og en med særstempler fra landslejre m.v. Også en mappe med fortegnelse over alle vore mærker, som hele tiden bliver opdateret. Man er selvfølgelig velkommen til at se i det hele, men sæt det venligst på plads efter brug! Se efter registreringsnummer.