Naturbivuakker

Derfor tager vi mærket

Telte og shelters er herlige, men at kunne skabe ly og læ udelukkende med naturmaterialer er en essentiel overlevelsesteknik hvis noget "går galt" på turen.

Aktivitetsforslag 1

Overnat i en naturbivuak. Lav en vandtæt bivuak udelukkende af naturmaterialer. Grangrene er fine til formålet. Skal det være svært, så undlad at medbringe snor. Skal det være let, så medbring snor - og lav øvelsen en varm sommernat. Mere udfordring: Uden snor, uden stålværktøj en regnvåd og blæsende novembernat.

Aktivitetsforslag 2

Byg en Quinzee. Det er rigtig sjældent at man om vinteren har sne nok i Danmark til at vi kan bygge iglooer. Og når vi endelig har sne nok, så er det ikke den rigtige type... Grønlændernes sprog har oer 50 forskellige ord for sne - fordi der er så mange typer og de hver især har forskellige egenskaber.

Men vi kan lave quinzees. Man starter med at samle sne fra et større område sammen i en dynge. Når dyngen er blevet stor nok lader man den stå et par timer. Herefter stikker man 20cm lange tynde kviste ned i dyngen og udhuler denne indefra. Kvistene virker som afstandsholdere, således at man ikke laver taget for tyndt.

Husk udluftningshuller. Mindst et knytnævestort hul i hver ende af shehulen.

Aktivitetsforslag 3

Hold dig varm - Nødteknikker mod hypotermi. Hypotermi er underafkøling. Og det er farligt. Rigtig farligt. Hvis man er turleder for andre om vinteren bør man derfor have overvejet forskellige nødteknikker hvis der opstår situationer hvor en deltager er i risiko for at blive underafkølet.

Nogle af disse teknikker kan være rigtig fine at træne med deltagerne forinden. Eksempelvis brug af en vindsæk eller hvorledes man kan holde sig varm vha en affaldssæk og et fyrfadslys. Affaldssækken skal gerne være en af de helt store 200l. Man klipper/river et lille hul til ansigtet, således at man kan tage posen over hovedet med ansigtet stikkende udenfor og posen hængende som en hætte/kappe. Derefter sætter man sig ned i skrædderstilling, placerer et tændt fyrfadslys mellem sine ben og nyder varmen. Pas på, for selv om teknikken er meget virkningsfuld, så er den ikke risikofri. Man skal være varsom med fyrfadslyset, således at man ikke tænder ild til sig selv, plasticposen eller underlaget. Lav evt en lille "lysestage" af en cola-dåse. Man skal være varsom med at have ansigtet uden for posen, så man ikke besvimer/dør af af kulilteforgiftning. Men tager man behørigt hensyn til disse risici, så kan teknikken rent faktisk redde liv.

Oplevelse

Naturbivuakker.

Nummer

5

Mærketråd

Friluftslivsmærket

Tilbage