Toner og sammenspil

Derfor tager vi mærket

Vi ønsker, at børn og unge får kendskab til toner og oplever at kunne spille melodier/sange sammen.

Aktivitetsforslag 1

Spil på flasker.

Aktivitetsforslag 2

Bliv tonenørder.

Aktivitetsforslag 3

Lav et “4 chord”-band.

Vejledning

1: Stil 10-16 glasflasker op på række. Fyld forskellige mængder vand i og spil med en blyant eller teske. Undersøg, hvordan tonerne ændrer sig efter mængden af vand. Søg på nettet efter “online piano” for at høre forskellige toner. Prøv at få jeres flasketoner til at lyde som de forskellige hvide tangenter. Find selv på egne melodier på flaskerne. Leg huskedyst: Første deltager spiller én tone. Næste deltager spiller den samme tone og så én mere. Efterhånden bygges flere toner på, og det gælder om at huske rækkefølgen. Prøv at spille simple børnesange, f.eks. Mariehønen Evigglad, Jeg gik mig over sø og land, Mester Jakob, Se min kjole (www.bornesangene.dk).

2: Lær noder at kende med de gratis musikøvelser.

Lav selv et vendespil, hvor hvert stik er et tonenavn på det ene kort og nodelinjebillede, der passer til på det andet kort. Træk tilfældige kort og spil dem på f.eks. klaver, marimba, klokkespil eller boomwhackers. Læg tonekortene i en rækkefølge og lav på den måde jeres egen lille melodi, som I kan spille. Prøv at spille efter noden til “Dagen er til ende” (Nr. 82 i March og lejr).

3: Lav jeres eget band – måske I kan låne et musiklokale på en skole? Der findes rigtig mange kendte sange, som er bygget op af fire akkorder, der kører i ring hele sangen igennem.

Inspiration

1: Masser af øvelser

3: Se musikvideoen “4 Chords” af “The Axis Of Awesome”, der ligger på YouTube. Søg på Google efter “4 chords songs list” og vælg en sang, som I kender og kan lide. Søg på YouTube efter sangen titel og “how to play”. Det er vigtigt, at I har et solidt trommetempo, som kan holde sammen på jeres sang. Det kan f.eks. spilles på en “cajon”, der er en simpel tromme, der er let at flytte rundt på og som giver en god effekt. I kan også søge på YouTube efter “backing beat” i et passende tempo.

Oplevelse

Toner og sammenspil.

Nummer

7

Mærketråd

Musikmærket

Tilbage