Klimakokken

Mødeaktivitet for væbnere, seniorvæbnere og seniorer om Verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion

Indsendt af

Beskrivelse

Introduktion til målet: Verdensmål 12 handler om den måde vi producerer og forbruger på - det gælder både tøj, teknologi, mad, emballage og stort set alt andet, som produceres. Der er mange fordele ved at gøre madens fødekæde bedre og en del af fordelene har vi selv indflydelse på i vores eget køkken. En tredjedel af alt mad i verden går nemlig til spilde, og selvom meget af spildet sker, før maden ankommer til vores køleskab, så bliver der i Danmark spildt mere mad i husholdningerne end på henholdsvis restauranter, i fødevareindustrien og i supermarkederne. I Danmark smider vi hvad der svarer til ca. 120 kg mad ud per dansker.

Aktivitet: I skal lave et måltid, hvor I bruger så meget af råvarerne som overhovedet muligt. Gentænk, hvilke dele af råvarerne, der egentlig er affald og hvilke dele, I bare kasserer per automatik. Kan man bruge de dele, som I normalt kasserer, i selve retten eller kan man tilberede dem på en anden måde? Mange ting kan nemt syltes, laves til pesto, steges sprødt, bruges i bagværk, eller noget helt femte. Aktiviteten kan også med fordel laves over bål.

Mulighed for ekstra point: Fortæl FDFerne ugen forinden, at de kan medbringe en rest grøntsag hjemmefra, hvis de har noget, som er i farezonen for at blive smidt ud. Mange forskellige grøntsager kan passe fint i en minestrone, så slip fantasien løs. I kan indbygge et konkurrenceelement i aktiviteten, hvor der gives point for den bedste og mest kreative udnyttelse af de dele af råvarerne, som normalt kasseres. FDFerne kan selv finde på måder at udnytte råvarerne maksimalt på eller de kan lade sig inspirere af de nævnte forslag. Der kan også gives point for at have så lidt affald tilovers efter madlavningen som muligt.

Refleksion: Hvorfor er vi blevet vant til at smide bestemte dele af fx grøntsagerne ud, før vi laver mad? Hvordan var det at bruge de dele af råvarerne, som ofte smides ud? Hvad vil det betyde for dig, din familie, Danmark og verden, at vi blev bedre til at udnytte råvarerne?

Place

Kredshuset

Forberedelse

Køb ind.

Mødeaktivitet

Klimakokken

Introduktion til målet: Verdensmål 12 handler om den måde vi producerer og forbruger på - det gælder både tøj, teknologi, mad, emballage og stort set alt andet, som produceres. Der er mange fordele ved at gøre madens fødekæde bedre og en del af fordelene har vi selv indflydelse på i vores eget køkken. En tredjedel af alt mad i verden går nemlig til spilde, og selvom meget af spildet sker, før maden ankommer til vores køleskab, så bliver der i Danmark spildt mere mad i husholdningerne end på henholdsvis restauranter, i fødevareindustrien og i supermarkederne. I Danmark smider vi hvad der svarer til ca. 120 kg mad ud per dansker.

Aktivitet: I skal lave et måltid, hvor I bruger så meget af råvarerne som overhovedet muligt. Gentænk, hvilke dele af råvarerne, der egentlig er affald og hvilke dele, I bare kasserer per automatik. Kan man bruge de dele, som I normalt kasserer, i selve retten eller kan man tilberede dem på en anden måde? Mange ting kan nemt syltes, laves til pesto, steges sprødt, bruges i bagværk, eller noget helt femte. Aktiviteten kan også med fordel laves over bål. Mulighed for ekstra point: Fortæl FDFerne ugen forinden, at de kan medbringe en rest grøntsag hjemmefra, hvis de har noget, som er i farezonen for at blive smidt ud. Mange forskellige grøntsager kan passe fint i en minestrone, så slip fantasien løs. I kan indbygge et konkurrenceelement i aktiviteten, hvor der gives point for den bedste og mest kreative udnyttelse af de dele af råvarerne, som normalt kasseres. FDFerne kan selv finde på måder at udnytte råvarerne maksimalt på eller de kan lade sig inspirere af de nævnte forslag. Der kan også gives point for at have så lidt affald tilovers efter madlavningen som muligt.

Refleksion: Hvorfor er vi blevet vant til at smide bestemte dele af fx grøntsagerne ud, før vi laver mad? Hvordan var det at bruge de dele af råvarerne, som ofte smides ud? Hvad vil det betyde for dig, din familie, Danmark og verden, at vi blev bedre til at udnytte råvarerne?

Deltagere

4 - 30 personer

Alder

12 - 99 år

Varighed

60 - 90 min.

Materialer

Deltagere

4 - 30 personer

Alder

12 - 99 år

Varighed

60 - 90 min.

Inde/ude

Indendørs
Udendørs