FDFs Ambition på flere niveauer

Relationer, Leg, Samfundsengagement og Tro. Brug et møde på at lære børnene om FDFs ambition gennem leg, kreativitet, handling og refleksion. Et spændende møde fuld af lærdom og nye oplevelser.

Indsendt af FDF

Beskrivelse

FDF - Et ståsted at møde verden fra. Præsenter kort FDFs ambition, med fokus på de enkelte værdier, Relationer, Tro, Leg, Samfundsengagement. (Det er de værdier, som er med til at skabe vores ståsted). Herefter laver børnene en lille afstemning over værdierne, vha. gennemsigtige glas og glaskugler. Børnene skal én ad gangen komme en glaskugle ned i glasset tilhørende den værdi, som de mener er vigtigst i FDF. (Efter modulet laves afstemningen igen, for at se, om nogle af børnene har skiftet mening undervejs) Afstemning af værdier

Mødeaktivitet

Relationer

“FDF er et frirum, hvor børn og unge glædes, oplever og vokser i mødet med ledere, der har noget på hjerte.”

Hvad er en relation?: Spørg deltagerne, hvad relation, eller det at have en relation, betyder

Postbeskrivelse: Hver deltager får udleveret en træplade med søm i, som former et hjerte. Ud for hvert søm står der en betegnelse, fx. mor, leder, præst osv. Herefter skal deltagerne vælge garn i den/de farve(r) de gerne vil bruge og forbinde sømmene med garnet, mellem alle de af personerne de mener, kan have/har en relation. Dette ses som udgangspunkt ud fra deltagerens eget synspunkt. (hvis der står “mor”, er det deltagerens egen mor, der er tale om). Man kan dog godt udvide det til at alle personerne er generelle, og det er her det bliver tydeligt, hvor mange mennesker der har relationer til hinanden - i FDF og i hverdagen.

Formål: Gennem en kreativ aktivitet skal eleverne reflektere og skabe dialog over relationer mellem forskellige personer. De skal nå frem til det faktum, at man har en relation til alle man møder - fra ens mor og far til kassedamen nede i Netto.

Deltagere

2 - 25 personer

Alder

7 - 90 år

Varighed

20 - 45 min.

Materialer

1 stk. hammer
1 kasse søm
1 stk. garnnøgle
1 stk. træklods
1 stk. sandpapir
1 stk. kuglepen

Mødeaktivitet

Tro

“FDF skaber plads til tro og samtale om de store spørgsmål i livet, på et folkekirkeligt grundlag”

I FDF er det ikke et krav at være kristen, men hele organisationens formål er at "Møde børn og unge med evangeliet om Jesus Kristus", og derfor er tro også en af vores værdier i forbundet. Gennem leg, samtale og handling taler vi om tro og tvivl. Tro er en individuel ting, og der er ingen der er troende på samme måde, men de fleste har noget de tror på og holder fast i, når de tænker godt efter - dette behøver ikke være Gud og Jesus. For mange er kærlighed den største tro og netop kærligheden er også en stor del af kristendommen.

Postbeskrivelse: Deltagerne skal hver lave deres eget “Polaroid” om deres egen tro. De skal lave en lille collage/tegning, som symboliserer noget de tror på, eller hvordan de møder troen i deres hverdag. Under motivet gives kortet en overskrift; fx “# Min tro”, “Gud for mig”, “håb” osv. Kortet kan lamineres, når det er færdigt.

Formål: Dette er en bred opgave, men dens formål er at få deltagerne til at reflektere over deres tro, og opdage at alle har noget at tro på - et holdepunkt.

Deltagere

1 - 25 personer

Alder

10 - 90 år

Varighed

30 - 90 min.

Materialer

1 håndfuld tusher
1 masse blade og aviser
1 håndfuld limstifter
1 masse sakse
1 masse udprintede polaroids
1 stk. lamineringsmaskine
1 masse lamineringslommer

Mødeaktivitet

Leg

“I FDF bliver verden større, når vi gennem leg og udfordringer lærer at indgå i forpligtende fællesskaber.”

Postbeskrivelse: På denne gåtur afvikles “Legeværksteder” baseret på Go-Play-legekortene. Deltagerne skal på legeværksteder rundt i byen, for også at gøre noget ud af synligheden. Gå i samlet flok, med synlige FDF-skjorter, hen til en plads, hvor I kan lege. Et forslag er, at de deltagende deles op i 4 hold, som så hver i sær leger sammen fx ubådsleg. Herefter går man videre til et nyt sted for at lege en anden leg, fx katten efter musen, men denne gang bliver holdene slået sammen 2 og 2, så man kun har 2 hold i alt. Nu går man videre til det sidste stop på ruten, hvor alle samles til ét stort hold, som skal lege "Alle mine kyllinger kom hjem" Når det er tid til igen at vende hjemad, får alle deltagere et #-mere-leg-hjerte, som de skal give til en fremmed, de møder på deres vej (Det er bedst et sted, hvor der er mange mennesker) Evt. kan man gøre det til en konkurrence, og til sidst se, hvilket hold, der er kommet af med flest hjerter.

Deltagere

20 - 70 personer

Alder

8 - 70 år

Varighed

45 - 180 min.

Materialer

1 masse #mereleg-hjerter
1 par Go-play-kort (ikke et krav)

Mødeaktivitet

Samfundsengagement

“FDF skaber ansvarlige, demokratiske og deltagende medborgere, der engagerer sig i den verden, vi lever i.”

I FDF gør vi en forskel for andre, fx når ledere frivilligt bruger tid på at planlægge ugentlige møder og arrangementer, for at glæde andre - børn som voksne. Når kredsene deltager i sogneindsamlingen eller når alle går skralderunde efter en lejr, fordi vi ved, at vi skal behandle naturen ordentligt og passe på jorden. I FDF vil vi gerne påvirke til, at børn tager del i samfundet med initiativer og ikke er bange for at komme med og afprøve nye idéer.

Postbeskrivelse: Alle deltagere skal medbringe et stykke tøj, en bamse eller andet legetøj m.m. til donation, som de sammen går til Røde Kors, eller en anden genbrugsbutik, for at aflevere. Når deltagerne udleverer deres medbragte ting til den ansatte i butikken, får de til gengæld en genbrugsperle, som er rullet af gamle blade, og som kan sættes på skjorten. Denne perle fungerer som et symbol/minde om, at de gjorde noget godt for at glæde andre.

Note. Det er en god idé lige at aftale med genbrugsbutikken, at man kommer forbi.

Formål: At vise deltagerne, hvor nemt det er, aktivt at gøre noget velgørende.

Deltagere

1 - 50 personer

Alder

7 - 90 år

Varighed

30 - 90 min.

Materialer

1 stk. blad
1 stk. pensel
1 stk. trælim
1 stk. donation

Mødeaktivitet

Ståsted

Alle værdierne i FDFs ambition (Relationer, Leg, Tro, Samfundsengagement) er med til at give os vores ståsted. Lav en afstemning med deltagerne om, hvilken værdi de synes er vigtigst.

Tag en snak med dem om, om der er nogle, som er blevet klogere på værdierne, og måske derigennem har ændret holdning fra før modulet. Afrund modulet med at sige: I virkeligheden kan man ikke sige, at nogle af værdierne er vigtigere end de andre, for de bidrager alle på hver deres måde til vores ståsted.

Postbeskrivelse: Alle deltagere skal være med til at skrive STÅSTED ved blot at danne bogstaverne med sig selv. Alt afhængigt af deltagerantallet kan dette gøres liggende, stående eller siddende. Lederen tager et billede af det.

Deltagere

- personer

Alder

- år

Varighed

- min.

Materialer

1 x 5 glas
1 x 5 etiketter
1 masse glaskugler
1 stk. tush

Deltagere

10 - 50 personer

Alder

13 - 19 år

Varighed

120 - 240 min.

Inde/ude

Udendørs