Udstyrsmærket
Mærketype:
Progressivt.
Mærkeudvikler:
FDFs mærkeudvalg.
Formål:
Formålet er at give gode oplevelser med udstyr og værktøjer, samt at kunne håndtere værktøj og redskaber forsvarligt.
Fokus for mærket er på brug af udstyr. Der vil naturligt være et vist overlap med bålmærket og friluftsmærket.
FDFerne skal lære at bruge dolken forsvarligt, herunder dolkereglerne.
Mærket tildeles for deltagelse i aktiviteter, hvor dette opnås.
Vejledning
Normalt lyder dolkereglerne som følger:● Snit altid væk fra dig selv.
● Sid ned, når du snitter, og sid med spredte ben, så du ikke risikerer at ramme dig selv, hvis kniven smutter.
● Hold afstand til andre – også forbipasserende
● Når dolken ikke bruges, skal den altid tilbage i skeden.
● Hav altid dolken i skeden, når du går med den.
Sådan skaber du den gode oplevelse
Et godt møde hvor FDFerne lærer at bruge dolken kræver naturligvis dolke og gerne noget træ der er nemt at snitte i, fx friske pilekviste. Du kan fx starte med at fortælle og vise om dolkereglerne, evt. med et lille skuespil af ”hvad der kan ske” hvis man ikke følger reglerne (gerne med en alt for stor kniv i træ der er til at se).
Lad herefter FDFerne snitte. Sørg for at de kan overholde reglerne, så der er masser af steder at sidde hvor de ikke snitter mod hinanden. Til sidst kan pinden fx bruges til at lave skumfiduser på bål, men du kan også lave dem til spyd eller bue og pil.
FDFerne skal lære at bruge øksen forsvarligt, herunder øksereglerne.
Mærket tildeles for deltagelse i aktiviteter, hvor dette opnås.
Vejledning
Normalt lyder øksereglerne som følger:● Hug altid med spredte ben.
● Du skal altid kunne se øksehovedet, når du hugger.
● Vær opmærksom på dine omgivelser – hug ikke når der er andre omkring dig.
● Brug altid en huggeblok – hug aldrig på jord eller sten.
● Bær altid øksen i hovedet, når du går med den, så du har styr på hvor æggen er.
FDFerne skal lære at bruge det udstyr, kredsen har til bålaktiviteter og lejrslagning, samt det simple vedligehold, der skal gøres hver gang.
Mærket tildeles for deltagelse i aktivitet, hvor udstyret benyttes, samt efterfølgende korrekt udført vedligehold.
Vejledning
Forslag til aktiviteter:- Madlavning og derefter rengøring af bålgryderne
- Slå telte op, hæng dem til tørre og pakke dem korrekt ned.
FDFerne skal lære at bruge det udstyr som man forbinder med klassisk (tømmer-)håndværk: sav, hammer, bore-/skruemaskine, sandpapir mm.
Mærket tildeles for at have gennemført en aktivitet, hvor man viser at man kan benytte værktøjet sikkert og korrekt, og man i fællesskab har fremstillet et eller flere produkter.
Vejledning
Forslag til aktiviteter:- Lav fuglekasser (fra bunden, “saml-let-sæt” eksisterer, men i så fald bør man finde nogle, der passer med mærkebeskrivelsens indhold)
- Lav strandstole til en lejr
- Vær med til at bygge en shelter
- Kulsøpionering
FDFerne skal lære, at udstyr ikke bare holder sig selv i stand, men at det kræver løbende vedligehold.
De skal derfor lære at udføre større vedligeholdelsesarbejde på det lejrudstyr, som kredsen har.
Mærket tildeles for i fællesskab at have udført korrekt årligt vedligehold, på kredsens udstyr.
Formålet er dels at henlede opmærksomheden på at man bør passe på udstyr helt generelt og dels hvad man kan gøre for at rette op på slidt udstyr.
Vejledning
Forslag til aktiviteter:- Skovle og spader - og pælebor mm.
- Lappe huller i telte og knækkede stænger
- Rengøre og rydde op i materialerum
- Vedligehold på bålfade, reb, presenninger mm. efter sommerlejr.
- Sætte nyt skæfte på en økse
FDF’erne skal med et minimum af udstyr gennemføre en større aktivitet af flere timers varighed, inden for rammen “klassisk lejrliv og bålaktiviteter” – men uden en håndfuld klassiske hjælpemidler såsom tændstikker, bestik eller økser (find selv på flere). I stedet skal de klare sig med det de har, og finde på alternativer ud fra de tilgængelige materialer.
Mærket tildeles for at have gennemført en større aktivitet indenfor rammen.
Formålet er at understøtte forståelsen af at udstyr har stor værdi.
Vejledning
Forslag til aktiviteter:- Båltænding, madlavning og spisning - uden gryder og service.
- Båltænding med glaslinser, charcloth, batterier el. lign. der skal brænde en snor over i højden.
- Bygge bivuaker uden presenninger og rafter, og ud fra et ``forhåndenværende søms princip”.
Forslag til DIY-udstyr:
- Lav kopper af kokosnødder
- Tilberede aftensmad i et udhulet græskar (som gryde over bål)
- Snitte grydeskeer og udhule træstykker til tallerkener.
Guldmærket tildeles for at lave din egen kniv eller økse.
- Skaftet skal man selv fælde træet til eller på anden vis fremskaffe materialet.
- Bladet eller øksehovedet skal smedes.
- Ituiet/skeden skal fremstilles af naturmaterialer.