Info til forældre
Hvad er et kursus?
Når dit barn fylder 13 år eller går i 7. klasse, kan det komme på kursus i FDF. Her får det mulighed for sammen med andre unge fra FDF-kredse i hele landet at prøve sig selv af i trygge rammer med dygtige instruktører, der har blik for det enkelte barns trivsel i fællesskabet. Et kursus er lidt som at være på lejr, hvor man får en masse fantastiske oplevelser og knytter nye venskaber. Det er på FDFs kurser, at dit barn mærker det helt store fællesskabssus, når det sammen med nye og gamle venner fra hele landet mødes i fantasifulde aktiviteter og skaber minder for livet.
Ungdomskurserne udbydes af FDFs landsforbund og er en del af FDFs lederuddannelse. I løbet af et kursus er der typisk andagter, underholdning og andre elementer, som de unge allerede kender fra møder og lejre i egen kreds. Derudover vil der også være nye aktiviteter, som de unge ikke nødvendigvis har prøvet før.
Ud over at få konkrete værktøjer til lederrollen i kredsen, opbygger de unge på et kursus i FDF mod og brugbare færdigheder, der kommer dem til gode resten af livet både i og uden for FDF.
De forskellige ungdomskurser
FDFs ungdomskurser kalder vi for dannelseskurser, fordi de er bygget op om det fællesskab, som deltagerne sammen skaber og hver især bidrager til undervejs. På en legende og nærværende måde bliver de unge præsenteret for FDFs værdier, historie og ikke mindst en masse sjove aktiviteter.
Herunder kan du læse om de forskellige kurser, som FDF udbyder:
7. – 8. klasse (seniorvæbnere) | KursusSTART er det første trin i FDFs lederuddannelse og det første kursus, de unge kan komme på i FDF. På kurset er der ca. 40 deltagere, som alle er samlet i én gruppe. Til forskel fra andre kurser, kan man kun deltage én gang på KursusSTART. Kurset afholdes i alt fem gange årligt – fordelt i uge 7, påsken og i uge 42. I uge 7 og i uge 42 afholdes to kurser på forskellige lokationer, og i påsken afholdes ét. |
13 – 15 år (seniorvæbnere) | Seniorvæbnerkurser er et noget større kursus end KursusSTART. Her er de ca. 150 deltagere inddelt i forskellige grupper, som de bruger en stor del af kurset med. Grupperne er temabaserede og har forskellige aktiviteter undervejs, der relaterer sig til temaet. Der er på et seniorvæbnerkursus også fælles programpunkter, hvor alle på kurset er samlet. Det kan fx være til måltider, andagter m.m. Deltagerne kan tage på seniorvæbnerkurser flere gange, til og med de er 15 år. Kurset afholdes to gange om året – et i påsken og et i uge 42 på forskellige lokationer. |
15 – 18 år (seniorer) | Seniorkurser er for alle seniorer i FDF. På seniorkurserne er deltagerne inddelt i forskellige grupper, som de bruger en stor del af kurset sammen med. Grupperne er temabaserede og har forskellige aktiviteter undervejs, der relaterer sig til temaet. Der er på et seniorkursus også fælles programpunkter, hvor alle på kurset er samlet. Det kan f.eks. være fælles aktiviteter, gudstjeneste og underholdning. Deltagerne kan tage på seniorkursus flere gange, til og med de er 18 år.
Der bliver afholdt fire seniorkurser i løbet af et år – to kurser i påsken og to kurser i uge 42. De to seniorkurser bliver afholdt på henholdsvis Friluftscenter Sletten og FDF Lejrcenter Vork. |
19 – 25 år | KursusPLUS er et relativt nyt kursus, som er et tilbud til alle FDFere mellem 19 og 25 år. På kurset får deltagerne gennem forskellige aktiviteter helt konkrete færdigheder og værktøjer med, som kan bruges i det daglige FDF-arbejde som leder i kredsen eller til afvikling af større arrangementer i landsforbundet. Kurset bliver afholdt én gang om i året i påsken. |
18+ | Instruktøruddannelse er målrettet dem, der gerne vil dygtiggøre sig i rollen som instruktør, både hvis de allerede har erfaring eller gerne vil blive klogere på instruktørrollen. Kurset afholdes 1-2 gange om året over en weekend. |
Hvornår bliver kurserne afholdt?
Kurserne afholdes forskellige steder i landet, og de fleste kurser ligger i påsken og i uge 42.
Frivillige instruktører og kursusledelse
Alle kurser i FDF har en frivillig kursusleder eller kursusledelse, som er ansvarlig for kurset. Det er dem, der planlægger kurset og rekrutterer alle de frivillige voksne, der er med at lave kurset. Der er som regel 40-100 frivillige medarbejdere på kurserne, alt efter hvor stort det enkelte kursus er. Det er denne gruppe af voksne, som står for programmet og de mange sjove og fantasifulde aktiviteter. På KursusSTART er der som regel mellem 8-10 frivillige instruktører, da kurset er smule mindre end de andre. I FDF vægter vi højt, at vores kursusmedarbejdere er kompetente og dygtige til at lave kursus – og ikke mindst gode til at sørge for alle deltageres trivsel og velbefindende på kurset, så alle får en god oplevelse.
Har du spørgsmål, kan du kontakte de forskellige kursusledere. Deres kontaktoplysninger fremgår på: https://fdf.dk/arena/
Kursuskatalog
Alle kredse vil to gange om året modtage et kursuskatalog, hvori indbydelserne til de forskellige kurser indgår. Her kan deltagerne og du som forælder blive klogere på udvalget af kurser, og hvilket kursus der passer bedst til dit barns ønsker og behov.
Deltagerbrev og infomail
Ca. en uge, inden kurset bliver afholdt, modtager alle deltagere en mail med al den info, de skal bruge for at komme godt på kursus. Her vil fx være info om, hvilken gruppe de skal på, en liste over deltagere på kurset, en pakkeliste og anden vigtig information om kurset.
Hvad koster det at komme på kursus?
Alle kurser har en deltagerpris, som varierer fra kursus til kursus. I nogle kredse betaler kredsen for den unges deltagelse eller giver tilskud, hvor deltagerne i andre kredse selv skal betale for at komme af sted. Hvis du er i tvivl om, hvad der gælder i jeres kreds, kan du tage fat i kredsledelsen eller dit barns leder.
FDFs uddannelsespulje
FDFs uddannelsespulje har til formål at fremme, at flest mulige FDFere får mulighed for at deltage på landsforbundets kurser, og støtter deltagelse i generel ledertræning for både unge og voksne fra kredse, der ellers kan have svært ved at få råd til at sende deres medlemmer på kursus.
Læs mere om puljen her.
Tilmelding
Tilmelding til FDFs kurser foregår på FDF.dk/tilmeld via FDFs medlemssystem, Medlemsservice. Du skal være logget ind for at kunne tilmelde dit barn.
Tag en snak
Der er helt sikkert nogle i kredsen, som før har været på kursus, og som ved mere om, hvad det vil sige at tage på kursus i FDF. Hvis du har brug for at vide mere, kan du tage en snak med dem. De vil sikkert rigtig gerne fortælle om deres erfaring og oplevelser.