Projekt TILIA
I FDF Lind har vi påbegyndt en længere rejse mod nye faciliteter på vores naturgrund Tavlundvej i Lind.
Vores fremtidige faciliteter på Tavlundvej har vi navngivet TILIA (Tilia betyder Lindetræ, og symboliserer træet, som står fast og har stærke rødder i naturen).
Vores nye “Kredshus” skal bestå af seks runde bygninger med hovedhuset “Stammen” som det største . Det skal kunne huse 150 personer. 80 siddende – og vil have en åben amfiscene i midten.
Et rum til naturaktivitet og lejrliv
Det har være vores store tanke fra starten af udviklingen, at arkitekturen og bygningsprincipperne omkring Kredshuset TILIA skulle være så meget i tråd med naturen som overhovedet muligt. Huset skal være en del af samfundet, af naturen og af kulturen.
Vi er meget bevidste om materialevalg, funktionskrav og hvordan arkitekturen understøtter og udfordrer vores hverdag i Kredshuset TILIA. Det skal være helt tydeligt for brugere og besøgende, at FDF Lind står for natur, væredygtighed og bæredygtighed, og er med til at gøre verden bedre, grønnere og sundere.
Naturen som omdrejningspunkt
Det første man vil se, når man ankommer fra Tavlundvej på Grundens nordlige side til vores nye kredshus, er grundhuset ”stammen”, der placerer sig på kanten af skov og by, flankeret af nogle af de mange eksisterende store træer på grunden.
Det er vigtigt for os, at gæster og medlemmer ikke er i tvivl om, at naturen har førsteprioritet, når man besøger os på Grunden. Vores fortælling om og formidling af bæredygtighed starter allerede ved hovedankomsten, der er drejet op mod ankomsten for cyklende og gående; både for at vise, at børn og unge er omdrejningspunktet, og for at nudge de besøgende til i videst muligt omfang at tage turen derud på cykel eller gåben.
Også for andre naturelskere
Vi ønsker at skabe et sted, som man kan bruge og være FDFer i, men også at området kan blive et aktiv for andre naturelskere.
Vi ønsker et rum, hvor mennesker samles og er sammen selvom de ikke nødvendigvis kender hinanden på forhånd. Vi håber, at plejecentrets beboere kan nyde duften af efterår i læ af skoven, mens et par indskolingsklasser holder ude-sanke-dag på Grunden, spiser madpakker og får et par gode historier sammen med de ældre. Med udgangspunkt i årets gang i FDF vil vi ideudvikle nye aktiviteter sammen med fx plejecentrene, livstilshøjskolen, dagplejerne, friluftsefterskoler, idrætsforeninger og -klubber m.fl. som kan gøre det endnu mere attraktivt for folk at tage del i værdier om udeliv, bæredygtighed, dannelse, tryghed og fællesskab.
Hvor langt er vi ???
Herunder at du læse, hvad der er sket, og hvornår, siden projekttanken startede i 2013.
Fondsansøgninger fortsætter.
Sammen med PrimusMotor udarbejdes strategi for kontakten til lokale firmaer/virksomheder. Det er vigtigt for os med lokale opbakning til projektet.
Herning Kommune fortsætter udarbejdelse af lokalplan for området. De gennemfører de pligtige høringer i relation til naturfredningsforeningen, naboer og andre interessenter. Dernæst afventer detailprojektering af TILIA.
I samarbejde med PrimusMotor udarbejdes plan for fondsansøgninger. De første ansøgninger sendes af sted i februar. Friluftsrådet bevilger 200.000 kr. Norlys Vækstpulje bevilger 100.000 kr.
Der fremsendes ansøgning til Herning Kommune omkring støtte til byggeriet. Ansøgningen behandles på kommunens budgetseminar august 2023. Kommunen støtter med 2,3 mio. kr.
Desværre er der også fonde hvor vi får et afslag, men vi knokler videre.
Oktober revurderer udvalget projektskitserne for evt. at reducere omkostningerne ved byggeriet. Den almindelige prisudvikling har øget omkostningerne med 10%, og vi føler det ikke ansvarligt at prisen på projektet øges tilsvarende.
Udvalget bliver enige om at reducere projektet, uden følelsen af at gå på kompromis med projektets formål og fremtidige muligheder.
Ændringen reducerer prisen med ca. 20%. Arkitektfirmaet udarbejdet et nyt skitseoplæg.
I løbet af vinteren 21/22 gennemførtes de sidste møder omkring hvad er ”nice to have” og ”need to have”for at skabe drømmeprojektet. I fællesskab fastlægger vi at faciliterne skal indeholde ”Stammen” + 5 fritliggende læringsrum ”Skovens flora og fauna”, ”Skovens spisekammer”, ”Skovens stemme”, ”Skovens værksted” og ”Skovens luftlag”.
Efter aftale med PrimusMotor kontaktede vi flere forskellige arkitektfirmaer med henblik på at finde netop det arkitektfirma som forstod FDF tanken, og det som vi ønsker Tilia skal blive til. Efter møde med de 4 firmaer, faldt valget på LOOP Architects Århus, som havde fokus på bæredygtighed, natur og nytænkning.
Efteråret 2022 kom 1. skitseoplæg fra arkitektfirmaet til stor begejstring hos os. Nu var vi rigtig i gang.
Efterfølgende møde og præsentation af ideer og oplæg for Herning Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg. Tilbagemeldingerne var positive. Herning Kommune påbegynder ny lokalplan for området på Tavlundvej.
Primo 2021 indgås aftale med konsulentfirmaet PrimusMotor fra Ry. Firmaet har tidligere bistået andre FDF kredse og spejderorganisationer omkring nybyggeri.
Der blev afholdt opstartsmøde med firmaet. De lavede et foreløbigt meget omfattende oplæg omkring processen mv. Alle var enige om at fortsætte processen, med PrimusMotor som drivkraften.
Oplægget var faseopdelt i 6 faser. Faser, som sikrede at alle vinklinger lige fra ide, strategi, kompetanser, målsætninger, økonomi, brugerinddragelse og interessenter til realisering blev bearbejdet.
Indimellem en meget tung og tidkrævende – men nødvendig proces. Hele 2021 gik med bearbejdning af alle aspekter omkring et nyt kredshus.
Det blev hurtigt klart, at hvis vi skulle komme i mål med projektet, så var nytænkning nødvendigt. Både mht. den måde vi selv tænkte fremtiden ind i faciliteterne og mht. evt. andre brugere for at udnytte byggeriet optimalt alle ugens dage.
Alle var enige om at åbne op for andre brugere af faciliteterne end FDF Lind selv. I modsat fald ville ideerne aldrig kunne realiseres.
Interessenter blev indbudt – ca. 25 mødte op – for at høre om FDF’s ideer. PrimusMotor kørte processen. Alle var begejstrede og tilkendegav at de sagtens kunne se sig selv som brugere af de kommende faciliteter.
FDF’s kredshus på Indertoften Lind har desværre været oversvømmet i kælderen. Skadeservicefirma fik tørlagt og affugtet kælderen, men alligevel kom der skimmelsvampe.
Skaderne blev udbedret med økonomisk hjælp fra Herning Kommune.
FDF Lind var allerede på dette tidspunkt i overvejelser om at totalrenovere Kredshuset, så husets indretning og funktioner afspejlede de ønsker og krav, FDF har til FDF-arbejde.
Der blev afholdt møde med Herning Kommune – både på politisk og administrativt niveau med henblik på en totalrenovering. Beskeden fra kommunen var ret klar. Vi støtter ikke renovering i millionklassen af et gammelt hus. De anbefalede at tænke i nybyggeri.
Bestyrelsen gik i tænkeboksen. Der blev nedsat en arbejdsgruppe m.h.p. at bygge nyt. Processen skulle nytænkes for ikke at havne i samme situation som tidligere. Der var enighed om at kontrahere med et eksternt firma omkring udvikling og styring af processen.
Projekt nyt kredshus indstilles p.g.a. ressourcer og et gammelt dokument om ejerforhold af grunden hvor Kredshuset Indertoften er bygget.
Der udarbejdes tegning over et nyt kredshus på ”Grunden”
Der snakkes om nyt kredshus på ”Grunden”