102.054 lodsedler solgt i landslotteriet

175 kredse har brugt efteråret på at sælge lodsedler, og samlet har de tjent over 2 mio. kroner.

19. Dec 2022
Stina Lykke Hyllested Volf

FDF Agedrup kickstarter lodseddelsalget med en weekendtur. 

I år var oplevelsen ekstra stor, fordi de sov i selvbyggede hængekøjer.

Alle de kredse, der deltog i årets landslotteri, kan klappe sig selv på skulderen over det gode lodseddelsalg, hvor de tilsammen har solgt 102.054 lodsedler. For hver solgt lodseddel går lige knap 20 kroner til kredsen, så tilsammen har de tjent mere end 2 millioner kroner til kredsarbejdet.

FDF Agedrup på Fyn er en af de kredse, der med 2.700 solgte lodsedler har haft stor succes med lodsedlerne.

Kickoff på weekendlejr

I FDF Agedrup kickstarter de lodseddelsalget med en weekendlejr, hvor kredsen mødes og sælger så meget som muligt. Lørdagen går med at sælge lodsedlerne, og om aftenen spise de god mad sammen. I år har kredsen brugt et par møder på at forberede weekenden ved at lave hængekøjer, og på den måde blev lodseddelsalget kombineret med sjove aktiviteter.

- Vi sov i hængekøjer, så det med at sælge lodsedler blev forbundet med noget andet end bare at gå rundt og sælge. Det blev en hyggetur, og det er en rigtig fin måde at starte salgsperioden op på, fortæller kredsleder Elisabeth Greve Mikkelsen. 

Størstedelen af kredsens børn kommer fra området omkring landsbyerne Agedrup og Bullerup, og det er også i det område, kredsen har sit største salg – men fordi der ikke er andre kredse i området, kører de også ud til andre steder for at sælge. I tidligere år har kredsen også deltaget på markeder og til arrangementer i området for at sælge, og børnene får selvfølgelig også lodsedler med hjem, som de kan sælge til deres familie, naboer og lignende.

Ledernes engagement smitter af på børnene 

Kredsen har nogle engagerede ledere, der synes, det er en fest at sælge lodsedler. Det kan mærkes på salget, fordi det smitter af på børnene og giver dem en glæde ved at sælge, i stedet for at det bliver en sur pligt. 

Blandt alle kredsens sælgere kører en intern konkurrence, hvor børnene kan opnå forskellige ting, afhængigt af, hvor mange lodsedler de sælger. 

- Hvis de sælger over 100 lodsedler, får de broderet et mærke på deres skjorte med årstallet. Her kan man se, hvor mange år man har været "supersælger", som vi kalder det, siger Elisabeth Greve Mikkelsen. 

Den der sælger flest lodsedler i de forskellige aldersgrupper får et gavekort til kredsens egen FDF-shop, hvor de blandt andet kan købe spisesæt og andre praktiske ting til FDF-livet.

Tips til et godt salg

Kredslederens bedste tip er at starte i god tid. Allerede i foråret blev både lodseddelweekend og salget på møderne lagt ind i kredsens mødeprogram.

- Det her med at få planlagt i rigtig god tid, det har vi tænkt os at arbejde videre med, siger hun. 

En anden af kredsens erfaringer er, at der skal være tid til at snakke om lodseddelsalget påugemøderne. Når børnene kan fortælle om, hvordan det går med at sælge, i stedet for at de bare får stukket en stak lodsedler i hånden, giver det en begejstret stemning. Og så skal der ikke være forventninger til, hvor meget hvert barn skal sælge. I år har salget i FDF Agedrup ligget mellem 10 og 400 pr. barn.

I FDF Agedrup kommer det indtjente beløb primært til at gå til at gøre kredsens ture og kurser billigere. 

- Vi ligger i Odense Kommune, og her er der ikke noget tilskud til kurser. Så vi bruger pengene fra salget til at sende nogle af vores større børn på kurser, uden at det bliver alt for dyrt for dem, siger Elisabeth Greve Mikkelsen. 

Vinderne i kredskonkurrencen

Hvert år er der en landsdækkende konkurrence for alle kredse, der deltager i FDFs landslotteri. I år har FDF Bredebro vundet hovedpræmien på et gavekort på 10.000 kr. til 55Nord. Derudover har FDF Svenstrup vundet FDF-t-shirts til alle medlemmer, og FDF Odense Musikkreds har vundet et bålmadskursus til kredsen.