1300 til Halloween med FDF-effekt

Da Jesper Hjelm Østergaard fra FDF Hvidovre stod med et faldefærdigt hus, der alligevel skulle rives ned, kunne han og børnene Lukas, Johanne og August ikke dy sig fra at skabe et spøgelseshus med ægte FDF-faktor. Nu overvejer kredsen at starte en Halloween-tradition.

08. Nov 2018
Mai Christensen

Huset var delt i fire niveauer: Et hyggeligt græskarrum, et spøgelsesagtigt køkken og badeværelse, et børneværelse med højt børneskrig, en labyrint og de hvileløses stue.

FOTO: Henrik Barfoed Larsen.

Køen strakte sig hele vejen ned ad den ellers så fredelige villavej, Grønskifte i Hvidovre, onsdag den 31. oktober. Med børn og voksne i alle aldre og alverdens udklædninger var den københavnske forstad i ægte Halloween-stemning. Og med god grund: Familien Hjelm Østergaard, der er en del af FDF Hvidovre, havde valgt at lægge hus til et Halloween-arrangement ud over det sædvanlige.

- Vi havde købet et gammelt hus der skulle rives ned og konstaterede at vi stod med et uhyggeligt hus hen over Halloween. Vi slap koblingen og inviterede naboer og FDFere, og så gik det ellers fuldstændigt amok. Der sker i øvrigt altid, når man tilfører FDF-faktoren, fortæller Jesper Hjelm Østergaard fra FDF Hvidovre, der sammen med sin kone og børnene August, Johanne, Lukas lavede en overordnet plan for huset, mens ejendomsmægleren Bo Basic sponsorede slik og materialer.

- Så inviterede vi FDFerne, naboerne, et par spejdere og nogle venner fra området, der lige som os kunne se, at det her ville være en engangs-mulighed for at lave det vildeste Halloween-arrangement.

Og som sagt så gjort. Huset blev delt i fire niveauer: Et hyggeligt græskarrum, et spøgelsesagtigt køkken og badeværelse, et børneværelse med højt børneskrig, en labyrint bygget op af presseninger med indbyggede skræmmere fra skjulte rum og de hvileløses stue, hvor det var svært at kende forskel på de døde dukker og de levende udklædte FDF-børn. På taget sad to uddannelsesklatreinstruktører, så man kunne klatre op til storstenen og ned igen. Rundt på grunden havde forskellige skræmmere taget opstilling og fyldte selv deres roller ud 101 procent. Det er, hvad FDFeren fra Hvidovre betegner som "FDF-effekten".

En ny tradition

- Det var en travl aften. Både August, Johanne og Lukas havde travlt med at skræmme. August lå på loftet i to timer og kastede en blodig fod ned til de stressede forbipasserende, der gik gennem labyrinten. Og inden vi fik set os om, var al tiden gået, og den lange kø på den lille villavej var væk, og der var stille igen. 

- Halloween er et fedt arrangement. Set i børnehøjde handler det jo om at se frygten i øjnene og komme styrket af aftenen. At blive et stærkere menneske. Man kan sammenligne det lidt med at overtage en uhyggelig drøm og at få vendt noget uhyggeligt til noget underholdende. 

Aftenen blev ét stort samsurrium af vilde, gakkede oplevelser, som alle har boret sig ind i hukommelsen hos arrangørerne. 

- I FDF Hvidovre har vi overvejet, om man kunne gøre Halloween til en tradition. Omdanne FDF-huset til et Halloween-hus og måske få en sponsor på. Mulighederne er mange, og Halloween er næsten kun lige startet som tradition i Danmark. Ikke alt godt kommer fra USA, men Halloween har vi taget til os, afslutter han.

- Vi fik rigtig mange anerkendende kommentarer. Den største var en syv-årig udklædt dreng der kom med sine to storebrødre på cirka 12 år, der ikke var klædt ud. Jeg sagde til de to storebrødre, at de ikke kunne komme ind, fordi de ikke var klædt ud. Men så fortalte den syv-årige, at han havde hentet de to store, så de også kunne se huset. For han havde allerede selv været igennem med nogle jævnaldrende, afslutter Jesper Hjelm Østergaard.

Familien fik hjælp til at stable arrangementet på benene af FDFere fra FDF Hvidovre, naboer, et par spejdere og nogle venner fra området.

FOTO: Henrik Barfoed Larsen.