Elever nyder at være tilbage på efterskole

Savnet til efterskolelivet var stort hos eleverne på Kongeådalens Efterskole, mens de var hjemsendt. Mød her tre elever, der nyder at være tilbage i fællesskabet.

09. Jun 2020
Mia Fanefjord Hansen

Foto: Kongeådalens Efterskole

Det var en god nyhed for rigtig mange efterskoleelever, da de for et par uger siden atter kunne vende tilbage til efterskolerne efter flere ugers hjemsendelse pga. corona.

For FDFerne Falke Andersen, Tobias Mortensen og Rie Hansen vakte det jubel, da de sammen med resten af elevholdet på Kongeådalens Efterskole omsider kunne vende retur til skolen. Savnet til vennerne og sammenholdet på efterskolen var stort i de mange uger, de var hjemsendt.

Keeeedeligt derhjemme

- Er du klar over, hvor decideret keeeedeligt, det var at være hjemme? lyder det fra Tobias på spørgsmålet om, hvordan han oplevede hjemsendelsen.

Når Tobias fortæller, er der ingen tvivl om, at han har savnet nærværet med sine tætte efterskolevenner. Især savnede han den tid om aftenen, hvor han plejede at vende dagens oplevelser med sin værelsesmakker. 

- Jeg fik faktisk lavet mig en god rutine derhjemme, med at stå op og lave lektier, og så spise lidt morgenmad og gå tilbage til lektierne. Men så stod eftermiddagen også på gaming. Jeg oplevede en tristhed, og jeg havde svært ved at holde humøret oppe, fortæller han.

Overraskelse fra lærerne

Falke Andersen fra FDF Toftlund følte sig med egne ord som Palle Alene i Verden i den tid, han var hjemme fra efterskolen.

- Lærerne var virkelig gode til at prøve at skabe nogle sociale fælleskaber på online platforme, men det var bare ikke det samme, fortæller Falke.

Han blev virkelig overrasket den dag, hvor hans lærer pludselig stod ude foran hans dør.

- De var hjemme hos alle elever for at hilse på os. Det var en fed overraskelse, og det gav mig lidt af den gode efterskolestemning, som jeg savnede så meget.

Rie Hansen, som er FDFer i FDF Tyrsted-Uth, glædede sig også til at komme tilbage:

- Jeg har sådan glædet mig til en nogenlunde normal hverdag, siger hun. 

Sammen på nye måder

Eleverne er vendt tilbage til en lidt anden hverdag end den, de har været vant til på efterskolen. Der er skærpede retningslinjer for rengøring og hygiejne, og så gør det nye afstandskrav, at eleverne ikke må give krammere, high-fives eller holde i hånd, ligesom de ikke længere må opholde sig på hinandens værelser. Men de nye regler har også ført noget positivt med sig:

- Der er kommet nye fællesskaber, fordi vi nu ikke må være på hinandens værelser. Nu er alle at finde på skolens fællesarealer, og det har gjort, at jeg har fået talt med mange flere end jeg gjorde før corona, fortæller Tobias.

Eleverne på Kongeådalens Efterskole slutter deres ophold på efterskolen om et par uger, og efter sommeren er skolen klar til at tage imod nye elever.

Kongeådalens Efterskole er sammen med Hardsyssel Efterskole, Midtsjællands Efterskole og Silkeborg Højskole tilknyttet FDF.