Sing In giver fællesskab

Hvad der for 16 år siden startede som et initiativ i FDF Hundige, har nu spredt sig langt ud over kredsen: Sing In i FDF Landsdel 7 er en succes, ifølge ophavsmændene fra ”Det bedste band” sker der noget særligt med fællesskabet, når man mødes på tværs af kredse, og fællessangen sætter ind.

04. Apr 2019
Mai Christensen

"Det bedste band" består af de seks venner: Rieke (sang), Benny (sang), Thomas (bas), Anders (guitar), Troels (trommer) og Nikolaj (keyboard).

FOTO: Thomas Heie Nielsen

-Pop pop pop popcorn pop, der bygger venskab op.

Mere end 60 blå skjorter i alverdens størrelser skråler taktfast med på én af de sange, der har fået plads i den nyeste udgave af March og lejr. Vi er til Sing In i FDF Landsdel 7 på Midtsjællands Efterskole, hvor den glade skrålen med på både nye og velkendte hits føres an af ”Det bedste band”. Sådan har det været lige siden de to forsangere, Rieke Poppe og Benny Buur, for 16 år siden stak hovederne sammen og besluttede sig for at byde de nye March og lejr-melodier velkomne med fællessang hjemme i kredsen i Hundige. Aftenens store opbud, de anerkendende nik på tværs af rækkerne og rocken frem og tilbage i stolene vidner dog om, at konceptet for længst er vokset langt ud over kredshuset.

-Det har altid været lettere at møde nye mennesker, når man synger sammen, for man får brudt barrierer ned. Når vi starter med at spille, sidder folk ofte nærmest og træder sig selv over tæerne og gemmer sig. Men når man så finder ud af, at ens sidemand synger lige så falsk som én selv, bliver det hele pludselig mere let og løssluppent, siger bandets trommeslager Troels, mens forsanger Rieke Poppe tilføjer, at netop Sing In-arrangementerne er med til at hjælpe fællessangen på vej i de enkelte kredse. For når man først er i et fællesskab, hvor sangene er bindeled, er det svært helt at glemme dem igen.

-Når man vælger at udgive en sangbog hvert år, er det også fedt, at der kommer fokus på sangene, og at de bliver brugt. Jeg håber, at Sing In gør, at folk får lidt lettere ved at gå hjem i kredsen og synge, siger hun.

-Jeg tror også, at vi er med til at skabe fællesskab ude i kredsene, for til Sing In får man noget med hjem, som man kan skabe nye kammeratskaber på baggrund af, supplerer Troels.

Lettere at møde andre

”Det bedste band” har gennem årene spillet til utallige Sing In-arrangementer, været til OiO flere gange og sågar gæstet Torvet på sidste landslejr. Men de mange koncerter har ikke mættet bandet, der ikke har nogle planer om at stoppe de årlige Sing In-arrangementer. For når mange synger sammen, kan fællesskabet mærkes med det samme – og dét vil bandet blive ved med at hjælpe på vej.  

-De små og mellemstore kredse er virkelig ”på”, når vi kommer. Det får bare en anden klang og giver en anden følelse, når vi er mange sammen og bandet spiller, end når man sidder hjemme i kredsen med en enkelt guitar, siger Benny.

-Kigger man lidt længere tilbage, så gjorde man jo også det med at skrive på sin yndlingssang, når man var på kursus. Det viser bare, at sang og fællesskab altid har ligget meget tæt på hinanden i FDF. Og de unge i dag bruger det også meget, tilføjer Troels, mens resten af bandet kvitterer med samtykkende nik.

-Vi kan mærke, at March og lejr fylder i FDF, og at det betyder meget. Faktisk tror jeg, at mange ville ønske, at der var flere af den her slags arrangementer, hvor mange mødes og synger sammen, afslutter Rieke.

Stemningen var i top hos både store og små, der ikke kunne lade være med at rocke med til aftenens hitkavalkade.

FOTO: Thomas Heie Nielsen