FDF for autister: Vi vil tilbyde en ramme og et fællesskab

FDF K 9 har siden sommerferien afholdt tre specielt tilrettelagte møder for autister. Her er aktiviteterne tilpasset og planlagt, så alle børn kan være med og føle sig trygge.

27. Oct 2017
Mai Christensen

Én af aktiviteterne ved sidste møde var, at børnene skulle binde knob.

FOTO: Jesper Nord

På en grøn mælkekasse med et reb i hænderne sidder en lille pige. Hun skal binde et råbåndsknob og har fået fortalt, at rebet for alt i verden ikke må røre jorden. Men rebet ér langt, og det kan ikke undgå at ramme gruset under hende, hvis hun skal fuldføre opgaven. Hun kan ikke overskue ikke at overholde reglerne - derfor går hun i sort.

Hun er ét af de børn, der siden sommerferien har gået til FDF hos FDF K 9 på Nørrebro i København. Her har kredsen i samarbejde med lokale forældre afholdt tre møder for børn i otte til tiårs-alderen, der er autister. 

-Vi sørger for at forklare og visualisere alt forud for aktiviteterne. På den måde kan børnene bedre overskue tingene, og man forebygger, at de bliver bange og går. Helt konkret betyder det, at vi ledere med piktogrammer viser, hvad der skal ske. Eksempelvis, at der skal hejses flag og laves bål. Der er altid en prik ud fra, hvor i programmet man befinder sig, fortæller 50-årige Rene Press, der er én af hovedkræfterne bag initiativet. I bare to år har han været leder i FDF K 9 - han blev hevet med, da sønnen startede i kredsen.

-Der indgår altid mange overvejelser. Nogen kan ikke lide konkurrenceelementer i lege, andre kan ikke lide at blive fanget i fangeleg. Der skal være plads til alle, så det skal tænkes godt igennem.

At gøre det på en anden måde

Møderne adskiller sig fra de traditionelle, ugentlige FDF-møder ved, at der er markant færre deltagere end ellers. Blot et par håndfulde børn er med, mens både forældre og ledere er med til at hjælpe og støtte undervejs.

-Forældrene har armene oppe over hovedet. Før vi begyndte gav de os ledere et minikursus i, hvad der var vigtigt i forhold til børnene, og hvordan vi sikrer, at de får en god oplevelse: Det skal være små grupper, der skal ikke være kaos og de skal vide, hvad der skal ske, fortæller Rene, der er uddannet pædagog og tidligere har arbejdet med børn med autistiske træk.

-Vi vil gerne tilbyde dem en ramme og et fællesskab gennem traditionelle FDF-aktiviteter og bibelfortælling. Her kan de opleve fællesskab, og hvis de har mod på det, kankomme ind og blive en del af en FDF-kreds, når de er ”uddannede i FDF". Når de føler sig trygge i det her, bliver det andet også nemmere.

Ud i naturen

Ideen til møderne opstod før sommerferien, da Rene blev kontaktet af en gruppe bekendte. Som forældre til børn med autisme efterspurgte de friluftsaktiviteter, der var tilpasset børnene, så de kunne føle sig trygge. 

-De spurgte ind til FDF, og hvad det egentlig er, vi går og laver. Da jeg fortalte, at vi laver friluftsliv og leg, sagde de, at de gerne ville ud i naturen og lave noget sammen med børnene. Men at de ikke var trygge ved at sende børnene afsted til nogle af de fritidsaktiviteter, der var i nærheden, fortæller Rene. 

Den tryghed fandt de hos FDF og kredsen fra Nørrebro. Når sidste planlagte møde er afholdt i starten af november skal ordningen evalueres, og der skal lægges en plan for månederne efter nytår.

Forud for alle aktiviteter bliver det gennemgået med piktogrammer, hvad der skal foregå.

FOTO: Jesper Nord