Flere kredse inviterer flygtninge indenfor

Et stigende antal kredse inviterer flygtninge indenfor. Det giver mulighed for at opleve nye kulturer, skabe relationer på tværs – og at få nye medlemmer. 

26. May 2016
Mai Christensen
Både en kurdisk og syrisk familie er blevet tilknyttet FDF Klovborg. En mand fra Eritrea er blevet hjælpeleder i kredsen. FOTO: FDF Klovborg

Vikingelejr i Kristi Himmelfartsferien med en familie fra Rwanda på deltagerlisten, en aktivitetssøndag for nyankommne flygtningebørn og to flygtningefamilier, der deltager i kredsens ugentlige arbejde. Eksempler på kredse, der inviterer flygtninge indenfor, er blevet mange, efter FDF vedtog at fritage flygtningebørn fra kontingent til landsforbundet i 2015 og 2016.

Én af de kredse, der er gået forrest og har åbnet kredshuset for flygtninge, er FDF Klovborg. Kredsen fra Midtjylland tog, som en af de første, allerede i august 2015 initiativ til at gøre en nyankommet syrisk familie til en del af kredsens arbejde.

- Familien var meget positiv og interesseret, så de var med til vores velkomstaften. Og har i øvrigt været med siden, når det passer med deres sprogskole, siger Anette Sørensen, der er leder i FDF Klovborg.  

Kredsens åbenhed har resulteret i, at også en kurdisk familie og en mand fra Eritrea er blevet tilknyttet FDF Klovborg. Manden fra Eritrea fungerer som hjælpeleder i kredsen.  

At gøre noget godt for andre

FDF Klovborg er langt fra den eneste kreds, der har åbnet kredshuset for nyankommne flygtninge. Også hos FDF Hampen-Gludsted og FDF Hadsund er der fuld gang i arbejdet. Hos FDF Hampen-Gludsted var det ønsket om at give flygtningebørn et frirum, der resulterede i, at kredsen arrangerede en aktivitetssøndag med perleplader, glasmaling og leg i lange baner. 15 børn i alderen syv til 15 år deltog i aktiviteterne.  

- Vi stablede arrangementet på benene, fordi vi gerne ville gøre noget for andre mennesker. Det var ikke så meget for at få nye medlemmer. Vi gjorde det af et godt hjerte – for at hjælpe folk, der ikke har det lige så nemt som os, siger Anja Mikkelsen fra FDF Hampen-Gludsted.

Muligheden for at gøre noget godt for andre var også tanken, da Lisbet Holmriis, der er formand for FDF Hadsund, inviterede en flygtningefamilie fra Rwanda med til fællesspisning. Et bekendtskab, der dog ikke sluttede efter tallerkenerne var tomme. Både mor, far og fire børn deltog nemlig i kredsens familielejr i Kristi Himmelfartsferien.

- Det er en utrolig sød familie, som savnede et netværk. De er meget åbne og taler også engelsk. De kom alle sammen med på vores lejr i Kristi Himmelfartsferien og var klædt ud som vikinger i fire dage. De er gået ind i det med liv og sjæl – Det var en fest. Nu skal de tre ældste børn faktisk også med på landslejr med kredsen, fortæller Lisbet Holmriis.  

Verden bliver større

Hos både FDF Hadsund, FDF Klovborg og FDF Hampen-Gludsted er man enige om, at arbejdet ikke blot er med til at sætte et smil på flygtningenes læber. Kredsene selv har også fået et stort udbytte ud af at invitere en fremmed kultur indenfor.

- Kredsen ser det ikke som et projekt, men som nye medlemmer. De danske børn har syntes, at det har været sjovt at få andre ind. De lærer sig selv at tale engelsk. Det er fantastisk, siger Lisbet Holmriis fra FDF Hadsund. 

Hos FDF Klovborg har de nye medlemmer betydet, at kredsen fået et øget fokus på forskellige kulturer. Her har man haft temadage om Syrien, Eritrea, Kurdistan og Myanmar.

- Vi har taget et mærke, der kommer til at hedde 1-2-3-4-5-mærket, fordi vi lærer at tælle til fem på forskellige sprog. Da det handlede om Syrien, havde syrerne specielle brød med, som vi brækkede af og dyppede i yoghurt. De havde også bagt en syrisk kage, fortæller Anette Sørensen.  

Også hos FDF Hampen-Gludsted har arbejdet med flygtningene betydet, at verden er blevet lidt større for kredsens egne medlemmer.

- Vi inviterede pilte og op efter med, så de kunne hjælpe til og møde mennesker, der kommer fra en anden kultur end dem selv. Børn, der måske ikke har lige så meget som os selv, siger Anja Mikkelsen.