Sammen kan vi skabe handling og forandring

FDF K 9 Nørrebro er medlem af Medborgerne - et fællesskab, der kæmper for et trygt og sikkert Nørrebro for alle. Senest er det blevet til et møde med lokale politikere, hvor både børn og voksne fra kredsen deltog.

12. Oct 2017
Mai Christensen

Til festforsamlingen "Stemmer fra Nørrebro" havde kredsen arrangeret aktiviteter for børn udenfor Nørrebrohallen, hvor debatten foregik. FOTO: Jesper Nord

I en fyldt Nørrebrohallen klapper publikum taktfast ad de 42 mennesker fra forskellige lokale organisationer, der skiftevis går på scenen. Her fortæller de fremmødte politikere og andre interesserede, hvordan de mener, Nørrebro kan blive et bedre sted at bo og være. Det er onsdag den 27. september, og organisationen Medborgerne holder en festforsamling med titlen "Stemmer fra Nørrebro". Af de 430 deltagere i salen er 100 børn. 50 af de deltagende børn kommer fra den lokale FDF-kreds, FDF K 9 Nørrebro, der siden før sommerferien har været en del af organisationen. 

-Vi havde børnene med til første del, hvor der var underholdning, og salen var tætpakket. Derefter blev alle børn klappet ud af salen, og vi stod for aktiviteter ude på pladsen – fællesmøde for alle vores FDFere, mens andre kom til og legede med. Vi lavede legestationer, luksusprimimad og kridt på Den Røde Plads, fortæller kredsleder Lasse Nybo, der desuden er forbundssekretær i FDF Landsdel 7 og 8.

Han fortæller, at der i kølvandet af sommerens skyderier i bydelen blev åbnet op for, at borgere kunne indstille mærkesager, som Medborgerne skulle arbejde videre med. Der blev valgt tre ud: Trygge gader, mangfoldigt børneliv og flere frirum til unge. Efter præsentationen til festforsamlingen er det nu planen, at et udvalg knyttet til hver mærkesag skal arbejde videre i samarbejde med lokalpolitikere.

-Man kan sige, at det er én stor naboforening fyldt med dedikerede mennesker, der vil gå ind i samtalen. Det betyder, at vi har 3000 til 4000 mennesker, vi kan trække på, og der kommer hele tiden nye fællesskaber til, siger kredslederen.

Forandring nede fra

Medborgerne er uafhængig af statslige og kommercielle midler og udelukkende finansieret af kontigent. Organisationen består af 11 forskellige fællesskaber, der på én og samme tid er meget forskellige og har meget til fælles. Det er blandt andet uddannelsesinstitutionen Metropol, Danmarks største frikirke og Iman Ali Moskeen.

-Det som Medborgerne, og vi i FDF, gerne vil er den konkrete forandring og den langsigtede handling – de forandringer vil vi lave nede fra. Det, der ligger tyngden i det er, at det er 11 fællesskaber, der skaber Medborgerne.

Det er netop også én af grundene til, at den københavnske kreds har valgt at engagere sig i Medborgerne - de vil tage del i samfundet og gøre en forskel lokalt.

-Vi havde to visionsaftenener, hvor vi talte om hvad vi ville. Det blev til mere synlighed og større anerkendelse i byen. Derfor valgte vi fem ting at sætte fokus på, herunder Medborgerne, fordi der er så meget samfundsengagement i det.

Husk samrådet

Medborgerne er en måde at stå sammen om alt det, der sker uden for kredsen, mener Lasse Nybo. Men han kommer da også med endnu en opfordring til de, der har mod på at træne samfundsengagement-musklen. 

-Jeg er også med i samrådet – og folk skal virkelig bruge deres samråd, hvis de vil have indflydelse på, hvordan kommunale midler kommer ud. Vi er med i Medborgerne, fordi de er vores naboer, og vi vil gerne være i samarbejde med dem om det, der er lokalt. Nogle gange er kommuner væsentligt større, end hvad kredsen ser som sit lokalområde, afslutter han.

Inde i Nørrebrohallen deltog kredsleder Lasse Nybo i debatten.

FOTO: Jesper Nord