FDF støtter Ukraine

FDF støtter Folkekirkens Nødhjælps indsamling til ukrainske flygtninge og opfordrer kredse og medlemmer til at bidrage.

04. Mar 2022
Mia Fanefjord Hansen

Foto: Folkekirkens Nødhjælp

Krigen i Ukraine har på få dage drevet tusindvis af familier på flugt. Situationen er kritisk, og der er akut brug for hjælp. FDF støtter derfor nødhjælpsindsatsen over for ukrainske flygtninge med 25.000 kroner. 

- Vi er i FDF dybt berørte af den russiske invasion af Ukraine og den konflikt, som mange børn og unge sammen med deres familier ufrivilligt er blevet en del af. Invasionen er et angreb på demokratiet, freden og dialogen mellem mennesker. Vores tanker er med det ukrainske folk, siger formand for FDFs hovedbestyrelse Dorte Fog.

Støt familier på flugt

FDFs hovedbestyrelse opfordrer kredse, medlemmer og deres netværk til at støtte Folkekirkens Nødhjælps indsamling og derved hjælpe de tusindvis af familier, der lige nu er på flugt fra krigen. Pengene fra indsamlingen går til mad, husly, medicin og andre basale fornødenheder til de mange familier, der befinder sig i en desperat og usikker situation. 

 

På grund af den akutte situation i Ukraine har Folkekirkens Nødhjælp besluttet, at en del af midlerne fra årets Sogneindsamling 13. marts skal gå til at hjælpe ukrainske flygtninge. Sogneindsamlingen støtter således både verdens fattige, der er ramt af klimaforandringer, og ofre for krigen i Ukraine. Du kan melde dig som indsamler og opfordre andre til at gøre det samme. Læs om indsatsen i dette brev

Skab plads til samtale på møderne

Krigen fylder meget lige nu – også hos mange børn. På kredsens møder kan det derfor være en god ide at skabe plads til samtale om de spørgsmål og den utryghed, krigen kan vække hos børnene.

Red Barnet har lavet en “Tal med børn-guide”, som I som ledere kan tage udgangspunkt i. DR Ultra har lavet flere indslag, der formidler situationen i børnehøjde.

Tag godt imod lokalt

De første ukrainske flygtninge er ankommet til Danmark, og der vil forventeligt komme flere i den kommende tid.

FDFs hovedbestyrelse opfordrer kredse til at række ud lokalt og tage imod ukrainske flygtningebørn i FDF. Kredse kan byde dem velkommen med kontingentfrihed i hele 2022. Ved årets udgang vil kredse fra landsforbundet få tilbagebetalt eventuelt opkrævet kontingent for nye ukrainske medlemmer. 

Tag i lederflokken gerne en snak om, hvordan I tager godt imod eventuelle flygtningebørn – og hold fx løbende øje med kommunens udmeldinger om og opgørelser over flygtninge, der kommer til jeres område.

Ukrainske relationer

I FDF har vi gennem vores internationale arbejde også relationer i Ukraine. Vores ukrainske venskabsforening, CompasClub i Kyiv, har gennem tiden haft mange elever på højskoleophold på Silkeborg Højskole, ligesom foreningen har tradition for at deltage på FDFs landslejre. Til sommerens landslejr er tilmeldt 25 fra CompasClub.