Hele verden på kursus i påsken

I påsken har 33 internationale deltagere mellem 18 og 25 år været samlet til et kursus om demokrati, medborgerskab og formidling gennem leg. Denne gang blev kurset afholdt i Danmark.

18. Apr 2017
Peter Alkjærsig

Hele otte lande var repræsenteret på årets internationale påskekursus.

FOTO: Peter Alkjærsig.

Det internationale påskekursus, som var arrangeret i samarbejde mellem European Fellowship og FIMCAP, havde deltagere fra Ungarn, Transsylvanien, Belgien, Ukraine, Island, Slovakiet, Danmark og Malta. Kurset tog udgangspunkt i FDFs ambition om leg og samfundsengagement, og derfor var temaet også at skabe medborgerskab og engagerede borgere gennem leg.

FDFs tovholder Theresa Schaltz siger om at afholde et internationalt kursus med rødder i FDFs ambition.

- Vi har arbejdet med at bryde leg ned til de byggeklodser, som legen består af  og at bygge den op igen på nye måder. Det har været rigtig spændende at høre kreative og velformulerede inputs fra hele Europa og fra deltagerne, som kommer fra meget forskellige baggrunde.

Demokrati og et besøg fra DUF

33 deltagere fra 10 forskellige organisationer og otte forskellige lande danner et godt ståsted for en diskussion om, hvordan demokrati praktiseres i forskellige lande og hvilke værdier, som er vigtige i demokratiet. De forskellige perspektiver på, hvordan leg bruges som en læringsmetode har også været spændende at gå i dybden med. Kursusdeltagerne har også været på en studietur til Seniorkursus Sletten, hvor legen trives og bruges som et redskab. Sidst, men vigtigst af alt, har deltagerne selvfølgelig arbejdet med at skabe deres egne lege, som formidler demokrati og medborgerskab.

Under kurset har vi haft besøg af Jakob Sørensen fra Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) for at danne en forståelse af en demokratisk livstil. Jakob siger:

- For os i DUF er det et centralt fokus at være ude hos vores medlemsorganisationer for at se og mærke den kæmpe forskel de gør. Særligt når vi samtidig kan spille ind med den unikke viden vi lægger inde med omkring unge og demokrati. DUFs undersøgelser viser, at noget af det bedste man kan gøre for at styrke unge menneskers demokratiske engagement, er at sikre de bliver medlem af en idebestemt eller samfundsengagerende forening, for eksempel FDF. Den positive viden er det selvfølgelig særlig vigtigt at DUFs medlemsorganisationer selv er meget opmærksomme på, og derfor gav det rigtig god mening at ligge vejen forbi FDFs kursus/seminar i Børkop.

Venskaber, fælleskaber og nye perspektiver

Så er vi nået i mål? Ja! Fra Danmark og FDF sender vi 33 unge ledere hjem med inspiration til, hvordan man bruger leg til at belyse vigtigheden af at finde løsninger gennem samtale – den demokratiske selvbevidsthed! Ud over det formelle program har ugen også budt på nye venskaber, fællesskaber og kulturmøder. Når vi mødes med forskellige organisationsbaggrunde opstår de virkelig inspirerende samtaler, der både fylder rygsækken med idéer og refleksioner om, hvordan vi arbejder i FDF.

Leanne Bonello fra ZAK Malta fortæller om at deltage på et internationalt kursus og lære om FDFs værdier i en international kontekst:

- This Easter course which was about ‘playing our way to democratic participation’, was a great way to learn about FDF and how it applies games and fun to teach youths and young leaders about their importance in a community and organisations. It helped me look at democracy from a different perspective not just in politics but also as a way of living. It is an experience that left an imprint in my life and that will help me keep growing throughout, both in the organisation that I am part of and even in my personal life.

Der var fuld fart på legen under kurset. FOTO: Peter Alkjærsig.