Højskoleelever flyttede ind hos nepalesisk familie

Nepal er fokusland for FDF-projektet GLOBUS. 15 elever fra Silkeborg Højskole besøgte landet, og tilbage i Danmark har de været rundt og fortælle FDFere, om deres oplevelser på Folkekirkens Nødhjælps karavane op til sogneindsamlingen.

06. Mar 2020

Anna Ebbensgaard i Nepal med FDF GLOBUS og som rejseleder for 15 elever fra Silkeborg Højskole.

Anna Ebbensgaard er FDFer i Aarhus 2 og rejseleder på Silkeborg Højskoles rejseprojekt Nepal Explorer. Hun var med 15 højskoleelever i Nepal for at deltage i Folkekirkens Nødhjælps projekter og samle historier og billeder ind til FKNs TagDel-karavane. Alle eleverne flyttede ind hos lokale familier i en nepalesisk landsby. Her oplever de på tæt hold klimaforandringers indvirkning på hverdagslivet, og hvordan projekter og nye måder at drive landbrug på hjælper lokalbefolkningen med at tilpasse sig den nye virkelighed.

Nepal byder på smukke landskaber, høje bjerge, fascinerende kultur og en allestedsnærværende spirituel religionspraksis, men det er ikke de eneste oplevelser, eleverne får med sig hjem. Som en ligeværdig del af værtsfamiliens hverdag får eleverne et henlt unikt indblik i livet i en lille bjerglandsby med landbrug og de daglige gøremål.

- Når vi bor lokalt, kan vi helt konkret se hvordan klimaforandringerne udfordrer vores værtsfamilier. Vi får også knyttet nogle bånd til disse mennesker, så de ikke bare er fjerne nepalesere, men nogle familier og lokalsamfund, vi bliver en del af, fortæller Anna Ebbensgaard.

Tilbage i Danmark har eleverne været rundt og fortælle FDFere, spejdere og konfirmander om deres oplevelser på Folkekirkens Nødhjælps karavane inden sogneindsamlingen.

- Eleverne oplevede så meget. De vandrede i de storslåede Himalayabjerge, udforskede naturen på kanten af de snedækkede tinder, og samtidig oplevede de landet i det helt nære; om bålet i køkkenet hos værtsfamilierne mens risen kogte, og når natten falder på. Det er fra de helt store vidder til det nære og mellemmenneskelige møde.

Nepal Explorer giver indblik i et land i udvikling og opbygning, men også i en natur der kalder på omsorg for kloden og et folk, der er nogle af dem der må arbejde hårdest for at tilpasse sig klimaforandringerne.

TagDel-karavanen har kørt rundt i uge 9 og 10 til FDFere, spejdere og konfirmander.