I familieklubben er der plads til at være - og så er diagnosen underordnet

Med plads til bare at være og samtidig trække på hinandens erfaringer mødes 25 børn og deres forældre hver anden tirsdag i Hele Danmarks Familieklub i Frederiks. Familieklubben skaber et unikt rum for familier med børn med diagnoser, lyder det fra én af de frivillige bag.

16. Jun 2019
Mai Christensen

I familieklubben mødes knap 30 mennesker hver anden tirsdag.

Når 25 børn, unge og deres forældre hver anden tirsdag mødes i Hele Danmarks Familieklub i Frederiks, er det med et velkendt ansigt blandt de frivillige bag: 19-årige Emilie Jakobsen. Sammen med sin familie har hun været med, lige siden familieklubben startede med et ønske om at skabe et frirum for familier med børn med diagnoser - og de søskende, der ofte falder i baggrunden i en travl hverdag fyldt med praktik.

-Jeg sagde blandt andet også ja til at være en del af familieklubben, fordi min egen søster har en diagnose. Hun har en kromosomfejl, så jeg er vant til at være søskende til et barn, der skal tages særligt hensyn til. Det er der også mange i familieklubben, der også kender til, fortæller Emilie og fortsætter:

-Jeg håber, at jeg kan forstå børnene i familieklubben på en anden måde, fordi jeg ved, hvad de går igennem. Jeg ved for eksempel, at søskende nogle gange kan blive overset, og der er det vigtigt for mig, at de har nogen at tale med i familieklubben. På den måde kan de også blive hørt, og vi kan tale om selv små ting, man ellers tænker er ubetydelige, men som alligevel er vigtige.

Hjælpe hinanden

Hele Danmarks Familieklub er et partnerskabsprojekt, hvor KFUM’s Sociale Arbejde, FDF og KFUM-Spejderne samarbejder om at skabe lokale familieklubber, der kan bygge bro til lokalsamfundet og skabe stærke, betydningsfulde fællesskaber. En familieklub består af familier i forskellige livssituationer og med forskellige baggrunde. Man mødes til leg og aktiviteter målrettet børn i aldersgruppen to til 12 år, aftensmad og fællesskab, og det er gratis at være med.  

-Jeg ved, at medlemmerne af familieklubben er rigtig glade for at komme der, for de lærer en helt masse nye mennesker at kende og laver legeaftaler på tværs. Og det er både dem med og uden diagnoser, så diagnoserne er egentlig blevet underordnede, siger Emilie.

Ved at mødes i familieklubben kan familierne trække på hinandens erfaringer - både når der skal afholdes møder med kommunen og forskellige situationer skal tackles. Ifølge Emilie Jakobsen kan hverdagen med et barn med en diagnose nemlig gøre det udfordrende at pleje venner og netværk. 

-Familieklubben kan være med til at afhjælpe ensomhed, fordi man bliver tvunget til at sidde sammen og spise. Måltidet har stor betydning, for det bliver uformelt. Jeg ved, at mange af familierne ikke spiser sammen hjemme, men det gør de her, og så er der plads til de gode hverdagssnakke, afslutter hun.

For mere info om muligheden for at have en familieklub omkring kredsen: Kontakt forbundssekretær, Mette la Cour på landsdel5@FDF.dk eller tlf.: 41 73 11 85

I familieklubben spiser de sammen og laver en lang række aktiviteter.