Nyt materiale giver inspiration til verdensmærket

Projektet "Velkommen til mit hjem" fortæller gennem film og multimediefortællinger flygtningebørns historier - både fra en flygtningelejr ude i verden og her fra Danmark. Projektet skal gøre det lettere at tale med børn om flygtninge og det gode kulturmøde og er oplagt at inddrage i forbindelse med verdensmærket.

07. Feb 2019
Mai Christensen
Mohand viser video til Topper fra sit hjem.

Hvad siger man til børn, når de spørger om, hvordan det er at være flygtningebarn og have mistet sit hjem? Eller hvordan det er at komme til et fremmed land som Danmark og skulle starte i skole uden at kunne tale dansk? Det giver tøjdyrene Snapper og Topper et bud på sammen med Sigurd Barrett i et nyt undervisnings- og samtalemateriale til børn i alderen seks til 10 år.

"Velkommen til mit hjem" består af to film og fire multimediefortællinger, skal hjælpe blandt andet FDF-ledere med at tale med børn om flygtninge og det gode kulturmøde. Udgangspunktet er gensidig respekt og medmenneskelighed og oplagt at inddrage i forbindelse med verdensmærket.

Fra Kenya og Nykøbing Mors

I de to film fortæller børn om at være på flugt. Tøjdyret Topper er taget til Kalobeyei-flygtningelejren i Kenya for at møde Charity og John. De fortæller om borgerkrigen og flugten fra deres hjem i Sydsudan, om familiemedlemmer, der blev væk under flugten og om, hvordan de blev modtaget i flygtningelejren, hvor de nu kan få lægehjælp, gå i skole og få mad. Men de fortæller også om, hvordan de savner deres hjem, deres familie og alt det kendte derhjemme.

I de fire multimediefortællinger gives et indblik i, hvad Danmark er for et land, og en mulighed for at etnisk danske børn og flygtningebørn kan møde hinandens kultur og hverdag. Fortalt i tekst, billeder, lyd og video. Fortællingerne er bygget op omkring børnene Emma og Halime, der bor i Horsens og Mohanad og Phillip, der bor i Nykøbing Mors. Temaerne er mit hjem, min fritid, min mad og mine traditioner. Multimediefortællingerne tilgås online og er velegnede til brug i mindre grupper via laptops og tablets.

"Velkommen til mit hjem" er blevet til på opfordring af lærere, KFUM-Spejderne, FDF, De grønne pigespejdere, KFUM og KFUK, Dansk Friskoleforening og ansatte i kirker og sogne.

Sigurd og Snapper