Politikere deltog i konference om bæredygtighed

Billunds borgmester Stephanie Storbank og næstformand i Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg Stén Knuth besøgte landslejren og deltog i konference om bæredygtighed. 

16. Jul 2022
Rasmus Lind

Foto: Mark Skovbo

Landslejren havde søndag den 10. juli besøg af lokalpolitikere, borgmestre, repræsentanter for Dansk Ungdoms Fællesråd og folketingsmedlem Stén Knuth. De oplevede lejrens store fællesskab og deltog derudover i en konference om bæredygtighed.

Blandt deltagerne var Stephanie Storbank, borgmester i Billund Kommune, der også havde fået den ene af de fem pladser i konferencens paneldebat. Borgmesteren ønsker at sætte bæredygtighed på dagsordenen i sin kommune og er særligt optaget af at inddrage børn og unge i arbejdet.

- I Billund Kommune kalder vi os for børnenes hovedstad, og det forpligter. Bæredygtighed ude i kommunerne betyder også social bæredygtighed og ikke mindst økonomisk bæredygtighed. Det oplærer vi børnene i fra starten af. Fællesskabet skal være inkluderende, siger hun.

Børn og unge inddrages

Et af landslejrens fokusområder har været at inddrage børn og unge i det fælles ansvar for lejrens bæredygtighed og ressourcebevidsthed. Et lignende fokus findes i Billund, hvor kommunen til efteråret lancerer sit eget børnebyråd, som skal give forslag og inputs til det voksne byråd.

- Vi tager børnene alvorligt og lytter til dem og vi udvikler ting i tæt samarbejde med dem. De udfordringer, vi står med, kræver nye løsninger, og jeg oplever, at de børn og unge, vi lytter til, går til tingene på en helt ny måde, siger Stephanie Storbank.

Stén Knuth, der er medlem af Folketinget og næstformand i Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg, deltog som tilhører til bæredygtighedskonferencen, og samtidig udnyttede han muligheden for at opleve lejren i børnehøjde. Under en rundtur på lejren talte Stén Knuth med Svend Erik Jensen fra FDF Korsør og Mette Petersen fra FDF Dalmose om sit arbejde for at forbedre foreningslivets vilkår.

- Jeg er optaget af de statslige rammer, som vi tilbyder foreningslivet. Her kæmper jeg for, at vi skal fjerne noget af foreningsbøvlet - altså det her med hvidvaskregler, GDPR og bankgebyrer, som rigtig mange foreninger og bestyrelser kæmper med i det daglige. Jeg er meget optaget af at gøre det nemmere for foreningslivet, siger han.

Inspirerende legeinstallationer

Som et led i rundturen gjorde de frivillige FDFere og Stén Knuth holdt ved en af landslejrens syv legeinstallationer – særlige legeområder, som er opført til lejren for at udfordre deltagernes mod og inspirere dem til fælles leg på tværs af aldersskel.

- Jeg kunne se, hvordan de hyggede sig på tværs af udfordringer og alder. Jeg synes, det var rigtig fint og inspirerende at se på den evne, I har til at bringe dem (børn og unge, red.) sammen, siger han.

Landslejrudvalget vil i forlængelse af landslejren evaluere indsatsen for at øge bæredygtighed og ressourcebevidsthed, og resultaterne af evalueringen vil blive inddraget i planlægningen af FDFs kommende store arrangementer. Samtidig er det forventningen, at kredsene har fået mod på at inkorporere det bæredygtige fokus i aktiviteterne fremadrettet.