Kredse holder gang i lederfællesskabet

Tre kredse fortæller, hvad de gør for at holde gang i lederfællesskabet lige nu.

30. Apr 2020
Af Johanne Lindegaard

Foto: Kasper Henriksen

Fællesskab og relationer er en vigtig del af det at være leder i FDF. Mens vi fortsat ikke kan lave FDF, som vi kender det, har mange kredse opfundet alternative måder at være sammen på - også for lederne. Her er tre kredse, der for tiden gør noget ekstra for at holde gang i lederfællesskabet.

Holder fast i ledermøderne

Da lederne i FDF Holstebro 1 ikke længere kunne mødes, foregik kommunikationen i første omgang i en ledergruppe på Facebook. Det blev dog hurtigt svært at få inddraget alle og koordineret de mange ting, som skulle køre i kredsen. Derfor valgte de at holde ledermøder på platformen ”Google Meet”.

- Vi har mødtes online for at få styr på det praktiske, men der har også været noget socialt over det. Vi har lige hørt, hvordan det gik, hvem der var tilbage på arbejde osv., siger Karsten Meldgaard, kredsleder i FDF Holstebro 1.

Dagsordenen byder både på planlægning af onlineaktiviteter og en fælles indsats for at fastholde kredsens medlemmer i denne tid - men også de faste punkter som sommerlejren og næste års landslejr.

- Man skal være opmærksom på, at det kræver mere disciplin at holde ledermøder online, men med en ordstyrer og en god indsats for lederne, har vi kunnet få det til at fungere rigtig fint, fortæller Karsten Meldgaard.

Leder-quizzer hitter

I FDF F7 mødes lederne to gange om ugen til Kahoot-quiz. Det er lederen Joachim Andersen, der står bag quizzen, som hver gang indeholder 25 spørgsmål om alt mellem himmel og jord. Hver quizaften sluttes af med spørgsmål, som en af lederne har lavet om sig selv.

- På den måde, lærer vi hinanden bedre at kende på tværs af alder og geografi. Der er nogle af vores seniorer, der deltager, og for de ledere, som bor langt væk eller har små børn, er det nemt at være med, siger Anna Helqvist, kredsleder i FDF F7.

Der er blandt lederne stor opbakning til quizzerne, som laves med quizværktøjet "Kahoot", fordi det er nemt at tilgå for alle. Lederne mødes på platformen ”Zoom”, og quizzen vises via skærmdeling. Der er også mulighed for at tale løst sammen før og efter selve quizzen.

Anna Helquist fortæller, at de altid vægtet lederfællesskabet højt i kredsen. Denne tilgang holder de fast i, selvom lederne ikke kan mødes fysisk lige nu.

- Hvis lederne har det godt, så har kredsen det godt, siger hun og tilføjer, at de helt klart vil tage de gode erfaringer med quiz-aftener med videre til, når de engang kan mødes igen.

Lederhygge to-go

I FDF Kærby er kredsleder Lars Ørsnes vant til onlinemøder fra sit arbejdsliv. Dét kom til kredsledelsen til gode, da de drøftede, hvordan du skulle tage hånd om lederne under nedlukningen.

- Vi har blandt andet nogle nye ledere, som vi gerne vil have godt med i fællesskabet, og så vil vi bare gerne se hinanden i øjnene og høre, hvordan det går, siger Lars Ørsnes.

Kredsen har derfor valgt at invitere til lederhygge online. Invitationen er sendt ud på Facebook, og lederne kan hente en lille pakke med noget lækkert i kredshuset. Har man ikke mulighed for det, bringer Lars Ørsnes også gerne ud.

- Der kan sidde nogen derude, som ikke har så meget socialt lige nu, siger han.

På mødet er det altså fællesskabet, der er i centrum, men der er også tid til at drøfte et par praktiske ting, og så giver det kredsledelsen et indblik i, hvordan opbakningen i lederflokken er lige nu.

Kom i gang med at mødes i lederflokken online

Der findes mange forskellige platforme og værktøjer, man kan bruge til at mødes online. Som kredsledelse kan man overveje, hvilken en der virker bedst i jeres kreds, og samtidig skal man som altid være opmærksom på persondatalovgivningen. 

Du kan finde meget mere FDF-inspiration til at dyrke lederfællesskabet online her.