Kulturrådmand indvier FDF-naturværksted med dolk

Det blå bånd blev skåret over med en FDF-dolk, da kulturrådmanden åbnede naturværkstedet i Lisbjerg Skov.

05. Oct 2018

Kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R) indviede FDF Naturværkstedet Dønkok ved at skære den blå snor over med en FDF-dolk sammen med en masse FDFere.

Foto: Arne Illeborg.

Glæden var stor, da FDF åbnede det nye naturværksted ”Dønkok” i Lisbjerg Skov nord for Aarhus. Kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R) indviede hytten 1. oktober ved at skære den blå snor over med en FDF-dolk sammen med en masse FDFere.

A.P. Møllerfonden, Aarhus kommune og NRGis værdipulje er blandt de store donorer til projektet.

-Jeg har som rådmand for sport og fritid bevilget en million til Naturværkstedet, fordi det er et rigtig spændende og meningsfyldt projekt, for faglighed og frivillighed går hånd i hånd, sagde Rabih Azad-Ahmad i sin åbningstale.

-Jeg vil gerne rose og takke alle de frivillige, der har knoklet for, at det har kunne lykkes at etablere naturværkstedet.  Fritidslivet i Aarhus er dybt afhængige af vores frivillige, hvilket er ekstra tydeligt i et år, hvor Aarhus er frivillighovedstad, sagde Rådmanden.  

Et langt sejt træk 

Der har været mange frivillige der har har hjulpet med at skabe det nye naturværksted. En af dem er Simon Kangas Larsen, projektleder og formand for FDF Ellevang-Risskov.

-Jeg er pavestolt over, at vi er nået helt i mål med projektet. Vi har arbejdet på det i fem år, og det har til tider været et langt sejt træk, siger Simon Kangas Larsen, der takkede de mange frivillige, dygtige håndværkere og arkitekten Kim Thorsell for samarbejdet.

-Nu står vi her i dag, efter mange års arbejde, og jeg ser virkeligt frem til at børn og unge får mange gode timer i den smukke Lisbjerg skov og i naturen.

200 sang ny Sigurd Barrett-sang

200 FDFere og andre gæster var mødt op til åbningen af Dønkok. De lærte Dønkok-sangen, en helt ny sang, skrevet af entertaineren Sigurd Barrett til åbningen af Naturværkstedet.

Og så var der linet op med både supper, kagebord og selvfølgeligt mulighed for at bage snobrød. Rundt i skoven omkring hytten kunne man prøve nogle af de aktiviteter, der venter børnene og de unge i den nye hytte.

Modige FDF kreds bag projektet 

Peter Jeppesen fra FDF Friluftcenter Sletten er imponeret over, at FDF Ellevang-Risskov er kommet i mål med det ambitiøse projekt:

-Det kræver modige bestyrelsesmedlemmer og ledere, at man skaber et så ambitiøst projekt ud fra en begrænset beholdning i kredsens kasse. Man har sat barren rigtig højt og samtidig, men har hele tiden vlret overbeviste om at hytten også kan realiseres, siger Peter Jeppesen, der er sikker på, at det nye naturværksted bliver et fortryllelsens sted for børn og unge.

Plads til andre end FDFere 

En af de store donorer til projektet er NRGis værdipulje. Formand for NRGis bestyrelse Eva Ryberg er meget begejstret for hvordan FDF Ellevang-Risskov gentænker stedet som et naturligt samlingspunkt for områdets børn og unge, og ikke kun et ”spejdersted” for FDF´er. 

-I inddrager andre spejdergrupper, SFO´er, kirke og skoler syntes jeg er genialt for dermed at øge interessen for en gruppe der måske ikke er vant at se værdien i et udeliv. At I også har fremtidssikret værkstedet med handicapvenlighed åbner for flere anvendelsesmuligheder for ældre og gangbesværede, især i dette område der er i rivende udvikling med den nye bydel og letbanestop.

For Eva Ryberg er indvielsen af Dønkok en særlig glæde, for for 25 år siden var hun formand for FDF Risskov, der ejede dem gamle Dønkok-hytte. Så hun kender skoven og grunden rigtig godt.

- Naturværkstedet er bygget af FDF Ellevang-Risskov og skal bruges til børn og unge får oplevelser i naturen

- Naturværkstedet har kostet knap 4 mio kr.

Langt størstedelen er finansieret med støtte fra A.P. Møller, Aarhus kommune, NRGi, Friluftsrådet, Kronprinsparrets fond, loger, menighedsråd og private.

- I 1955 etablerede FDF Risskov hytten Dønkok på det sted, hvor det nye naturværksted ligger. Navnet Dønkok er et gammel ord for et sted man hviler (Døner) og spiser (kokkererer). I den gamle Vejlby landsby var der nogle huse der hed ”Dønkokkerierne”. 

- Læs mere på www.naturværksted.dk

Sigurd Barrett har skrevet Dønkok sangen til det nye naturværksted. Den skrålede de 200 fremmødte gæster med på.

Foto: Arne Illeborg.