Legedatabasen fylder 20 år

I dag fylder FDFs legedatabase rundt. Vi ser tilbage på 20 gode år med mere leg.

12. Feb 2021
Mia Fanefjord Hansen

 

I dag er det nøjagtigt 20 år siden, FDFs legedatabase lukkede de første besøgende ind i sit digitale legeunivers. Siden dengang har Legedatabasen inspireret børn i alle aldre til mere leg – i og uden for FDF. Den runde fødselsdag fejres med et tilbageblik på 20 år i legens tegn. 

Rejsen tog sin begyndelse, da FDFs daværende Leg- og Fantasi-udvalg omkring årtusindeskiftet ønskede at sætte leg på kredsenes dagsorden ved at gøre konkrete værktøjer lettilgængelige for lederne. I første omgang blev der sendt 3-5 lege med hver kredsforsendelse, som lederne frit kunne plukke. Derfra kom ideen om en database, men ingen “brænder for databaser”. Først da Jesper Winther omformulerede det til at lave “verdens største samling af lege” fik projektet luft under vingerne, og herfra gik det stærkt.

Alle var medskabere

Missionen om at skabe verdens største samling af lege gav udvalget et enormt drive. Udvalget købte domænet og gav det til FDF. Processen var ret åben; alle kunne bidrage med nye lege, få deres navn på som afsender og være synlige medskabere af projektet. 

- Vi ville gerne have, at Iben fra FDF Middelfart kunne se sit navn midt i verdens største samling af lege, fortæller Jesper Carol Nielsen, der dengang var med i udvalget.

- Det var hele vejen vigtigt for os, at folk kunne indsende deres lege og se dem komme med.

Selve databasen blev skabt i løbet af en weekend. En slags lege-lanparty, hvor netværket aldrig kom til at virke. Legene blev flyttet via disketter. Visionen var over tid at lave et pointsystem, så de lege, som brugerne vurderede som bedst, ville flyde til toppen. Nogle lege mindede om hinanden, men besøgende blev præsenteret for et udvalg af lege, som andre før dem havde vurderet som gode. 

Den hurtige udvikling gav flere gange landsdækkende omtale. 

- Databasen autogenererede kategorier, og da vi gik online i en rå og ret uredigeret form, var der et par lege, der gav os en del presseomtale. I kategorien ‘transportlege’ var der en leg, hvor man skulle kravle rundt på hattehylder. Den gav omtale i Berlingske og blev fulgt op af et dementi fra DSB, der aldrig havde problemer med FDFere og spejdere, husker Jesper Carol Nielsen, som fortæller, at også den autogenererede kategori “kropsødelæggelseslege” gav anledning til lidt omtale. 

Samme drøm – mange udtryk

På et tidspunkt blev 100 af legene oversat til engelsk for at udbrede budskabet og legen endnu mere, også ude i verden.

- Den væsentlige mission var at gøre legen central i FDF; at gøre det let at få og ikke mindst dele inspiration til hvordan. Også gerne fra FDF og ud i verden, siger Jesper Carol Nielsen.

Legedatabasen har siden den spæde start ændret udtryk og form ad flere omgange. På skiftende hjemmesider, i app-format og på Legedatabasens eget domæne. I 2016 gjorde frivillige et stort arbejde for at luge ud i de over 1000 lege, der på halvandet årti havde fundet vej derind. Mængden endte på godt 350 forskellige lege. Samtidig blev mere end 100 kategorier kogt ned til 10, så det blev nemmere for besøgende at finde rundt. 

Fra størst til bedst

Siden sommeren 2020 har Legedatabasen.dk fået en æstetisk overhaling, endnu flere lege, en længe ventet printknap og kategorien “Lege på afstand”. En ny arbejdsgruppe har for nylig igangsat et arbejde for at gøre Legedatabasen endnu mere brugervenlig. Det har indtil videre affødt en brugerundersøgelse blandt ledere samt planer om et nyt tagging-system og bedre skabeloner til legene. 

- Vi vil skabe verdens bedste legedatabase, som er en uudtømmelig kilde til legeinspiration for alle, der gerne vil igangsætte leg med børn, unge og voksne, siger Peter Randorff, som i efteråret stod i spidsen for at samle arbejdsgruppen.

Den indholdsmæssige tilskæring samt den målrettede indsats for en mere brugervenlig platform er det, der i dag karakteriserer kursen for Legedatabasen – samtidig med at der er et løbende fokus på at få endnu flere lege med. Den grundlæggende drøm er der nemlig ikke pillet ved.

- Målet med Legedatabasen har nok ændret sig fra at skulle være “den største” til at være “den bedste”. Men drømmen er stadig den samme som den, det hele startede med i 2001: Vi vil gerne inspirere til endnu mere leg, siger Peter Randorff.

STORT tillykke til Legedatabasen!

 

2001

2009

2015

2021