Erstatning for plastikmærkerne vedtaget

Hovedbestyrelsen har besluttet, at alle mærker fremover udelukkende skal produceres i metal.

17. Mar 2016
Christina Gro Hansen

Landsmødet i 2014 forpligtede Hovedbestyrelsen på at forbedre kvaliteten på mærkerne niveau 1-5, men bevare mærkernes farver. En lille arbejdsgruppe, blandt andet med folk fra det tidligere mærkeudvalg, har i 2015 arbejdet på at finde et materiale, der kan afløse det nuværende plastikmateriale.

Arbejdsgruppen har nu afsluttet arbejdet, og hovedbestyrelsen har vedtaget, at mærkerne fremadrettet vil blive produceret i samme metalkvalitet, som de nuværende mærker 6-10. Mærke-farven for niveau 1-5 vil være markeret i et forsænket område på mærket.  

– Det er dejligt, vi nu har fundet en løsning, der forhåbentlig vil være til glæde for både børn, unge og ledere. Det har været vigtig for os, dels at finde et robust materiale, dels at kunne bevare mærkernes farver. De kriterier har vi nu et produkt, der opfylder, siger FDFs formand Jonas Kolby Laub Kristiansen.

Arbejdsgruppen har undervejs både undersøgt mulighederne for at bruge et andet plastikmateriale, indfarvet og påmalet metal, men ingen af disse løsninger har vist sig at være tilfredsstillende eller mulige inden for rammerne. 

Knap så tungt

Årsagen til, at valget i sin tid faldt på et mix af plastik og metal, var dels at have et forskelligt udtryk for mærker i de lave niveauer til børn, og mærker i de høje niveauer til unge og voksne. Dels er metalmærkerne tungere end de tilsvarende i plastik, og man skønnede, at de var for tunge til en barnearm. Det har dog vist sig, at mindre børn sjældent har hele ”pladen fuld”, og at vægten generer mindre end ventet. 

Klar til salg senere på året

De nye mærker vil være klar til salg senere i år. Hovedbestyrelsen ønsker, at plastikmærker sælges i en ikke-fastlagt periode efter lanceringen af metalmærker. Dette skal nu afklares og aftales med 55°NORD.

Prisen for de nye metalmærker vil være den samme som på de nuværende mærker, nemlig 8,95 kr.