March og lejr i 100 år

I dag 1. marts udkommer årets udgave af March og lejr. Det er i år 100 år siden, sangbogen udkom første gang.

01. Mar 2016
Mai Christensen

Tirsdag den 1. marts udkommer årets udgave af March og lejr, og sangbogen kan dermed fejre 100 års jubilæum.  Endnu en gang byder sangbogen på både nye ørehængere og velkendte klassikere. 

- Sangene i March og lejr er en god blanding af sjov og alvor. Sangene har først og fremmest en god og sangbar melodi, der er nem at huske, som samtidig rummer nogle sjove elementer. Teksterne handler om livet, FDF, tro, sjov, alvor, leg - der er mange temaer at tage fat i, fortæller Kræn Bech-Petersen, der er formand for FDFs March og lejr-udvalg.

March og lejr til glæde for mange

Men det er ikke bare FDFere, der gennem de sidste 100 år har haft glæde af sangbogen. Sangene i March og lejr har nemlig spredt sig til både salmebogen og folkeskolens musiktimer, hvor sangene også synges lystigt.

- Sangen "Du som har tændt millioner af stjerner" er også kommet med i salmebogen. Men March og lejr bliver også brugt af de øvrige korps. Jeg ved også, at skoler har købt klassesæt. Det er den eneste sangbog, der bliver udgivet hvert år i dette land – andre sangbøger bliver revideret med års mellemrum, siger Børge Schmidt fra FDFs Historiske Samling.  

Ikke bare en sangbog

Ifølge FDFs generalsekretær, Morten Skrubbeltrang, er March og lejr langt fra en almindelig sangbog, som man bare slår op i, når lejligheden byder sig. Det er nemlig med til at skabe fællesskab og fastholde relationer, når FDFere mødes og synger sangene fra den nu 100 år gamle sangbog.

- Fællessang er en helt central del af FDFs DNA. Derfor er det også med til at understrege det fællesskab, der er i FDF, når vi slår op i March og lejr og stemmer sammen i fællessang. Gennem sang og musik er vi med til at skabe oplevelser. Derfor kan vi heller ikke forestille os FDF uden sang og musik, siger Morten Skrubbeltrang.  

Vanen tro er der Sing-In forskellige steder landet over, hvor de nye sange vil blive prøvet af med band. Der er garanti for god stemning.  

Sing in-kalender

2. marts: Rysensteen, FDF Landsdel 8

12. marts: Hardsyssel Efterskole, FDF Landsdel 3

14. marts: Midtsjællands Efterskole, FDF Landsdel 7

17. marts: Skjoldhøj Kirke, FDF Landsdel 4

Køb dette års nye March og lejr hos 55°NORD.