Ny forstander til Hardsyssel Efterskole

Jonas Langborg Hejsel fra Rønde rykker til Vestjylland for at stå i spidsen for Hardsyssel Efterskole.

29. May 2019

Johan Langborg Hejsel, 39, er ny forstander på Hardsyssel Efterskole fra 1. august.

Han har aldrig være forstander, men til gengæld har 39-årige Jonas Langborg Hejsel hele sit voksenliv arbejdet med unge, senest som uddannelsesvejleder for unge i Syddjurs Kommune.

- Mange unge er pressede. De er blevet målt og vejet gennem hele skoletiden og stræber efter det perfekte liv, som de ser på Instagram og andre sociale medier. Vi har aldrig tidligere oplevet så mange usikre unge, siger Jonas Langborg Hejsel.

Han tager nu skridtet væk fra vejledningen af unge i Syddjurs kommune og bliver fra 1. august forstander på Hardsyssel Efterskole, der ligger i Vejrum Kirkeby mellem Struer og Holstebro.

- På efterskolerne er det tilladt at være uperfekt. Her kan vi give de unge et perfekt fællesskab, som netop er kendetegnet ved, at ingen er perfekte. Det er en enorm frisættelse at opleve det som ung, siger Jonas Langborg Hejsel.

Og efterskoleverdenen er langt fra ukendt for ham. Jonas Langborg Hejsel er vokset op på en gård uden for Odder og tog oprindeligt en landbrugsuddannelse. Under uddannelsen tog han også kurser på daværende Haslev Udvidede Højskole, der havde dybe rødder i KFUM og KFUK.

- På højskolen fandt jeg ud af, at det var sjovere at arbejde med mennesker end dyr og planter. Det, at vi som mennesker kan reflektere og flytte hinanden videre i livet, synes jeg er en kæmpestor værdi, siger han.

Dybe rødder i FDF

Jonas Langborg Hejsel tog derfor en læreruddannelse og har blandt andet arbejdet som lærer på Gødvad Efterskole i Silkeborg og Rønde Efterskole på Djursland og sideløbende været aktiv i forskellige udvalg i KFUM og KFUK. Herunder som leder af ugekurser for familier på højskole.

Hardsyssel Efterskole har dybe rødder i FDF, og Jonas Langborg Hejsel kan fuldstændigt identificere sig med skolens folkekirkelige værdigrundlag.

- Jeg synes, der er en rigtig god ånd på Hardsyssel. Her er dygtige medarbejdere med lyst og evne til at møde hver enkelt ung med åbenhed, tillid og tryghed. Det er den kerne, som vi skal dyrke og sammen udvikle vores faglighed ud fra, siger han.

Samtidig ønsker han at styrke de tætte bånd som Hardsyssel Efterskole har til baglandet i FDF og vil gerne brede det ud til bl.a. KFUM og KFUK og KFUM-spejderne.

- Vi har en fælles interesse i at give de unge et solidt ståsted med udgangspunkt i det kristne livs- og menneskesyn. Først når man er blevet til nogen, kan man blive til noget, siger han.