Ny vejledning om tryghed og trivsel

Med en ny vejledning er håbet, at ledere vil sætte samtalen om det gode samvær og forebyggelse af krænkende adfærd på dagsordenen.

22. Nov 2018
Mai Christensen

Vejledning er resultatet af et bredt samarbejde på tværs af korps og børne- og ungdomsorganistationer.

Midt i sæsonplanlægning, weekendture og ugentlige møder kan emner som samvær, trivsel og forebyggelse blufærdighedskrænkelse let blive noget, der ryger i kategorierne ”plejer” og ”autopilot”. Med vejledningen ”Trivsel og tryghed i foreningen: En vejledning til forebyggelse af krænkende adfærd i foreningen” er håbet, at emnerne i stedet vil blive en del af samtalerne i lederfællesskabet i kredsen.

-Et trygt miljø bliver blandt andet skabt i et lederfællesskab, hvor åbenhed, samtaler, refleksioner og handling sikrer et krænkelsesfrit miljø. Det kan være et svært at tage hul på samtalen, men det er vigtigt, fordi vi som børne- og ungdomsorganisationer har et ansvar for at beskytte børn og unge mod krænkelser, lyder det i indledningen til bogen.

Med en inddeling i seks forskellige tematikker kommer vejledningen bredt rundt omkring udfordringer og overvejelser, man som leder kan møde i sit arbejde med børn – blandt andet sociale medier, børneattest, lovgivning og blufærdighedskrænkelse.

Et samarbejde på tværs

Vejledningen er resultatet af et samarbejde mellem KFUM-spejderne, DDS, De Grønne Pigespejdere, KFUM og KFUK og FDF - og som afsendere er også DUI Leg og Virke og Baptistspejderne. Med til vejledningen hører 12 samtalekort, der gennem cases og dilemmaer zoomer ind på de tematikker, vejledningen behandler. Med kortene og vejledningen er håbet, at man i lederfællesskabet jævnligt vil tale om det gode samvær.

-En god tommelfingerregel kan lyde, at man som leder skal være nærværende og fortrolig, men aldrig intim. Altid på barnets præmisser, således at det er barnet, der bestemmer hvad det vil være med til, lyder det i vejledningen.