”Pilt på lejr” skaber rammerne for landslejrens yngste deltagere 

I landslejrens pilteudvalg er planlægningen af landslejrens aktiviteter for deltagere i piltealderen i fuld gang.

02. Dec 2021
Ida Sofie Kristensen

Forberedelserne til FDF Landslejr 2022 er i fuld gang – også i det udvalg, der har fokus på at skabe en god landslejr for de mange pilte, der til sommer for første gang sætter deres ben på en landslejr. Under titlen ”Pilt på lejr” er det udvalgets opgave at skabe de bedste rammer for lejrens pilte og pilteledere, sådan at FDFs største lejroplevelse også bliver uforglemmelig for de yngste deltagere: 

- Vores hovedfokus er at skabe en række aktiviteter og tilbud på landslejren, der sikrer, at piltene får en rigtig god lejroplevelse, siger Lars Sørensen, der er medlem af landslejrens pilteudvalg. 

- Det er vigtigt at vi har et særligt fokus på piltene, fordi de er de yngste. En landslejr er en kæmpe oplevelse, fyldt med indtryk fra morgen til aften, og det må gerne være overvældende! Men det er vigtigt, at man som pilt ikke føler sig kørt over eller ud på et sidespor i de mange aktiviteter, lejren byder på, fortsætter han. 

Program i piltehøjde 

Derfor er det også pilteudvalgets opgave at være piltenes stemme ind i planlægningen af landslejrens mange programdele: 

- Landslejrens program skal rumme et stort spænd af forskellige typer deltagere; fra piltene, der er med for første gang, til de selvkørende seniorer eller garvede ledere, der måske deltager for fjerde eller femte gang. Vi har øje for de steder, hvor man kan differentiere programmet lidt, så det også passer til piltene, men uden at essensen eller ideerne bag går tabt, siger Lars Sørensen. 

Udvalget arbejder ligeledes med planlægningen af særlige pilteprogrampunkter – bl.a. en piltemusikoplevelse og en piltedag. På piltedagen, der falder på en af landslejrens første dage, er formålet at give piltene både en forståelse for, hvad landslejren er, og et geografisk overblik over, hvordan man finder rundt på Slettens mange tusind kvadratmeter: 

- Piltedagen er et forsøg på starte piltenes lejroplevelse blidt op, give dem en intro til landslejren i et let format og ruste dem til at forstå, hvad der skal ske på landslejren. Vi skal fx se forskellige samlingssteder; lejrbålspladsen, torvet osv. og få en fornemmelse for, hvad det vil sige at være på en landslejr, forklarer Lars Sørensen. 

Pilteudvalget arbejder desuden med en række tiltag i de enkelte ekspeditioner, der skal give piltene mulighed og rum for at tage en pause og ”bare være pilte” i kredsenes travle landslejr-dagligdag.

Landslejren skal tænde FDF-gnisten 

Piltene er generelt set sværere at fastholde i FDF end fx tumlinge og puslinge. For Lars Sørensen er en landslejr i piltehøjde en unik mulighed for for alvor at åbne piltenes øjne for det store FDF-landskab, og derved give dem appetit på at blive i FDF frem til væbneralderen:  

- Vi skal benytte os af landslejren til at tænde FDF-gnisten hos piltene! De skal mærke suset fra det helt store FDF-fællesskab, få mod og lyst til mere - og jo aller helst til FDF hele resten af livet, smiler Lars Sørensen.