Rumrejsen der tog et piltedøgn

En lørdag i oktober afgik rumraketten fra Kongeådalens Efterskole, da 75 spændte pilte mødtes til Piltedøgn i landsdel 5. 

19. Nov 2021
Stina Lykke Hyllested Volf

10 sekunder til take-off; 10, 9, 8 …

Temaet for årets piltedøgn i landsdel 5 var rumrejse, og i løbet af et døgn skulle piltene kæmpe mod rumvæsner, lave tricks i rumraketten, spise rummad og holde rumfest. Lørdag formiddag var der fælles ankomst til Kongeådalens Efterskole, og eftermiddagen gik med at bygge rumraketter, lege med kemi, samarbejde og lave skumvulkaner. Om aftenen blev der spillet lazergame i skolens idrætshal. Hefter var der tid til at snakke om den kommende sommers landslejr, hvor piltene også er inviteret med.

- Vi fik en god snak om, hvad landslejr er, og hvordan man er afsted på en, og så så vi landslejr-filmen fra 2006, fortæller Henrik Christensen, der er medlem af landsdelsledelsen i landsdel 5.

Det kan som bekendt svine en del at være på rumrejse, så søndag morgen og formiddag stod programmet på oprydning, hygge og en times leg, inden alle deltagerne blev hentet.

Den gode pilte-idé

Det var landsdelsledelsen selv, der under et møde kom på idéen om et piltedøgn. I landsdel 5 fandtes der på det tidspunkt både en væbnerweekend sidst i januar og en tumlingedag, men der manglede et tilsvarende tilbud til piltene. Formålet med den målrettede pilteaktivitet er bl.a. at motivere piltene til at forblive i FDF i pilteårene, indtil de bliver væbnere og kan komme først på Væbnermesterskab og senere på kurser sammen med andre unge fra hele landet. 

- Vi blev hurtigt enige om, at vi ville lave et koncept, som kunne genbruges, så det var nemt at trække op af hatten år efter år, fortæller Henrik Christensen.

På piltedøgn skiftes der derfor mellem to forskellige temaer, og da man kun er pilt to år i FDF, kommer ingen pilt til at opleve det samme arrangement to gange. Når det er de samme temaer, er det også de samme materialer, der bliver brugt igen og igen, hvorfor arrangørerne bl.a. har valgt selv at investere i ting som lazergame-pistoler. Den første gang, der blev afholdt piltedøgn med rum-tema, lejede man lazergame-udstyret, men arrangørerne fandt hurtigt ud af, at indkøbet af materialerne ville være tjent ind efter kun to afholdte piltedøgn. Samtidig har alle kredsene i landsdelen nu mulighed for at låne udstyret til FDF-aktiviteter i løbet af året.  

Nyt greb om en stor succes 

Det er ottende gang, piltedøgnet gennemføres, og der er typisk omkring 150 pilte med. Arrangementet er en kæmpe succes og populært, og mange af deltagerne kører gerne en time hver vej for at være med. Samtidig er der mange gengangere blandt de voksne: 

- Alle de ledere, der er afsted med deres børn, får uddelegeret en post eller en opgave på piltedøgn. Mange af lederne er gengangere, som er vant til at have den samme post, og mange vil gerne have den samme post hver gang, siger Henrik Christensen.

Selvom arrangementet har et par år på bagen, har piltedøgnet i år været lidt anderledes. Tidligere har det været landsdelsledelsen, der har planlagt arrangementerne i landsdelen. Det er der nu blevet brugt tid og kræfter på at ændre, da landsdelsledelsen i stedet ønskede en udvalgsstruktur. Denne er blevet afprøvet i forbindelse med årets piltedøgn, hvor der er blevet lavet et piltedagsudvalg bestående af Henrik Ølgaard Nicolaisen og Henrik Christensen. Ifølge sidstnævnte har det nye greb kastet en masse læring af sig: 

- Det har været en kæmpe læringsproces at lave vores aktiviteter på den nye måde, og det har virket godt, fortæller Henrik Christensen. 

Næste skridt er ifølge ham at hente inspiration og sparre med ledere i andre landsdele om, hvordan man kan arbejde videre med planlægningen af landsdelsarrangementer som fx piltedøgn.