Samuel har været sjak syv gange

For 32-årige Samuel Hygum Jørgensen er tjansen som sjak på Seniorkursus Sletten en fast tradition, der er lig med både netværk, fællesskab og FDF-oplevelser ud over det sædvanlige.

07. Aug 2018
Mai Christensen

For Samuel er tjansen som sjak lig med fællesskab og et stort FDF-netværk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tager man et smut forbi Sletten i efterårsferien, vil man med stor sandsynlighed løbe ind i 32-årige

Samuel Hygum Jørgensen - eller i hvert fald én af hans store biler. Samuel er nemlig en fast del sjakket på Seniorkursus Sletten, hvor han indtil videre har været med af syv omgange. En tjans, der tæller en bred vifte af opgaver og grej, men som vigtigst af alt bringer et stort fællesskab og sammenhold med sig. Og det er netop grunden til, at Samuel vender tilbage kursus efter kursus. 

-Seniorkursus er noget, jeg synes, der betyder utrolig meget. Jeg har selv været deltager otte gange. Oprindeligt blev jeg instruktør og senere sjak, fordi jeg gerne ville give det igen, som jeg selv havde fået: Du får en masse ballast. Du lærer en masse om, hvordan du agerer sammen med andre mennesker. Det er du i hvert fald lige pludselig tvunget ud i - og derfor også gruppedynamik i pressede situationer. Man udvikler sig på alle mulige måder, fortæller Samuel, der er én ud af typisk ni sjak-medlemmer.

Ikke lige til højrebenet

At Samuel skulle ende som en fast del af sjakket lå ikke ligefrem i kortene, da han i januar 1991 trådte indenfor hos FDF Bjerringbro. Som barn af to ledere gav det sig selv, at den lille purk skulle starte som pusling hos kredsen. Dét var der ingen tvivl om. Til gengæld var det ikke længere givet, hvad Samuels FDF-liv skulle bestå af, da han i 2007 flyttede fra Bjerringbro til Aarhus. Han havde ikke fået sig flyttet over i en ny kreds og var kun meget lidt aktiv.

-Jeg lavede aktivlejr i FDF Landsdel 2, og det var Martin Åmand, der var landsdelssekretær og seniorkursuschef, på Sletten det tidspunkt. De manglede en til en gruppe i efteråret, så blev jeg spurgt og sagde ja, fortæller Samuel om det år, der blev startskuddet til otte seniorkurser på Sletten som instruktør - og senere sjak.

-Jeg havde en påske, hvor jeg havde en gruppe, der var oprettet, men den blev ikke til noget. Og så fik jeg en plads i sjakket, fordi de godt kunne bruge en ekstra mand. Så har jeg været der lige siden, og det passer mig egentlig rigtig godt, fordi jeg indtil nu har arbejdet i 14 dages rotation. Det skrifter gerne, så det er svært for mig at planlægge rigtig meget. Så er det lidt nemmere med sjakket, hvor man lidt nemmere kan gå til, siger Samuel, der til daglig er tilknyttet FDF Hasle-Åbyhøj. 

Et stort fællesskab og netværk

På grund af arbejde og et pakket skema er det kun engang imellem, han lægger vejen forbi kredsen. Det betyder dog ikke, at FDF er nedprioriteret. Ud over kredsarbejdet har han også været med til Væbnermesterskabet og mange andre arrangementer som sjak. Dét er netop, hvad netværket fra SKS har ført med sig: et stort netværk og fællesskab.

-Det er jo på grund af det her herlige netværk. Jeg var med til at arrangere Jagten i sommers, siger  han og fortæller, at sjakket på SKS består af mange af de samme, der bliver ved med at vende tilbage. Der er en lille udskiftning, men det er ikke ret meget. 

Har du nogle særlige opgaver?

-Det kan der godt være. Mest fordi jeg kom fra at have været instruktør og så ind i sjakket. Det er ellers ikke tit, at det sker. Da vi begyndte at lave de her fællesdage sammen med Vork, blev jeg koblet på, fordi jeg jo har hovedet nede i alt, hvad vi har af grej. Typisk er vi på Sletten, fordi det er nemmere - der er masser af plads at gøre godt med. Og så ved jeg jo lige, hvad der kan lade sig gøre hvor henne.

Et råd til en, der kunne tænke sig at være sjak?

-De skal gerne have hænderne skruet ordentligt på, fordi ellers bliver det måske lidt svært. Og hvis de så også kan finde ud af at bakke med en trailer, er det også en fordel, afslutter han med et smil, der hurtigt bliver afløst af et grin.