Slettens Grønne Katedral er indviet

Biskop Henrik Wigh-Poulsen indviede torsdag Slettens Grønne Katedral på en bøgeklædt skråning med Julsø som nærmeste nabo. 

08. Jul 2022
Morten Bergsøe, pressecenter på FDF Landslejr 2022

Foto: Per Speedy Pedersen

FDF Landslejr 2022 havde kun været i gang i halvanden dag, da en ny kirke blev indviet – en kirke, der bryder med alle gængse normer for en kirke.

Slettens Grønne Katedral står midt i en bøgeskov. Den har hverken vægge, døre eller tag. og selve bygningsværket består udelukkende af rå bjælker, der nærmest vokser frem af skovbunden.

- Jeg vil i dag lægge vægt på, at der er tale om en grøn katedral. Slettens Grønne Katedral, en katedral under træernes kroner. Det er flot tænkt. Det er imponerende tænkt. Og mange af de gamle katedraler, som vi kan se rundt i Europa, forsøger jo faktisk med deres himmelstræbende hvælv og søjler at ligne skovens træer, sagde Henrik Wigh-Poulsen.

Det grønne skaberværk

Henrik Wigh-Poulsen pegede på, at katedralens nytænkte udtryk, hvor skovens træer og solens stråler gennem bladene skaber en stemning af at være i et kirkerum med naturen som udsmykning.

- Her i katedralen er alterbilledet ikke malerier med fortolkninger af Guds store skaberværk, men i stedet er selve skaberværket på det helt store lærred, siger han.

Ifølge Henrik Wigh-Poulsen kan Den Grønne Katedral lede opmærksomheden hen mod de udfordringer, som verden står overfor nu og i fremtiden, hvor de grønne idéer vil få endnu større betydning end i dag.

Oprindeligt har katedraler været en betegnelse for kirker, hvor biskopper har haft sæde. Alligevel har kun få biskopper haft æren af at indvie én, og derfor kunne Henrik Wigh-Poulsen konstatere, at stoltheden over at have forestået indvielsen var stor. Også selvom Slettens Grønne Katedral ikke er en helt almindelig katedral.