Det er fedt at starte noget op i stor skala

Susanne Toft Nielsen fra FDF Ørslev-Vordringborg har været en del af ledelsen bag seniorvæbnerkurset på Midtsjællands Efterskole, lige siden det startede for to år siden. Med nye ideer og koncepter har hun og resten af ledelsen haft plads til at bygge kurset op – nøjagtig som de ønskede og med fællesskabet for øje.

23. Apr 2019
Mai Christensen

Susanne (midtfor) får en highfive af en glad deltager.

FOTO: Bernt Nielsen

-Vi har selv haft mulighed for at præge kurset – præcis som vi ville, og efter hvad vi tænkte var vigtigt. Det er fedt at få lov til at prøve tingene af og teste nye koncepter. For eksempel lavede jeg på et tidspunkt lederuddannelse for vores instruktører, men vi opdagede hurtigt, at det blev for meget oveni alt det andet, der skulle nås – så det sløfede vi igen. Men så lærte vi af det!

Sådan fortæller 29-årige Susanne Toft Nielsen fra FDF Ørslev Vordingborg, der er en del af ledelsen bag seniorvæbnerkurset på Midtsjællands Efterskole (MSE). Det har hun været, lige siden der for to år siden blev åbnet op for kurset, der som et helt nyt initiativ skulle bygges op fra bunden. Kurset skulle afløse det tidligere på nu lukkede Pederstrup Efterskole uden at blive en gentagelse. Derfor tog ledelsen enkelte ting fra det tidligere kursus med, men sørgede for at udnytte muligheden for at afprøve ideer i massevis i stor skala. Her oplevede Susanne Toft Nielsen, hvordan et fællesskab helt automatisk kom snigende – med afsmittende effekt på kursets deltagere.

-For mig personligt har det været altid været sjovt at være i kredsen, men det var virkelig fedt at komme på kurser og opleve, hvad det gav af inspiration og fællesskab. Det er også noget af det, der har været det bedste ved at starte kurset på MSE op: At se det fællesskab, deltagerne får, siger hun og tilføjer:

-Det har været spændende at være med til at starte noget op og være tovholder på et helt nyt initiativ. Vi skulle lige finde hinanden i ledelsen og blive skarpe på, hvad vi ville med kurset. Men det gav os også mulighed for at vurdere, hvad vi syntes var vigtigt at fokusere på.

Store oplevelser står i kø

Susanne har ikke tidligere været en del af en kursusledelse, men til gengæld har hun rigeligt med kursuserfaring at trække på, blandt andet fra Blå Port og Seniorkursus Sletten. Derfor fremhæver hun også glæden ved at være med til at bane vejen for deltagernes fremtidige kursusliv. For mange af deltagerne er de fem dage på MSE nemlig det allerførste møde med et FDF-kursus og de oplevelser og det sammenhold, som følger med.

-Vi har fået rigtig meget positiv respons. Det er også det, der gør det fedt: Det er deltagernes kursusliv, der starter her – og det får vi lov til at skabe. Her får vi lov til at følge dem det første skridt.

-Det er altid en stor oplevelse at se, hvordan deltagerne ved kursets afslutning er bevægede og måske endda kede af det, fordi det har været en god uge med store oplevelser. På fem dage kan vi se dem vokse og udvikle sig, og det er noget af det største, for så ved vi, at vi er kommet i mål, afslutter hun.