Vegetarisk menu på Seniorkursus Vork

Køkkenholdet på Seniorkursus Vork serverede vegetariske aftensmåltider under hele kurset i efterårsferien, og deltagerne tog sultent for sig af retterne.

17. Nov 2022
Rasmus Lind

30 forskellige opskrifter. Så stor var puljen, da køkkenholdet på Seniorkursus Vork satte sig om bordet for at lægge kursets endelige plan for de varme måltider. Og nærmest ved et tilfælde endte de med en madplan helt uden kød.

- Vi sad med 30 opskrifter, som vi skulle vælge imellem. Der var både opskrifter med og uden kød, og i vores udvælgelse fokuserede vi kun på at vælge de lækreste retter. De var så tilfældigvis vegetariske denne gang, siger køkkenleder Line Falkesgaard Rejkjær.

Og selvom menuen blev kødfri, uden at køkkenholdet havde det som bevidst mål, passer det godt ind i deres ambition for kurset, at madplanen afspejler generelle tendenser i samfundet, og at deltagerne får inspiration til måltider, som de kan lave på et studievenligt budget, når de flytter hjemmefra.

Inspiration til deltagerne

Det har været helt naturligt for os at indføre vegetariske måltider på Vork. Dels vil vi gerne støtte op om det gode arbejde, som eksempelvis FDFs internationale projekt GLOBUS gør for at sætte fokus på vores klima, og dels vil vi gerne give deltagerne noget inspiration til måltider, som de har råd til at lave, når de flytter hjemmefra, forklarer Line Falkesgaard Rejkjær.

Netop det naturlige i de vegetariske måltider går igen, når køkkenlederen fortæller om madplanen.

- Kurset her i efteråret var helt normalt, også når det gælder maden. Vi betragter det ikke som noget særligt, og vi vil hellere fokusere på, at vi serverer god mad, end at vi serverer vegetarisk mad. Den største forskel for os har været, at det har været lettere at lave maden denne gang, fordi vi ikke har skulle tage hensyn til så mange forskellige behov og spisevaner. Og de ti vegetarer, vi havde med på kurset, var glade for, at de kunne spise den samme mad som alle andre, siger hun.

Økologi og danske råvarer

Det er ikke lavet en egentlig beregning af, hvordan de vegetariske måltider har påvirket køkkenets økonomi under kurset. De penge, som de sparede ved ikke at købe kød, brugte de i stedet på at købe økologisk og danske råvarer. Samlet set har køkkenet dog haft overskud i forhold til budgettet.

Line Falkesgaard Rejkjær håber, at de kan fortsætte udviklingen til foråret, når Seniorkursus Vork igen tager imod en flok sultne seniorer.

På næste kursus vil vi forsøge at indgå en aftale med den lokale købmand, fordi vi ønsker at støtte op om lokalsamfundet. Derudover kan vi forhåbentligt øge vores procent af danske råvarer og økologi endnu mere, siger hun.