Verdensmålene plantet på Himmelbjerget

Nødhjælpens Ungdom og FDF bragte Verdensmålene til Himmelbjergets top.

13. Jul 2016

Syngende, legende og kun moderat våde gik 66 FDFere, belgiske lejrdeltagere fra Chiro og medlemmer af Boys Brigade fra SeniorCity til toppen af Himmelbjerget tirsdag den 12/7. Vandreturen var arrangeret af Nødhjælpens Ungdom, der medbragte en fane med de 17 Verdensmål. Hensigten var at plante de 17 Verdensmål på et symbolsk vigtigt sted, som det tidligere er blevet gjort i blandt andet Kina og Brasilien. Dette for at markere at vi også i Danmark bakker om en fælles global indsats for en bedre verden.

’Verdensmål – Hvad kan vi selv gøre?’

- Ved at tage Verdensmålene med på Himmelbjerget ønsker Nødhjælpens Ungdom at markere, at et globalt kursskifte for kloden så langt fra udelukkende er et storpolitisk anliggende, men også afhænger af lokalt engagement og individuelle handlinger. Udgangspunktet er hele tiden spørgsmålet om ”Hvad kan vi selv gøre?”, fortæller Amalie Cordes, næstformand i Nødhjælpens Ungdom.

Det er ikke tilfældigt, at det netop er sammen med en gruppe 14-17 årige FDFere at flaget skal.

- Verdensmålene er særligt vigtige for unge, fordi fremtiden er vores ansvar. Verdensmålene gælder de næste 15 år og de forskellige målområder har et særligt fokus på den verden ungdommen kommer til at leve i. Mål nr. 13, klimaindsats, er et oplagt et af disse, siger Amalie Cordes.
Deltagelsen af spejdere fra Belgien og Boys Brigade i Skotland markerer fint behovet for en global indsats.
 

Forpligtet til at gøre en indsats

De 17 Nye Verdensmål adskiller sig markant fra tidligere internationale hensigtserklæringer, fordi fokus her er på, at også vi herhjemme forpligter os til at gøre en indsats: Mål 2 – Slut sult – handler fx ikke alene om at tackle tørke i Etiopien og Zimbabwe, men også om at vi i Danmark skal vi også blive bedre til ikke at smide mad ud. Og mål 17 om partnerskaber fokuserer netop på, at hvis verden skal ændres er vi nødt til at arbejde sammen: hånd i hånd med landene i det globale syd i stedet for at tænke i en dagsorden for i-lande og en anden for u-landene. Temaer, der også giver en genlyd af FDFs hidtidige missionsprojekter og internationale arbejde.

Hilsen fra udenrigsministeren

Da toppen af Himmelbjerget var nået, blev denne hilsen fra udenrigsminister, og deltager på landslejren, Kristian Jensen oplæst:

”Tak for Jeres interesse i verdensmålene. De er mål som alle verdens lande har forpligtet sig til at arbejde for. Derfor vil de betyde meget for jeres fremtid.
Husk at beslutninger ikke tager sig selv. Det er de der deltager og er aktive, som bestemmer fremtiden. Jeg håber, at I vil være med til at gøre verdensmålene til virkelighed. ”

Nødhjælpens Ungdom sætter Verdensmålene på FDFs dagsorden
Udover at sætte Verdensmålene på toppen af Himmelbjerget, står Nødhjælpens Ungdom under overskriften ’Verdensmål – Hvad kan vi selv gøre?’ for en række arrangementer som en del af landslejren. De deltager i debatter med blandt andet FDFs Generalsekretær Morten Skrubbeltrang, Udenrigsminister Kristian Jensen og deltagerne i SeniorCity, holder quiz og driver international talentudveksling.

Fakta

Nødhjælpens Ungdom er Folkekirkens Nødhjælps ungdomsorganisation. Nødhjælpens Ungdom arbejder for en mere retfærdig verden til fordel for verdens fattigste. Du kan følge dem på Instagram og Facebook.

Fotos: Jesper Nord