Hvorfor give en legegave?

I anledningen af Folkeskolens 200 års fødselsdag delte FDF en af sine absolutte kerneværdier med skolen; nemlig legen.

”Man kan lidt firkantet definere leg som alt det, der ikke er nødvendigt for at overleve, men som vi gør alligevel, fordi vi har lyst til det. Vi kan sagtens overleve uden at feste, uden at nyde kunst, uden at blive underholdt og uden at fortælle hinanden vittigheder, men livet ville ikke være det samme, og vi ville ikke være de samme mennesker. Eller sagt på en anden måde: Vi ville ikke være mennesker.”

Sådan skriver Carsten Jessen fra Aarhus Universitet i bogen: ”Leg gør os til mennesker”. Citatet indrammer på fineste vis legens betydning for både børn og voksne.

FDF har valgt at samle et lille udvalg af lege fra organisationens store legedatabase. Legene er udvalgt, så de rammer de forskellige aldersgrupper i skolen med indskoling, mellemtrin og udskoling. Samtidig er legene valgt, så der til hvert trin både er lege, der fokuserer på bevægelse, klassesammenhold og forskellige faglige aspekter.

Til hver af legene er der forslag til variationsmuligheder, som kan sætte fantasien i gang hos både børn og voksne.

Er nysgerrigheden og legeglæden vakt med dette lille udpluk, er der flere hundrede andre lege at finde i FDFs legedatabase.

Leg gør os til mennesker

I forbindelse med Legens Dag 2013, udgav FDF en bog om leg. Den henvender sig til alle, der interesserer sig for leg og ønsker at reflektere over, hvad leg er, og hvorfor vi leger.

Leg har lige fra grundlæggelsen af FDF, Frivilligt Drenge- og Pige-Forbund været et vigtigt element i de aktiviteter, voksne og børn mødes om af egen fri vilje. Vi ønsker at skærpe fokus omkring legens betydning, da leg er en vigtig del af livet og det at være menneske.

Gennem 11 kapitler forholder en række af Danmarks førende legeforskere og fagpersoner sig til leg i både teoretisk og praktisk forstand. De diskuterer legens rolle i det moderne samfund, og hvordan den har udviklet sig.

Hent legegaven

Åbn hæftet