Sommerlejren på Det ny Sletten. Tema: Tilbage til Middelalderen. Har du mod, styrke, visdom og tapperhed???

Sommerlejr på Sletten 2023. Dagbog.

Søndag. Klokken 16.30 kørte en stor dobbeltdækkerbus fra Hanstholm Rejser ind til Det ny Sletten. Ud myldrede en masse forventningsfulde børn. Alle blev ret hurtigt fordelt i sovehold. Puslingene blev indkvarteret inde i køjerum. Tumlinge, pilte og væbnere sover i telte ude. Første opgave var derfor at få rejst teltene. Svært at banke pløkker i den tørre jord. Vi spiste alle til aftensmad ris og kødsovs i salen sammen. Da der i øjeblikket er afbrændingsforbud i Skanderborg Kommune, har væbnerne en udfordring, så deres nyrenoverede gruekedler til madlavning nok ikke kommer i brug. Da flaget var taget ned, blev der afholdt lejrbål indendørs i pejsesalen. Inden sengetid var der frugt til alle, og der blev blæst retræte. Vejret i dag har været varmt med vekslende skydække og stille vejr. En fin start på lejren.

Hvis teknikken tillader det, så vil der dagligt blive lagt fotos op på kredsens Facebook side og en større fotoserie på kredsens hjemmeside www.fdf.dk/thisted1 på Billeder siden under Sommerlejr 2023 og dagbogsnotater på Aktiviteter siden.

Mandag

Mandag.
Børnene var vågne lang tid før planlagt vækning med reveille på horn kl. 07.30. Flaghejsning og morgenmad i flot vejr. Aktiviteter med bygning af borge. Da borgene var næsten færdige, trak der sorte skyerne op på himlen. Pludselig styrtede regnen ned, og der kom kastevinde, lyn og torden. Børnene trak indendørs, hvor der blev lavet noget temarelateret i krympeplast. Varm mad til middag. Så blev der endelig TUT, som åbnede med fantastiske sliktilbud, så børnene stod i kø. Samtidig var et toiletrengøringshold i gang. Hen på eftermiddagen klarede det op, og solen skinnede. Borgene blev repareret, og der blev fremstillet skjolde, svær, kroner m.m. Dagen sluttede af med lejrbål inde.

Husk at følge sommerlejren på hjemmesiden www.fdf.dk/thisted1 klik videre til Billeder-siden og find Sommerlejr 2023 med uddybende fotoserier.

God fornøjelse. Opslaget må gerne deles.

Tirsdag

Da reveillen lød for at vække børnene, var der ro i lejren. Der var et sort flag i toppen af flagstangen, hvorpå der også var kæde og hængelås. Vores flag var væk. Mystisk. Hvem havde gjort det? Mon det kunne være nogen fra den ”Sorte borg” (Væbnerlejren)? Der var flere teorier. Efter en kort morgenandagt ved sognepræst Anne-Mette Grønborg startede bordholdene op med at træne mod, styrke, visdom m.m. på et løb med 12 udfordringer i ridderuddannelse. Det foregik alt sammen i den smukke natur omkring Sletten og Julsø. Efter aftensmad blev der taget lejrfoto, hvorefter alle gik til Stilhedens Katedral, som er et smukt område til afholdelse af gudstjeneste på en skrænt midt i skoven. Her blev der gudstjeneste ved Anne-Mette Grønborg med nadver. En smuk afslutning på dagen.
Se fotoserier på kredsens hjemmeside www.fdf.dk/thisted1 klik videre til Billeder-siden. God fornøjelse. Opslaget må gerne deles.

Onsdag. Fortsættelse af dagbogen fra FDF Thisted sommerlejren på Sletten.

Flot morgen med solskin på sommerlejrdag 4. Reveille, morgengymnastik, flaghejsning, morgenmad, morgenandagt og ind i mellem programpunkterne fri leg i området. Dagen var udflugtsdag til Himmelbjerget med vandretur i den smukke natur i skoven langs Julsø. I Himmelbjergtårnet blev prinsessen befriet før frokosten i det grønne, hvor tante-/onkelholdet havde en masse madder parat til de sultne børn. Der var badning i Julsø efter hjemkomsten. Væbnerlejren har fået bygget en flot lejr op i reb og rafter. Nu må de igen selv lave deres mad, hvor afbrændingsforbud er blevet ophævet i området. Væbnerne har også fået bygget en flot karrusel, som skal løbes i gang. Dagen sluttede som vanlig med lejrbål og lidt senere retræte. Jeg henviser til fotoserierne på Billeder-siden på www.fdf.dk/thisted1 og lader billederne vise glimt fra dagens aktiviteter.



Torsdag

Lejren fik lov til at sove til kl. 8.00, hvor reveillen lød. Chok. Der havde været besøg i nattens løb. I spisesalen var flere borde og stole vendt på hovedet, lamperne var indhyllet i sort plastic, som også var påsat flere vinduer, men værst af alt var næsten al slik i Tutten fjernet. Hvordan skulle lejren reagere overfor ”Den sorte borg”? Skulle det være efter ”øje for øje” princippet, eller skulle det være helt andre midler, som præsten Anne-Mette havde fortalt om som tilgivelse, kærlighed og fællesskab? Dagen var planlagt til markedsdag med forskellige aktiviteter. Under frokosten kom en delegation fra ”Den sorte borg”. Her blev der aftalt og inviteret til besøg ved ”Den sorte borg”. Kl. 16 blev der afsagt dom i sagen, og lejrchef Mikkel blev dømt til at gå planken ud. Kl. 18 blev der inviteret til fest- og forsoningsmiddag. Der henvises til fotoserie fra dagen på www.fdf.dk/thisted1 og klik videre til Billeder-siden og vælg Sommerlejr 2023. Endnu en FDF sommerlejrdag med et væld af oplevelser. God fornøjelse.

Fredag

Lige lidt fra torsdag. Efter at flaget var taget ned, var der lejrbål i pejsestuen. Senere blev der brug for lommelygter på en vandretur til Eneboerens hule m.m. Under de høje træer var der mørkt, så lygterne kom i brug.
På denne sidste lejrdag lød reveillen derfor igen først kl. 8. Morgengymnastik og morgenmad. 2 fødselsdage blev fejret med fødselsdagssange. Dagens helt store oplevelse var den traditionsrige vandkamp, som foregik hos væbnerne på et afmærket græsområde. Der blev opridset klare regler: Når man var inden for afmærkningen, så var man med i legen. Hvis man løb uden for afmærkningen, så var man ude af legen. Jeg lader billedserien ”tale”, hvordan de drivvåde svampe og vandpistoler skiftede hænder. Til slut lå de fleste svampe ovre på væbnernes banehalvdel. Måske et signal om, at puslinge, tumlinge og pilte havde ”vundet”? Så stod programmet på frokost, pakning af personlige grej, nedtagning af telte, rengøring af bygninger, væbnerne havde travlt med at nedbryde deres lejr. Forældrene ankom i en lind strøm, og flaget blev taget kl. 16.00 med sang og musik til M&L nr. 82, hvor vi i sidste vers synger: Dagen er til ende, og nu kan vi sove trygt, for vi ved, vi er i dine hænder. Gud, du har jo sagt, at vi kan leve uden frygt. Du er hos os og din fred, du sender.
Farvel og tak for denne gang. En del væbnere og ledere blev tilbage for at læsse alt grej på lastbilen, når den ankom. Lørdag morgen blev alt grejet læsset af lastbilen, teltene blev hængt til tørre, og andet udstyr kom på rette plads. FDF huset, Zacho, er gået på ferie. FDF starter igen onsdag den 16. august kl. 18.30.
God sommer.

Så er Kristi Himmelfartslejren på Bjerget startet.

Sommerlejr 2022. Dagbogsnotater.

Torsdag. Kristi Himmelfartsdag. Forældrene kom til den tidligere efterskole på Bjerget nu Thy Event & Naturcenter med en skøn flok forventningsfulde børn kl. 10. Solskin og frisk blæst. Da forældrene blev sendt hjem, blev flaget hejst. Dernæst var der indkvartering på fine værelser, og teltene blev rest. Det gav en god appetit. Under frokosten blev en masse lækker mad leveret af stedets køkken sat til livs. Dernæst var der et lille planlægningsmøde, mens børnene kom i Tutten for at købe slik, som jo er betalt via deltagerprisen. Temaet med de fire elementer vand, luft, ild og jord kunne starte i flot solskin og frisk blæst. Alle 4 elementer starter med hvert sit bordhold, hvor bordholdene roterer videre, så alle er kommet gennem de 4 temaer, inden lejren slutter. Middag med pasta, kødsovs og gulerodssalat. Flaget ned og derefter lejrbål i salen, hvor børnene levede med og gav den gas. Dagen sluttede med godnathistorie. Se fotoserie på Billeder-siden og klik på Sommerlejr 2022-siden. God fornøjelse.

Fredag

Fredag. Fotoserien starter med et glimt fra lederhygge og planlægning i aftes. Regn og blæst i nattens løb. Alle telte blev stående oprejst. En kølig og fugtig morgen. Kl. 7.30 lød reveillen ud over lejren. Alle friske. Efter flaghejsning var der morgenmad, hvorefter der var en kort morgenandagt i den anden ende af hallen. Så gik næste runde i gang med de 4 elementer i jagten på de 4 perler til uniformen. Modsat i går, hvor billedserien forsøgte at favne alle 4 elementer, er dagens billedserie gået i dybden med vind og Jord med mange forskellige tilknyttede aktiviteter som vindmøller, papirsflyver, såning af blomsterfrø og meget andet. Derudover sker der en masse på en lejrdag med fri leg, telthygge, kage, Tutten (slikboden lige efter frokost), alt imens regnbyger er kommet og gået. Vind og sol tørrede hurtigt igen. Middag med tarteletter efterfulgt af et livligt lejrbål. Frugt, tandbørstning, retræte. Ro i lejren til lyden af sus i træerne.

Lørdag

Lørdag. Der var helt ro i lejren, indtil reveillen lød kl. 7.30. Ebbe har 8 års fødselsdag, så hans mor var kommet og var med til at vække ham i teltet med hornmusik. Før morgenmad blev der også sunget fødselsdagssang og sat flag ved ham. Efter en kort morgenandagt startede jagten på den 4. perle i godt vejr. Efter frokost kom en stor bus fra Hanstholm Rejser, som kørte hele lejren til Bulbjerg. En tur rundt på toppen og ned i bunkersanlægget, inden turen gik ned ad trappen på østsiden og langs stranden. Her blev der fundet mange spændende ting, som gjorde vandreturen interessant med små stop og indbyggede pauser bl.a. var Tutten flyttet ud i naturen. En naturskøn tur tilbage gennem skoven på skrænten med hav kig. Flot solskin på hele turen. Middagen bestod af frikadeller, kartofler, rødkål og brun sovs. Så stillede lejren op til fælles lejrfoto. Aftenen sluttede med lejrgudstjeneste med sognepræst Anne-Mette Grønborg Sørensen og lidt senere satte retræten punktum for endnu en skøn lejrdag på Bjerget.

Søndag

Søndag. Flot morgensol og stille vejr. Dagen startede med reveille, flaghejsning og morgenmad efterfulgt af en kort andagt. Dagens udfordring var at få pakket strømper og andre personlige ting ned i taskerne, rullet soveposen sammen. Hjælpe til med nedbrydningen af lejren, samle papir i området og så komme i Tutten for sidste gang på denne lejr. De første forældre kom ved 10-tiden, og da klokken var 12 stod lederne tilbage og tog flaget. Tilbage i Thisted skulle trailerne tømmes, og teltene lægges til tørre. En rigtig god lejr lever videre i minderne og kan opleves på Billeder siden under sommerlejr 2022.

Sommerlejr på Jegindø 2021 som opdagelsesrejsende på en øde ø.

Sommerlejr på Jegindø 2021. Dagbog.

Søndag. Lejren startede som planlagt kl. 13.00. En masse forældre og børn myldrede ind på lejrområdet, som er en tidligere efterskole. Allerede kl. 10 havde en del ledere sat hinanden stævne for at gøre klar til børnenes ankomst med at sætte telte op og sætte navne på værelserne inden døre. Solen kom frem, og vinden fik skyerne på flugt. Da flaget var hejst, områdets afgrænsning og praktiske ting som toiletter og snitteområde forklaret, var der fri leg i de fine faciliteter med bl.a. hoppepude og gymnastiksal.

Væbnerne med 35-40 deltagere startede allerede lejren lørdag med at bygge deres køkkenfaciliteter som vanlig på et skønt shelter område tæt ved sejlcentret beliggende tæt ved havn og fin sandstrand. Der er blevet sejlet meget i den friske vind hen over dagen og også i aften.

Til aftensmad var der pasta, kødsovs, salat og koldskål med kammerjunker, og der blev taget godt fra med en god appetit.

Dagen sluttede som vanlig med lejrbål og lidt senere retræte.

Hvis teknikken tillader det, så vil der bliver lagt nogle fotos op på kredsens Facebook side og en større fotoserie på kredsens hjemmeside på Billeder siden under Sommerlejr 2021.

Mandag

Så var det første morgen på lejren. En del morgenfriske børn var allerede i gang med at snitte og lege, før der blev blæst reveille på horn kl. 7.30. Så var der morgengymnastik, flaghejsning og morgenmad. Kort morgenandagt, hvor stikordene var vand og dåb. Fremstilling af redskaber, kikkert, kompas, ”Favne mål”, flag m.m. Spændende aktiviteter, hvor der blev arbejdet intenst i bordholdene. Ris, boller i karry og vandmelon til middag. Så oprandt det spændende øjeblik, hvor tutten åbnede med masser af gode sliktilbud på hylderne. Man kunne frit vælge slik for 15 kr. til små priser. Puslingene kom først i køen. Efter siesta blev bordholdene sendt ud på opdagelse på øen, som skulle kortlægges. Huse og natur kunne man navngive med f.eks. deres egne navne. En vellykket eftermiddag. Efter aftensmad var der som sædvanlig lejrbål.

Væbnerdelingen har været ude på fjorden i kajakker og lært en masse om at sejle dem. Der har også været tid til leg, hygge og afslapning på stranden i deres stole, hvilket fremgår af fotoserien.

Klik ind på www.fdf.dk/thisted1 og klik videre til Billeder siden og find i venstre side link til Sommerlejr 2021. God fornøjelse.

Tirsdag

Noah har fødselsdag. Dagen startede som vanlig med morgengymnastik, flaghejsning m.m. Man har været på opdagelse på øen. Man kom til et sted, hvor strømmen førte ting ind på stranden. Der blev fundet gode materialer til at lave ting og gaver af. Der blev også fundet beskøjter og drikkelige væsker. Vel hjemme igen havde køkkenet hakkebøf og koldskål til middag. Efter tut og siesta blev der lavet fine ting, så man havde noget at forhandle med eventuelle indfødte med i et forsøg på at få en god dialog og et godt samarbejde. Da man var ved at tage flaget ned, kom der et større optog, som så noget frygtindgydende ud. Folkene snakkede volapyk. Heldigvis kunne de også forstå dansk. De medbragte et meget hævet bål sted, som så blev til lejrbål med sang, optrin m.m. En festlig afslutning på en god lejr dag.

Klik ind på www.fdf.dk/thisted1 og klik videre til Billeder siden og find i venstre side link til Sommerlejr 2021. God fornøjelse.

Onsdag

Dagen startede med lærkesang og overskyet. Så lød reveillen, der begyndte at komme liv i lejren, og morgengymnastik kunne begynde. Laura og Mikkel har fødselsdag.

Formiddagens program startede med friluftsgudstjeneste for begge lejre med præsten fra Thyholm Pastorat Thomas Buelund, som har en fortid i FDF Kibæk. Han fortalte i sin prædiken om Jesu vandring på søen og Peters forsøg på samme, og der var nadver. Derefter var der fotografering af lejrdeltagerne på både normalvis og via drone. Der kom en udmelding fra køkkenet om, at maden var ved at slippe op. Derfor skulle alle bordhold rundt i området og finde spiselige ting i naturen. Disse ting blev så tilberedt på bål om eftermiddagen og blev bl.a. til velsmagende brændenældesuppe og skvalderkål frikadeller. Til aftensmad var der muslinge, pomfritter og frugt. Efter lejrbål var der en overraskelse i form af et natteløb.

Klik ind på www.fdf.dk/thisted1 og klik videre til Billeder siden og find i venstre side link til Sommerlejr 2021. God fornøjelse.

Torsdag

Billedserien starter egentlig onsdag aften med lederplanlægning og lederhygge. Under morgenmaden kom der en delegation af indfødte. Der var noget med nogle gamle T-shirts, som de meget gerne ville have igen. Det fik de. Til gengæld blev der aftalt festmiddag i aften med helstegt pattegris. Lejren blev delt i to med 4 bordhold på hver. Dagens program er ”Fjorddag med naturvejleder fra Jyllands Akvariet i Thyborøn”. Det ene hold gik i vandet om formiddagen og det andet om eftermiddagen. Det blev til fantastiske timer i vaders og med grej til at indfange, hvad der findes af liv under fjordens vandoverflade. Se dagens fotoserie på hjemmesiden. Det lykkedes for fotografen iført vaders at fotografere de mange ”fangster” og ind i mellem følge væbnernes sejladser på vandet med grønlændervendinger i kajak og sejlads med vandski. Vejret var perfekt med sol og nogen vind fra vest. Skøn festmiddag med spisning af lækker kød, salat og is til dessert. Også skøn og fredelig lejrbål, men til slut kom der en grov beskyldning fra de indfødte om, at vi skulle have taget deres skattekiste. De udfordrede os til en slags kamp i morgen kl. 10, hvor lejrdeltagerne er opsat på at yde deres bedste. Fortsættelse følger.

Klik ind på www.fdf.dk/thisted1 og klik videre til Billeder siden og find i venstre side link til Sommerlejr 2021. God fornøjelse.

Fredag

Børnene blev vækket af reveillen kl. 7.30. Det havde regnet kraftigt om natten uden at have generet noget særligt. 2. Piltene kom tilbage sent efter at have været på besøg hos væbnerne for ”at snuse” til livet som væbner på en lejr. Formiddagen var præget af tvekamp med de indfødte. Der blev dystet i helt nye utraditionelle former, som fremgår af billedserien på hjemmesiden og opslag på Facebook. Afslutningen blev mere i form af den traditionelle vandkamp med svampe og masser af vand. Væbner kørte en stor lukket trailer ind tæt på området. Da trailer dørene blev åbnet viste indholdet af lasten at bestå af masser af vandfyldte beholdere. Alle deltagere både store og små kom våde ud af dysten med en god oplevelse rigere.

Efter frokost gik nedbrydning af lejren i gang. Solen skinnede, og teltene nåede at tørre en del. Flaget blev taget kl. 15. Der blev uddelt lejrmærker til deltagerne og sagt tak for denne gang. Forældre afhentning på Corona sikret måde kl. 15.00 af puslinge, 15.30 af tumlinge og 16.00 af pilte. Væbnerne fortsatte med deres lejr på sejlcentret til lørdag.

En vellykket sommerlejr på de 2 destinationer på den tidligere efterskole på sejlcentret og ved havnen. En stor tak til alle, børn, forældre, ledere, tanter, onkler og rengøringshold, som har gjort det muligt igen at kunne afholde sommerlejr i FDF. Minderne vil leve videre.

Det er mit håb, at denne dagbog og de mange billeder på kredsens hjemmeside www.fdf.dk/thisted1 og på Facebook vil bidrage til gode snakke mellem børn, forældre og andre om livet på en FDF sommerlejr. God fornøjelse og god sommer. Med venlig hilsen. Webmaster.

Se fotoserierne på Billeder siden under Sommerlejr 2021.

Norgesturen 2019 i uge 31

Her følger nyt om Norgesturen 2019 med 44 deltagere fra Thisted 1 og Thisted 2.

Torsdag aften før afgang tidlig lørdag morgen var der information til de fremmødte forældre og tjek af bagage, fordeling af proviant til hele ugen, vejning af rygsæk m.m.

Lørdag morgen afgang til Hirtshals med forældre transport. Efter landgang i Norge startede fjeldvandringen.

Mere nyt følger fra turen.

Limfjord Midt Netværks sommerlejren 2019 på Sletten

Glemte sager fra sommerlejren

Glemte sager

Kniv fundet på Sletten, Æblegården.
Se foto til højre.

Kontakt 20 46 87 96 for nærmere information.

Søndag

Søndag eftermiddag kl. ca. 15.45 ankom 3 busser med en masse forventningsfulde børn og voksne til Det ny Sletten i solskin med frisk blæst til sommerlejren i Limfjord Midt Netværk med Kredsene fra Glyngøre, Hillerslev, Snedsted, Thisted 1 og Thisted 2. Der skulle slæbes bagage, telte rejses og flyttes ind i soverum. Pilte og væbnere rejste deres telte på deres eget område, hvor de kan være lidt for sig selv og være ”de store”. Da lejren var ved at være klar til at bo i, var der forfriskende saftevand og kage, flaghejsning, hvorefter børnene fik en tur rundt i området, vist grænser, som det er ”no-go” at overskride og forklaret dolkeregler m.m. På et tidspunkt begyndte duften af varm mad at brede sig over Sletten. Pasta, kødsovs og frugt til dessert. Hele lejren på ca. 200 børn, ”de store” og ledere spiser aftensmad sammen.

Dagen sluttede med lejrbål med sang, tjenersketch, landskampstemning, lejravis, afslutning med sognepræst Anne-Mette Grønborg Sørensen, som er med på lejren hele ugen. Til slut

Skoven synger aftensang.
Dagen var så god og lang.
Solens stråler lyser mat,
og man hører i mørke nat:
Aftenbønnen på Sletten.

Fortsættelse følger.

Fotoserier fra lejren vil løbende blive oploadet til Billeder siden, hvis teknik og tid tillader det.

Mandag

Planlægningen af dagen startede under lederkaffen i aftes. Straks efter morgenvækning starter morgengymnastik. Hen over dagen er der en lille hovedbrudsopgave, som man kan løse i ledige stunder og være med i lodtrækning om et gavekort til Tutten.

Lejrens tema er ”4 tiders lejr, alle tiders lejr”. Børnene oplevede i dag at være i Stenalderen. I formiddags efter morgenandagten med overskriften ”Den som ingen regner med” blev der lavet bål og tændt ild uden tændstikker, men alene ved brug af ståluld og strygestål. Kæmpe succesoplevelse, da det lykkedes for flere puslinge at lave ild. Der blev også snittet spyd til glæde for mange. Efter frokosten kom posten forbi med end del breve og pakker.
Eftermiddagsprogram var grænseoverskridende for de fleste, idet der ankom en masse levende fisk, som skulle slagtes, renses og gøres klar til at blive stegt på bål indpakket i vådt avispapir. Børnene skulle selv ælte dej til brød, som blev spist sammen med fisken. Det var perfekt vejr til denne aktivitet med køligt og delvist overskyet med enkelte regndryp. Lejrbålet blev flyttet indendørs på grund af regnbyger. En rigtig god lejrdag er ved at være til ende.

Søen blank og stille står
beder med på Fadervor.
Gennem natten stille, tyst,
hører jeg den milde røst:
Aftenbønnen på Sletten.

Fortsættelse følger.

Tirsdag

Bronzealder tiden. Lejren vågnede op til en dag med kraftig blæst og vekslende skydække. Efter morgengymnastik, flaghejsning, morgenmad og morgenandagt med dagens husker: ”En fremmed er en ven, du ikke kender endnu” var der afgang til Æblegården, hvor der er fine værkstedsfaciliteter. Her blev der arbejdet intenst med fremstilling af bronzealdersmykker og redskaber som filtning, fedtsten, hyldeperler, knogleperler, læderting m.m. Der blev også mulighed for at se FDFs museum. Der var stor interesse hos børnene for se og høre om FDFs historie.
Svømmepølen er ude af drift, så flere børn snakkede på hjemvejen om at tage et bad under bruseren, inden Tutten åbnede. Fri leg indtil aftensmad.

Dagen sluttede med gudstjeneste i Eneboerens Hule med sognepræst Anne-Mette Grønborg Sørensen. En fantastisk højtidelig aften under de grønne trækroner afsluttende med

Vi tror en kærlig Gud
har brug for disse hænder
og det i dag er os,
Han fuld af ømhed sender
ad Kristus-vejen ud
mod grænser, ingen kender.

Tilbage i lejren igen var der kage, udtrækning af vinder af Dagens fidus og lejravisen ”Runestenen”. Læsning af godnathistorie. Endnu en skøn lejrdag er ved at være til ende.

Fortsættelse følger. Se fotoserier på Billeder siden.

Onsdag

Jernalderen. Det blev en dag med sol, blæst og byger. Aktiviteterne foregik hjemme på lejrens område. Dagsprogrammet fulgte traditionen med morgengymnastik, flaghejsning, morgenmad og morgenandagt, hvor dagens husker var ordet ”venner”. Derefter startede temaet om jernalderen op. De 15 bordhold blev via skattekort sat sammen til 5 stammer med hver deres høvding. Disse 5 stammer kunne hver især udvinde en speciel ressource, som kunne ”byttes” i butikken midt på pladsen.

Om eftermiddagen skulle hver stamme ”styre” deres færdighed i deres egen landsby. I deres egen landsby fik de også snoren, som de skulle perler sætte på. Målet var dermed, at stammerne endte op med 5 færdigheder, som blev synliggjort ved hjælp af perler i 5 farver. Børnene gik selv rundt mellem landsbyerne og blev gode venner med dem, så de sammen kunne stå stærkere overfor omverdenen. Dagens tema sluttede med, at en kæmpe portion dej blev til snobrød til alle.

Dagens middag var kylling, kartofler, brun sovs og koldskål.

En dejlig lejrdag sluttede med lejrbål, sketch, sang, musik og til sidst aftenandagt, inden børnene fik kage, hvorefter der var godnat læsning.

Se fotos fra dagen på ”Billeder” - siden 4. del.

Torsdag

Vikingetiden. Det blev igen en kølig dag med mest blæst og byger. Morgenandagten blev flyttet indendørs på grund af regnvejr. Dagens husker var ”at være tilgivende”. Inden morgenandagten lykkedes det dog at tage det traditionelle lejrfoto i tørvejr med Det ny Sletten som baggrund.

Efter morgenprogram og morgenandagt deltes lejrdeltagerne i 2 flokke, som gik ad 2 ruter til Himmelbjerget. Der var indlagt ”viking aktiviteter” med bl.a. tovtrækning, kast med økser (af træ) på ruterne både ud og hjem. Begge ruter havde så brat en opstigning, så et par tumlinge børn spurgte en leder, om man skulle have iltmaske på for at nå helt til toppen.

Tante-onkelholdet sørgede for en fin frokost i det fri på Himmelbjerget. Alle havde mulighed for at komme op i tårnet. Det blev dog en kort fornøjelse, da den kraftige vind gjorde det svært at nyde udsigten. Vel tilbage i lejren fortsatte man vikingeaktiviteter med bl.a. at ”løfte i flok”.

Aftensmad, boller i karry og vikingepandekager med is til dessert. Lejrbålet blev afviklet indendørs på grund af regnvejret. Det blev både festligt, fornøjeligt med sjov og alvor, hvor musikken blev leveret af et 5-mandsorkester. Den sidste sang traditionen tro efter afslutning var Skoven synger aftensang.

Her følger 3. vers:

Kirkeklokkens bedeslag
takker for den gode dag.
Snart dens lyd forstummer hen,
Og man hører nu igen:
Aftenbønnen på Sletten.

Orkestret spillede flere ekstra numre efter lejrbålet, mens børnene fik kage før sengetid. Igen en vellykket lejrdag var ved at være til ende.

Fredag

Lejrens sidste dag startede med flot solskin, reveille, morgengymnastik til levende musik og morgenmad. Til morgenandagten i det fri målrettet børn og unge havde Anne-Mette igen en dagens husker med: ”At være tilgivende”. Så startede oprydning og pakning af personlig bagage, nedtagning af telte i skønt solskinsvejr og rengøring af soverum. Middagen i det fri bestod sædvanen tro af grill ben, pølser, bagt kartoffel og salat.

Sideløbende med nedbrydning af lejren fortsatte flere af aktiviteterne, som børnene igen fordybede sig i. Ved godt 15.00 tiden dukkede forældrene op for at afhente deres børn. Efter et kort lejrbål blev flaget taget for sidste gang på denne sommerlejr. Til slut blev der blæst retræte. En højtidelig og smuk afslutning. Afsked med børn og ledere og en stor tak til alle, som bidrog til at gøre denne sommerlejr minderig og vellykket.

Så manglede der blot for lederne at gøre lejren klar til aflevering med gulvvask m.m. Køkkenet havde af resterne tryllet flere lækre retter frem til lederne, så de fik tilført energi til at køre hjem på ovenpå en fantastik og aktiv uge hver dag fra kl. 7.00 til ca. 24.00. Efter ro i lejren hver aften ca. kl. 22 samledes lederne, tanter og onkler til gennemgang af næste dags program afsluttende med sang og hyggesnak.

Det er forklaringen på, at flere fotoserier starter med fotos fra lederplanlægningen sidst på aftenen, fordi tiden efter retræten kl. 21.30 blev udnyttet til at få opdateret hjemmesiden med fotos fra den pågældende dag.

Rigtig god sommer til alle.

Hilsen og god fornøjelse med at se glimt fra lejren på de 6 fotoserier.

Klik her fdf.dk/thisted1/billeder/

Jens Kristian Eriksen
Webmaster

Sommerlejr på Hvide Klit 2018

Lørdag lige over middag ankom 2 store busser til Hvide Klit med en flok forventningsfulde børn. Programmet i stikord: Velkomst og flaghejsning. Spisning af madpakken. Dernæst var der indkvartering og bordholdsinddeling. En tur i området og en kort soppetur. Før aftensmad kom alle en tur i tidsmaskinen, og da børnene igen kom ind i spisesalen, havde lederne på 10 minutter skabt festlige rammer for en nytårsaften, og tante-onkel-holdet havde sørget for en lækker 3-retters-menu. En fantastisk nytåraften med dronningens nytårstale, bordbomber, sketch med 90-års fødselsdag og "raket-affyring".

Søndag. Op kl. 7.00. Det vil sige de fleste børn var allerede oppe, så det var en let opgave. Spændende morgengymnastik under ledelse af en "viking". Morgenmad og morgenandagt. Så kom alle i tidsmaskinen. Der vil på et tidspunkt blive uploaded en video. Dagens program var et afvekslende løb med 10 stationer med forskellige viking aktiviteter. Så fulgte forfriskende badning i Kattegat med lækker sandbund. Aftensmad. Lejrgudstjeneste med sognepræst Anne-Mette Grønborg Sørensen. Dernæst delte lejren sig i 2 dele: Den ene del valgte at se fodboldkamp på storskærm i spisesalen. Den anden del valgte at gå til stranden, hvor der blev bygget kanaler, slotte m.m. Da børnene havde fået læst godnathistorie, samledes lederne til planlægning og hyggeligt samvær.

Mandag. Op kl. 7.00. Dagsprogram: Morgengymnastik, flaghejsning, morgenmad. Morgenandagt udendørs med efterfølgende tovtrækning. En spændende tur i ”tidsmaskinen”. Maskinen stoppede ved stenalderen. Børnene kunne frit vælge mellem stenalder boder efter interesse og opholde sig der, så længe de havde lyst. Det var en succes, og der blev lavet en masse stenalder ting. Badning, middag efterfulgt af lejrbål med sjove indslag, musik og sang. Afslutning. Kage og godnathistorie. Ro i lejren efter retræten. Lederplanlægning og hyggeligt samvær. En skøn lejrdag sluttede omkring midnat.

Tirsdag. Op kl. 7.15. Dagsprogram: Morgengymnastik, flaghejsning, morgenmad. Morgenandagt igen udendørs med efterfølgende aktivitet, hvor bordholdene med deres kroppe byggede i højden. Men allerede ved dagens start blandede en kæmpe dinosaur sig mellem børnene, og da de var inde i tidsmaskinen, gik der ”forvirring” i årstallene, så man kom både tilbage og frem i tiden. Hvert bordhold skulle så designe en dinosaur og bygge en i det materiale, som var udleveret. Det var dog også muligt ”at købe” sig til flere materialer via forskellige ”tjenester”. Billeder viser både forskellighed og stor fantasi. Efter middag, tut og siesta var der løb inden for lejrområdet. Der var blevet fundet et par store dinosaur æg, hvorfor man frygtede, at et par hurtigt voksende dinosaurunger skulle være i området. Dernæst var der badning, aftensmad og lejrbål uden væbnerne, som var på tur. Kage og godnat læsning. Igen lederplanlægning og hyggeligt samvær.

Onsdag. Ud over tidligere nævnte dagsprogram kom der 2 studerende fa Aalborg Universitet i hvide kitler (se fotos på Billeder siden) og lavede et spændende kemishow med knald, røg og farver. Over middag kom der 2 busser og hentede os alle. Turen gik til Sæby, og alle børnene fik udleveret en 50-er. Med start fra havnen gik man klassevis til torvet for at omsætte formuen til ting og sager. Flere valgte den flotte tur frem og tilbage langs åen med ænder og ællinger. Efter hjemkomsten var der badning, aftensmad og lejrbål. Så var der natteløb, med guldgravning, sherif, banditter, som alle ville have del i guldet. De fundne guldstumper blev omsmeltet til ”ægte” guldbarrer. Omsider aftog ”guldfeberen”, og der blev ro i lejren. Endnu en dag med godt vejr var til ende og lederne kunne samles til hygge og gennemgang af torsdagens program.

Torsdag. Børnene fik lov til at sove ”lidt længere” efter natteløbet i aftes og blev vækket kl. 7.30. Efter flaghejsning, morgenmad og morgenandagt kom børnene igen i tidsmaskinen, som stoppede ved året 1787. Det var stavnsbåndets tid i Danmark. Lidt danmarkshistorie om den tid. Præsentation af en herremand, ridefoged, datidens undervisere i skole og latinskole (kun for drenge). I bordhold skulle børnene fremstille forskellige ting til herremanden. Der var også øvning i at bukke og neje og visning af datidens kost med fedtemadder og slæbesild. Undervisning med salmevers og latinskole. Børnene gik vældig op i det alt sammen. Da det blev middag, var der dog stor glæde over, at tidsmaskinen igen førte os til 2018, og der blev sat boller i karry og koldskål på bordene. Efter tut og siesta blev tiden skruet tilbage til 1788, hvor stavnsbåndet blev ophævet, og bønderne blev frie og kunne sælge deres varer til, hvem de ville, hvilket skabte lettelse og glæde. Badning, spisning og lejrbål. Igen en god lejrdag. Ro i lejren med retræte kl. 21.45. Piltene fik til kl. 22. Kl. 22.30 lederplanlægning og hygge.

Fredag. Børnene blev vækket kl. 7.30. Rygterne gik på, at nogle pilte havde været noget tidligere oppe og været på drilletogt i væbnerlejren. Væbnerne opdagede ret hurtigt, at de manglede deres colaer, som blev efterlyst. Det førte bl.a. til en ransagning i pilteteltene. På mystisk vis dukkede der cola op. Derfor blev der trukket pløkker op og telte lagt ned.
Flaghejsning blev noget af en sus oplevelse, da væbnerne kom med fane og trommehvirvler. Der blev ved med at komme FDFere frem bag Hvide Klit, fordi Bording FDF fra nabolejren ”Klitten” var blevet inviteret med til flaghejsningen.
Senere førte tidsmaskinen os til cowboys og indianer tiden, som blev temaet for årets vandkamp. Dernæst måtte børnene prøve væbnernes glidebane, og så var der en kort badning i Kattegat. Frokost med biksemad og madder. Forældreafhentning senere på eftermiddagen med bl.a. p-vagter, hygge med kaffekurv, lejrbål (uden bål på grund af afbrændings forbud i denne uge). Ca. kl. 17.30 var der hjemrejse, hvorefter lederne gik i gang med at feje og rydde op, så lejren kunne afleveres lørdag i henhold til kontrakten. Dernæst var der fællesspisning udendørs i aftensolen med væbnerne, som først blev afhentet med bus lørdag formiddag efter, at væbnerlejren var nedbrudt, og lastbilen med grejet var pakket. De ankom planmæssigt til Thisted ved 13-tiden. Ca. en time senere var alt grejet læsset af og under tag i begge kredshuse.

En fantastisk sommerlejr med skønt sommervejr hele ugen og gode oplevelser var til ende.

Se fotoserierne på Billeder siden.

Aktuelt lige nu i FDF

Klik her

Her er en knap