Samværsregler
Her er FDF Aulum Samværsregler og
retningslinjer i forhold til sociale medier
Nedenstående samværsregler er gældende ved alle aktiviteter – fra det ugentlige klassemøde til dagsarrangementer, ture og lejre, hvor FDF Aulum er arrangør.
Alle kredsens unge og voksne er gjort bekendt med vores samværsregler. Samværsreglerne godkendes af bestyrelsen og ledermødet én gang årligt.
Samværsreglerne er lavet for at forebygge mod ethvert overgreb på børn og unge. Herunder selvfølgelig seksuelle. Men reglerne er også lavet for at tage hensyn til den enkelte deltager og dennes personlige grænser, som kan variere meget fra deltager til deltager.
Endelig er samværsreglerne lavet for at undgå, at der opstår uretmæssig mistanke mod en medarbejder. Derfor skal alle medarbejdere i FDF Aulum undgå at komme i situationer, som efterfølgende kan give anledning til mistanke.
Det undgår de blandt andet ved at være rollemodeller for deltagerne og ved altid at kunne stå inde for deres opførsel og deres handlinger – i det hele taget ved at leve op til FDFs lederideal.
1. DRENGE OG PIGER, MÆND OG KVINDER SOVER HVER FOR SIG
Det vil sige i hvert deres soverum, telt eller bivuak. Ligeledes sover lederne som udgangspunkt ikke sammen med børn/unge. I tilfælde af, at dette ikke kan håndhæves, skal der sove min. to voksne af samme køn sammen med børnene.
2. DER ER ADSKILTE TOILET- OG BADEFORHOLD FOR DRENGE OG PIGER
Desuden bader ledere aldrig sammen med deltagere af modsatte køn, ligesom ledere kun må bade sammen med deltagere (af samme køn), hvis der er mere end én leder til stede.
Ovenstående gælder også i forhold til omklædningsforholdene ved badning i sø, hav, pool eller lignende.
3. VI BRUGER ET ORDENTLIGT, SOBERT OG RESPEKTFULDT SPROG
I FDF Aulum skal alle, både ledere, unge og børn have en god, positiv og respektfuld omgangstone. Alle skal være opmærksomme på, at ens bemærkninger nemt bliver modtaget anderledes, end de var tiltænkt – tænk på, hvordan vi taler til andre. Sjofle tilråb, slang og lignende kommentarer, der kan såre, er ikke acceptabelt.
Ledere skal altid være rollemodeller for en ordentlig omgangstone, så derfor gælder ovenstående i høj grad også lederne indbyrdes.
4. DET SKAL EFTERSTRÆBES, AT DER BÅDE ER MANDLIGE OG KVINDELIGE LEDERE
I FDF Aulum er udgangspunktet, at der både er mandlige og kvindelige ledere tilknyttet alle klasser, og at der ligeledes deltager ledere af begge køn på ture og lejre.
Mangel på det ene eller andet køn vil dog aldrig stå i vejen for, at en tur eller weekend gennemføres. Der skal dog gøres alt for at finde en løsning, så der er voksne af begge køn, deltagerne kan gå til.
5. KÆRESTERI MELLEM EN MEDARBEJDER OG EN DELTAGER ER IKKE TILLADT
I FDF Aulum er det ikke tilladt for ledere og assistenter, at indlede et forhold til børn og unge. Det gælder, uanset om vedkommende er over den seksuelle lavalder og uanset, hvor ligeværdige de to måtte virke.
I forhold til samleje er FDF Aulum i øvrigt underlagt straffelovens § 223 og §225 den såkaldte ‘træner- og skolelærerparagraf’. Det har ingen betydning for lovligheden, at deltageren selv er villig eller måske selv opfordrer til seksuelt samvær.
6. ALLE MEDARBEJDERE ER TJEKKET I DET CENTRALE KRIMINALREGISTER
I FDF Aulum er der indhentet børneattest på alle ledere, assistenter over 15 år, samt andre frivillige voksne medarbejdere, der deltager i vores arrangementer, ture og lejre. De er derved blevet tjekket for pædofili domme i Det Centrale Kriminalregister.
7. ØL, VIN, SPIRITUS SAMT EUFORISERENDE STOFFER ER FORBUDT
I FDF Aulum medbringer eller indtager ingen øl, vin, spiritus samt euforiserende stoffer ved kredsens aktiviteter og arrangementer. Dette gælder også på evt. ud- og hjemrejse.
Dog er det i orden, at ledere og bestyrelse nyder alkohol ved sociale arrangementer kun for dem og evt. deres familier, men det er ikke accepteret at beruse sig. Man indtager dog ikke alkohol i sin forbundsskjorte.
8. RYGNING
Rygning er ikke tilladt indendørs i Kredshuset og heller ikke andre steder, hvor børn og unge opholder sig.
Retningslinjer i forhold til sociale medier
Generelt så gælder FDFs øvrige samværsregler også de sociale medier, men nedenstående er et tillæg særligt i forhold til sociale medier.
Kontakt må kun etableres af barnet selv. Ledere må ikke opsøge kredsens børn gennem sociale medier.
Det er lederens eget valg at acceptere kontakten, men ved accept vedkender lederen sig at være FDF‐leder også uden for FDF‐aktiviteter. Han/hun forventes derfor også gennem de sociale medier at leve op til FDFs værdigrundlag og samværsregler.