FDFs samværspolitik

Gældende alle medlemmer af FDF.

Alle medlemmer skal udvise god opførsel, som karakteriseres ved:
At børn er gode kammerater, når de møder andre børn og voksne med respekt, åbenhed og omsorg. At voksne er forbilleder. som går forrest i at skabe det gode og inkluderende børnefællesskab og voksenfællesskab. I FDF er alle ligeværdige, og derfor skal voksne være opmærksomme på ikke at anvende deres position til at sætte børn, unge eller andre voksne i en svær og ubehagelig situation.


For alle gælder det, at I FDF bruger vi et ordentligt og respektfuldt sprog, når vi taler med og om hinanden. Mødet mellem mennesker er centralt, også selvom mødet ikke er et fysisk møde, og derfor gælder normerne for god opførsel i det fysiske møde såvel som i det digitale møde. Det er de voksne, som er ansvarlige for at skabe rammerne for denne kultur, og gå forrest, hvis noget skal ændres.


I FDF er vi opmærksomme på, hvordan vi er sammen både børn, unge og voksne imellem for at sikre et trygt miljø, som er karakteriseret ved åbenhed, samtaler og refleksioner over, hvordan FDF er bedst. Således kan vi reducere nedværdigende og uacceptabel adfærd, og sikre at hverken børn, unge eller voksne bliver mødt af forskelsbehandling på grund af alder, køn, udseende, seksuel orientering eller etnicitet.

- Vedtaget af FDFs landsmøde 2022

FDF Eskilstrups samværsregler

Med disse regler, er det vigtigt at understrege, at målet langt fra er at ende i en situation, hvor lederne ikke tør være tæt på børnene – herunder have den kropskontakt, som både er en naturlig del af samværet i kredsene, og som børn har brug for. Med andre ord skal der selvfølgelig stadig være plads til et klap på skulderen og en trøstende omfavnelse til det barn, som har slået sig. En leder skal naturligvis fortsat kunne tage et barn på skødet og give teenageren et knus. Det skal være barnets og den unges grænser, som danner udgangspunkt for, hvor tæt voksne skal være på dem. Samtidig er det en forudsætning for at bevare nærheden og det gode samvær i kredsen, at man i ledergruppen er enige om, hvordan man omgås børnene - hvad er acceptabelt, og hvornår går man over stregen?

I dette dokument defineres leder som et medlem som har et lederansvar til et arrangement eller møde.

I FDF Eskilstrup er der ALTID minimum to voksne ledere til stede. Kan dette ikke imødekommes, aflyses mødet/arrangementet. Derudover tilstræbes det at der altid er en leder af hvert køn til stede.

Som leder over for medlemmer med familiær relation, skal man være opmærksom på ikke at forskelsbehandle, på både godt og ondt. Lederne skal hjælpe sine medledere ud af situationer, hvor man er inhabil på grund af den familiære relation.

Der indhentes børneattest på alle ledere og assistenter over 15 år hvert tredje år.

Soveforhold

I respekt for den enkeltes blufærdighedsgrænser sover personer af forskellige køn hver for sig. I praksis vil det sige i hvert deres soverum, telt eller bivuak. På samme måde skal ledere og deltagere sove hver for sig. Der kan være omstændigheder, hvor der kan afviges fra dette. Her er det ledernes ansvar at sikre, at overnatningen foregår under hensyntagen til alle..

Kæresteri mellem en leder og en deltager er ikke tilladt.

Ingen leder må have et forhold til medlem. Det gælder uanset om vedkommende er over den seksuelle lavalder og uanset, hvor ligeværdige de to måtte virke.

Sex er ikke tilladt, for hverken unge medlemmer eller ledere.

(Ifølge straffelovens §§ 222, 224 og 225 er det ulovligt at have samleje eller anden kønslig omgang med børn under 15 år. Dertil kommer ’folkeskolelærerparagraffen’, som er straffelovens § 223. Jævnfør denne paragraf er det ulovligt at have samleje eller anden kønslig omgang med unge under 18 år, hvor du er træner/lærer/instruktør. Det har ingen betydning for lovligheden, at deltageren selv er villig eller måske selv opfordrer til seksuelt samvær.)

Bade- og toiletforhold

I respekt for den enkeltes blufærdighedsgrænser skal det være muligt at omklæde alene eller sammen med deltagere af samme biologiske køn. Ved et almindeligt bad uden tøj på bader voksne ikke sammen med, eller er til stede samme. med, deltagere af modsatte biologiske køn, ligesom voksne kun bader, eller er til stede, sammen med deltagere af samme biologiske køn, hvis der er mere end én voksen til stede. Ledere bader kun sammen med deltagere, i situationer hvor der ikke kan undgås, f.eks. i svømmehal eller badeland.

Kommunikation og sociale medier

Kommunikation til medlemmer går altid via forældre/værge, indtil medlemmet er 13 år. Herefter går kontakten til forældre og medlemmer efter aftale med forældre, dog skal medlemmer under 18 fortsat have forældre/værges underskrift, når underskrift er påkrævet.

Ledere må gerne acceptere venskab, anmodninger og beskeder med medlemmer på sociale medier som Facebook, Instagram og Snapchat. Lederen er dog i sin fulde ret til at afvise disse.

Ledere må aldrig selv opsøge medlemmer på sociale medier med anmodninger, private beskeder eller lignende. Dog kan der anvendes fælles Messenger-grupper til kommunikation, ved aftale med medlemmer og forældre.

Sprogbrug

I FDF bruger vi et ordentligt og respektfuld sprogbrug jf. FDFs samværspolitik.

Rusmidler og rygning

Alkohol og euforiserende stoffer er forbudt at indtage op til og under møder, ture, lejre og arrangementer hvor børn/unge deltager og lederne har ansvaret for medlemmer. Som leder er det forbudt at drikke energidrik foran medlemmerne.

Medlemmer under 18 år må ikke indtage genstande med stort koffeinindhold, som energidrik, kaffe og lignende.

Rygning til børnemøder er forbudt.

Rygning på ture og lejre foregår kun på et tydeligt defineret sted, væk fra aktiviteten. Medlemmer skal aldrig se en leder ryge.

Hvis et medlem eller leder under 18 år ryger, skal vi have forældre/værges tilladelse til dette, og tobakken skal medbringes med hjemmefra. Det er ikke tilladt for medlemmer at købe ny tobak eller at få ledere til at købe ny tobak til dem. medlemmer skal desuden være 15 år eller derover for at vi godtager en rygetilladelse.

- Opdateret d. 11/11-2023