Nyt kursus for unge ledere var en kæmpe succes

Påsken var fyldt med friske FDFere, der tog på kursus rundt omkring i landet. Her blev også det nye kursus for unge ledere, KursusPLUS, afviklet for første gang.

04. May 2022
Stina Lykke Hyllested Volf

Der er nogen, der tror, at de sjove kursusoplevelser slutter, når man bliver for gammel til at komme på seniorkursus. Det er en falsk påstand efter denne påske, hvor KursusPLUS - et helt nyt kursus for unge ledere - blev afviklet første gang.

Kurset er for unge ledere i alderen 19-25 år og gennemføres i samarbejde med Silkeborg Højskole. De første 46 deltagere var af sted denne påske.

Kurset var delt op i to spor, reflektionsgrupper og praktiske grupper, hvor der både hovedet og kroppen skulle bruges. Grupperne kørte sideløbende og gjorde plads til det store fællesprogram, hvor det om aftenen var valgfrit, om man deltog eller hellere ville hygge og snakke.

Hvor der ellers kan være en tendens til at træde ud af kursusmiljøet, fordi man får børn, rummer kurset også børnefamilierne. Netop det er med til at skabe grundlag for, at FDF på sigt ikke mister vigtige lederkræfter.

Et kursus i samskabelse

En af de største forskelle fra seniorkurserne til de 15-19-årige, er, at på seniorkurserne bliver der lavet program for deltagerne. På KursusPLUS er deltagerne selv med til at skabe programmet og vælger, hvor meget de vil tage del i fællesskabet. Udover at få konkrete redskaber og hjælpemidler med hjem til kredsarbejdet, skabes der også et levende netværk for unge ledere i hele landet. Det er de unge ledere, der skal videreføre FDF og dets værdier. Her er det en fordel at kende til, hvem man skal kontakte, hvis man har en vild ide eller bare gerne vil være instruktør på et kursus.

Den eneste udfordring på kurset var, at der ikke var nok tid. Selv når der ikke var gruppeprogram, udviklede de engagerede deltagere på deres ideer eller på igangværende projekter.

- Det er de unge ledere, der skal videreføre FDFs arv, og jeg tror, der er flere af deltagerne på KursusPLUS, der kommer til at være engagerede på mange måder i FDF, fortæller Simon Hansen, der var med i styregruppen og instruktør på gruppen 'Projektledelse'.

Hvad får deltagerne med hjem?

Tre af deltagerne fra KursusPLUS er blevet spurgt om, hvorfor de har valgt at tage af sted, og hvad de tager med hjem til kredsarbejdet fra kurset. Læs om deres oplevelse herunder:

 

Morten, 21 år

Leder i FDF Skovlunde 

Deltog i grupperne F*cking Forkyndelse og Spil Sammen

- Jeg tog Først og fremmest med for at blive bedre til at være leder, men også til at bruge musikken, som jeg også er en del af, til kredsen og i FDF-regi. Måske også for at få lidt mere pust i de gamle tankegange. Der er nogle instruktører her, som jeg vidste ville komme, som jeg har set op til tidligere, som er kommet med nogle ret energirige og livlige aktiviteter og måder at se tingene på, som man godt kan få lidt mere af, når man nu er her. Jeg kommer helt klart til at tage noget andagtsmæssigt med hjem i forhold til, hvordan man kan gøre det på nogle bedre og mere inkluderende måder. Jeg har fået mere mod til at gøre det anderledes, end hvad man bare lige kan finde på, og at man også har lyst til at bruge mere tid på FDF, når man kommer tilbage til kredsen.  

Rosalia, 20 år

Leder i FDF Odense 3

Deltog i grupperne Lederen i kredsen og Tons, turbo, adventurerace & fuld smadder!

- Jeg valgte at tage af sted, fordi jeg ikke havde været på så mange seniorkurser, men stadig havde lyst til at tage på kursus. Så da jeg så at, der var et kursus for unge ledere, vidste jeg med det samme, at jeg skulle afsted og efter fem helt igennem fantastiske dage på Silkeborg Højskole tager jeg blandt andet en masse nye relationer med mig hjem. Desuden har jeg lært en masse nyt og fået inspiration til, hvordan jeg kan lave møder for mine væbnere, seniorvæbnere og seniorer. 

Maja, 22 år

Leder i FDF Gammel Holte Vedbæk

Deltog i grupperne Projektledelse og Friluft - det’ livet

- Jeg er taget afsted for at få ny inspiration og møde nye mennesker. Jeg synes, at jeg har fået rigtig meget ud af Projektledelse, og der er kommet noget konkret, som jeg har lyst til at gå hjem og lave videre på, det synes jeg er fedt. Jeg har fået ny inspiration fra min gruppe Friluft det' livet, hvor jeg har fået nye ideer til, hvad man kan snitte og lave over bål.