Som forældre er I det allervigtigste i jeres børns liv, og derfor savner de jer, når de er væk hjemmefra i længere tid end sædvanligt. Hjemve er et udtryk for al den glæde og kærlighed, jeres børn har til jer, og som ikke helt har et sted at være, når I ikke er der. Det er altså ikke en ond ting eller noget farligt, men noget helt naturligt, og hjemve bliver først et problem, når vi håndterer det på en uhensigtsmæssig måde.

Hjemve opstår især, når man får tid til at tænke over, at ens forældre ikke er der. Oftest er det i soveposen, inden man skal sove, eller sidst på lejren, når man er blevet træt og måske sidder og slapper lidt af for sig selv. Nogle ting kan forværre hjemve, eksempelvis hvis man taler i telefon med sine forældre, eller de kommer forbi på besøg, inden lejren er slut. Det giver børn en falsk oplevelse af, at forældrene er tæt på, og når man lægger på eller vinker farvel, vil savnet ofte være langt større end det savn, der var der inden opkaldet eller besøget.

Hvad gør lederne i FDF for at håndtere hjemve?

I FDF starter lederuddannelsen allerede i 15-16-årsalderen. Derfor har alle lederne i kredsen stor erfaring, også når det handler om børn, der har hjemve. Som udgangspunkt sikrer vi, at der altid er aktiviteter for børnene, så tankerne går på glade ting i legen med vennerne og mødet med lederne. Der er altid en nærværende voksen til stede, der kan byde ind med hyggelig snak, sjov leg eller lidt omsorg, hvis det er det, der er brug for.

Desuden tager vi det meget alvorligt, at jeres børn er glade og trives. Lederne diskuterer altid løbende, hvordan det går, når vi er på tur og i det daglige, og om der er nogen, der kunne bruge lidt hvile eller ekstra omsorg. Desuden er der altid ledere tilstede ved sovetid, indtil børnene sover.

Hvad kan I som forældre gøre?

Der er nogle gode råd, som i forældre bør benytte jer af.

- Undlad at ringe. Vi ved godt, at I også savner jeres børn, men det er forstyrrende for vores aktiviteter og det forværrer oftest hjemveen betragteligt. Vi forsøger ved hjælp af blandt andet sociale medier at opdatere jer derhjemme så meget som muligt, når vi er på tur, så I kan følge med. Det vigtigste at huske er, at intet nyt er godt nyt.

- Forbered jeres børn. Tal med børnene om, at det er helt i orden at have hjemve og savne dem derhjemme. Lær dem, at de skal tage fat i en leder for at blive trøstet, når det sker. I bør under ingen omstændigheder love dem ting som “hvis du bliver ked af det eller får hjemve, kommer jeg og henter dig”. Hvis barnet først har hørt dette, er det den eneste løsningsmulighed, de kan acceptere, og så er det umuligt for os ledere at trøste på nogen måde. En sådan besked øger risikoen for, at jeres barn kommer hjem før tid og dermed går glip af nogle af de sjove, udfordrende og lærerige oplevelser, vi så gerne vil give dem.

- Tal om brug af mobiltelefon. Mange børn har mobiltelefoner, og vi oplever af og til, at børn ringer hjem i smug i stedet for at gå til en leder. Udover at det undergraver tillidsforholdet, der opbygges mellem børn og ledere i FDF, så bidrager det også til en usund kultur, hvor man ikke søger at løse sine problemer, hvor de opstår, men altid lægger dem over på forældrene. Vi tror, at det ikke er sundt for et barns udvikling mod at finde et ståsted at møde verden fra, hvilket er vores ambition i FDF. Lederne kontakter naturligvis forældrene, hvis det bliver nødvendigt.

Vi glæder os altid til at tage på tur og lejr med jeres børn, og vi vil dem kun det bedste! FDF skal være både sjovt og udfordrende, og når vi i fællesskab klarer udfordringerne, vokser vi alle, og så er vi klar til at tage fat på endnu større udfordringer næste gang.