FDF Nykøbing Mors fik 33 nye medlemmer i coronaår

I FDF Nykøbing Mors var 2020 et år med stor medlemsfremgang trods flere perioder med nedlukning. Kredsleder Poul Kjær Torbensen fortæller om kredsens arbejde med PR og de nye medlemmer.  

10. Feb 2021
Ida Sofie Kristensen

Foto: FDF Nykøbing Mors

Da FDF Nykøbing Mors i slutningen af 2020 lavede indberetning til forbundet, kunne de skrive hele 33 flere medlemmer på deres indberetning, hvoraf størstedelen er kommet til siden august.

Dette på trods af at 2020 har budt på flere perioder med nedlukninger af foreningslivet, og at FDF generelt har været afviklet anderledes end normalt.

- Vi lukkede ned ligesom alle andre i marts sidste år, fortæller Poul Kjær Torbensen, der er den ene af to kredsledere i FDF Nykøbing Mors.

- Det blev til nogle enkelte påskeaktiviteter inden for de retningslinjer og med de muligheder, der var, i foråret 2020, men ellers kom vi først rigtig i gang med FDF igen, da vi nåede frem til sommeren, fortsætter han.

Alligevel er kredsen vokset fra de 57 medlemmer, de indrapporterede i slutningen af 2019 til at tælle 90 medlemmer pr. 31. december 2020. Forklaringen skal ifølge Poul Kjær Torbensen bl.a. findes i et målrettet kredsarbejde for at skaffe flere medlemmer.

- Vi har i de sidste år fået flere nye ledere og dermed ressourcer til flere børn i vores klasser. Så vi besluttede, at det var nu, vi rykkede på en indsats for at hente flere medlemmer til kredsen, fortæller han.

”I FDF kan du starte hver uge”

I FDF Nykøbing Mors lokaliserede man én særlig forskel på FDF og andre fritidstilbud i lokalområdet:

- Hvis du gerne vil gå til svømning, dans eller badminton, er du som regel nødt til at vente, til den nye sæson starter op. Vi har flere gange oplevet, at mange forældre tror, det også er sådan i FDF, fortæller Poul Kjær Torbensen.

- Men i FDF kan du starte hver uge; du kan bare dukke op og være med! Derfor blev det netop dét budskab, vi tog udgangspunkt i, da vi ville skabe opmærksomhed på kredsen, fortsætter han.

Kredsen lavede A3-skilte i krydsfigner med budskabet på den ene side og billeder med kredsens medlemmer, liv og leg på den anden side og opsatte dem (efter aftale) ved lokale skoler, ved kredshuset (der ligger ud til en skolevej) og ved trafikknudepunkter i byen. Sidstnævnte var der en helt særlig grund til:

- Vi tror på, at forældrene har rigtig meget at skulle have sagt ift. de fritidsaktiviteter, børnene ender med at gå til, siger Poul Kjær Torbensen.

- Man skal ikke undervurdere potentialet af, at far eller mor siger ”Hvad med at gå til FDF?” hen over aftensmaden. Derfor opsatte vi ikke kun skilte dér, hvor vi vidste, børnene var, men også dér, hvor vi ved, forældrene færdes i hverdagen, fortæller han videre. 

Resultatet blev en bred tilstrømning af medlemmer mange forskellige steder fra; og altså ikke kun fra én klasse eller skole. De nye medlemmer strækker sig fra børn i puslingealderen og helt til væbnerne:

- Vi fik sågar tilgang til vores væbnerpiger ind ad døren, der ikke tidligere havde haft tilknytning til FDF, men som gerne ville prøve det af, fortæller Poul Kjær Torbensen.

- Og de unge kan som bekendt være lidt svære at friste, fordi der er så mange andre ting, der trækker i dem i fritiden – så dem var vi naturligvis super glade for, at vi også kunne nå, fortsætter han. 

Samtidig fik kredsen også et par tidligere medlemmer tilbage - nu i en alder, hvor de kan løfte lederansvar.

Fællesskabende leg

I perioder, hvor det har været muligt at afvikle FDF, har de mange nye medlemmer givet lederne i FDF Nykøbing Mors flere ansigter og mere aktivitet at holde styr på ved de ugentlige møder. Alligevel har lederne også altid et fokus på, at de nye medlemmer føler sig set og velkomne og ikke falder udenfor fællesskabet.

- Hver uge er der en leder i hver klasse, der har ansvaret for at tage hånd om de nye medlemmer, sørge for det praktiske og give dem den viden, der er brug for for at føle sig som en del af kredsens liv og fællesskab, fortæller Poul Kjær Torbensen

Samtidig har kredsen haft gode erfaringer med at bruge leg som et konkret værktøj til inklusion af de nye medlemmer:

- Vi sørger altid for at have en lille leg parat allerede i begyndelsen af mødet, sådan at børnene interagerer med hinanden fra start, og der ikke står nogen i et hjørne og føler, at de ikke har nogle at snakke med. På den måde bliver legen en måde at bryde isen på, og vi får skabt et trygt rum, hvor alle er lige og kan være med, afslutter Poul Kjær Torbensen.