Sådan ser fremtidens spejderhytte og kredshus ud

Arkitektfirmaet LETH & GORI har vundet arkitektkonkurrencen om at designe ’Fremtidens Spejderhytte’ ved at nytænke den klassiske spejderhyttes design.

17. Nov 2023
Rasmus Lind

Arkitektfirmaet LETH & GORI har vundet arkitektkonkurrencen om at designe ’Fremtidens Spejderhytte’ ved at nytænke den klassiske spejderhyttes design, så den bedre afspejler vores værdier og fordrer udendørs aktiviteter ved at skabe en bro mellem inde og ude. Fremtidens Spejderhytte er støttet af Den A.P. Møllerske Støttefond, som også donerer op til 25 hytter til lokale foreninger. Ansøgningen til disse åbner den 1. december 2023 og løber frem til den 18. februar 2024.

Fremtidens Spejderhytte er en del af Den A.P. Møllerske Støttefonds donation på 80 millioner kroner, som skal bidrage til at forny de fysiske rammer for de mere end 100.000 børn og unge, der hver uge mødes i spejdergrupper og FDF-kredse i en af landets ca. 1.200 spejderhytter.

Med i samarbejdet er foreningen Spejderne (og dens fem medlemskorps) samt Frivilligt Drenge- og Pige-Forbund, FDF. Det seneste års tid er der blevet indsamlet informationer og erfaringer fra foreninger, børn og unge samt ledere om, hvad en hytte og kredshus skal kunne set fra deres perspektiv. På baggrund af disse oplysninger, er der blevet skrevet et udbudsmateriale til konkurrencen og fire tegnestuer har givet deres bud på, hvordan Fremtidens Spejderhytte skal se ud.

Hvilke tanker er der bag vinderdesignet?

Arkitektfirmaet LETH & GORI har sammen med Rønnow Arkitekter og VEGA landskab skabt et koncept som nytænker den klassiske spejderhytte i både form og funktion. Designet har fokus på at åbne hytten mere op mod omgivelserne og ’som trækker naturen ind og inviterer spejdere til at være udenfor’ bl.a. ved at have en udendørs bålplads som ’omfavnes af spejderhytten i et stort koncentrisk omslag’.

Derudover er Fremtidens Spejderhytte tænkt så den tilbyder aktiviteter både inde og ude, oppe og nede. Overdækkede terrasser og udearealer i ly og læ af regnen og vejret, shelterpladser under den store åbne tagkonstruktion. Spejderhytten er en stor værktøjskasse med skuffer, skabe og opbevaringsrum, der kan folde sig ud og åbne op for skiftende anvendelser og fleksibel brug. Overalt på hyttens facader er der skabt underlag for ophæng, kroge og beslag, der muliggør opmagasinering af udstyr, inventar, økser, billeder, potter og pander, fund fra skoven, årer til kanoerne eller andet udstyr.

Læs mere om arkitekternes beskrivelse af designet her

”Det er et flot vinderdesign, som jeg er sikker på, at børn, unge og voksne i de udvalgte spejdergrupper og FDF-kredse vil få stor glæde af. De åbne overgange mellem inde og ude vil helt naturligt inspirere til store oplevelser, godt udeliv, leg og samvær,” siger Jakob Harbo Kastrup, FDFs generalsekretær.

Hytten er 63 m2 stor (inkl. depotfaciliteter) og er baseret på et modulært system af geometrisk identiske moduler, som giver mulighed for at tilpasse og skalere hyttens omfang og funktioner til den enkelte lokalforenings ønsker og behov. Byggematerialet er primært træ og designet gør det let at vedligeholde og reparere.

Hvordan ansøger vi om at få tildelt en 'Fremtidens Spejderhytte og kredshus'?

En eller flere samarbejdende lokale spejder- eller FDF-foreninger kan ansøge Den A.P. Møllerske Støttefond om at få doneret ’Fremtidens Spejderhytte’ i perioden 1. december 2023 og frem til den 18. februar 2024.

Minimumskravet til ansøgningen er, at ansøger skal kunne synliggøre et konkret behov for at erstatte eksisterende nedslidte faciliteter eller at ansøger mangler faciliteter til faste ugentlige aktiviteter til foreningens børne- og ungeaktiviteter. Derudover skal ansøger have mulighed for at bygge en ny hytte/kredshus på en velegnet grund med forsyningstilslutning til el, vand og bortledning af spildevand. Grunden skal være ejet af foreningen selv eller være lejet med en uopsigelig brugsaftale af længere varighed.

Foreningen forventes desuden at bidrage med frivillig arbejdskraft og egenfinansiering i et vist omfang til en række konkrete stedsspecifikke omkostninger fx ifm. tilslutning til el, vand og kloak.

Den 1. december vil der blive åbnet for ansøgninger via www.apmollerfonde.dk/ansoegning

Hvis ikke, du er en af de op til 25 foreninger, som får doneret en hytte af Den A.P. Møllerske Støttefond er der efterfølgende mulighed for at få adgang til tegningerne og selv stå for finansieringen af opførslen af en ’Fremtidens Spejderhytte’.

Har du spørgsmål om ansøgningsprocessen?

Vi har samlet de oftest stillede spørgsmål på denne side

Du kan desuden deltage i en times webinar den 28. november kl. 17:00, hvor der vil blive givet en introduktion til Fremtidens Spejderhytte og hvor ansøgningsprocessen vil blive gennemgået. Du kan tilmelde dig via dette link.

Du kan også kontakte projektkonsulent Sofie Ilsøe Sjöblom sofie.sjoblom@spejderne.dk, for at blive guidet i ansøgningsprocessen.