Voksenfællesskabet

At have fokus på fællesskabet mellem de voksne er en kredsleders opgave. 

Det er vigtigt, at man som kredsleder tager sig tid til at kigge på kredsens flok af voksne. Hvordan trives de i kredsen, hvordan er stemningen og hvem arbejder godt sammen? Hvis man som kredsleder forsømmer dette, er der risiko for, at konflikter vokser sig store, eller at den enkelte føler sig afkoblet – og voksne er også frivillige i FDF.

Snak om, hvad I gerne vil sammen

Heldigvis er der god hjælp til at arbejde med fællesskabet. Det kan være på et almindeligt ledermøde eller på en kredsdag, hvor I tager en samtale med hinanden om jeres bedste FDF-stunder, kredsens værdier og hvad I ønsker skal kendetegne kredsen både ind ad til og ud ad til. Det kan ske med udgangspunkt i én eller flere af øvelserne i materialet til det tidligere udviklingsmål Fortællingen 

I kan også have fokus på, hvordan I løbende sikrer nye kræfter til voksenfællesskabet og får en god tradition for at få nye med. Hvis I er godt klædt på med viden om aktuelle tendenser indenfor frivillighed, har afklaret jeres behov og arbejder aktivt med frivilligkoordinering, så er I rigtig godt på vej. På FDFs uddannelsesplatform Thinkific kan du finde materiale til alle disse temaer

Find jeres fortælling

Bliv klogere på og del jeres bedste oplevelser med hinanden.

At blive set og anerkendt

Voksenfællesskab handler ikke kun om fester og gaver til jul. Det handler især om, at man føler sig set og værdsat for den man er, og det man bringer til kredsen.

Derfor kan det også være en god idé at afholde ledersamtaler (eller samtaler med alle frivillige voksne), hvor hver enkelt får mulighed for en samtale med kredslederen, for eksempel sidst på sæsonen, hvor temaet kan være næste sæson og ønsker hertil.  

Du kan fordybe dig mere i ledelse af voksenfællesskabet i Kredslederhåndbogen, som har et rigtig godt kapitel om Ledelse af frivillige. Det kan du også hente som podcast.

Kredslederhåndbogen

Download kredslederhåndbogen her

Ledererklæring og lederudnævnelse

En lederudnævnelse er dokumentation for, at man er en voksen med noget på hjerte. Nogle sender den med en jobansøgning, og andre laver et lille ritual ud af underskrivningen af ledererklæringen. Man kan godt være leder uden at have underskrevet ledererklæringen, men det er den naturlige afslutning på den grundlæggende lederuddannelse, at man erklærer, at man nu er leder i FDF. 

For at blive udnævnt leder i FDF skal man ifølge vedtægterne:

  1. være fyldt 18 år. 
  2. have personlig tilknytning til den danske folkekirke. Hovedbestyrelsen kan dog dispensere fra denne bestemmelse.
  3. vedkende sig landsforbundets formål og medvirke til at skabe et kristent fællesskab, hvor den enkelte kan blive forstået, accepteret og respekteret.
  4. efter bedste evne ved deres forkyndelse, virke og tale være med til at skabe en kristen livsholdning.
  5. have gennemgået landsforbundets grundlæggende lederuddannelse og være forpligtet til løbende at dygtiggøre sig.
  6. være medlem af FDF.

Hvis kredsens ledere lever op til ovenstående, kan man underskrive FDFs ledererklæring.  

Den underskrevne ledererklæring skal videresendes via post eller mail til hovedbestyrelsen via forbundskontoret på FDF@FDF.dk, der godkender og fremsender en fysisk lederudnævnelse samt ajourfører Medlemsservice. 

Er der flere ledere, som sammen underskriver ledererklæringen i kredsen, kan disse med fordel sendes samlet til forbundskontoret, der sender lederudnævnelserne samlet retur til kredsen.